Express_2024_03_13

S P O R T S

COUGARS TAKE THE LEAD IN THE SERIES

The Vankleek Hill Cougars won both of their playoff games against the Morrisburg Lions over the weekend to take a 3-1 lead in the semi-final series of the NCJHL. The Cougars travelled to Morrisburg Saturday night, March 9, with the series tied at one all. Vankleek Hill started off strong with a goal from Malcolm Seguin in the fifth minute of the first period. The Lions responded ten minutes later with a goal from Ben Lapier, but the tie didn’t last long. With four minutes left to the first period, Maxime Laliberté and Reid Cunning scored two quick consecutive goals in the span of 19 seconds to give the Cougars a 3-1 lead in the game. Morrisburg shortened their deficit before the end of the first period with a shorthanded goal by Justice Brownlee, but just two minutes into the second period, Laliberté gave back the Cougars their two-goal lead. Cristophe Quann put the game out of reach of the Lions with five minutes left to play to the third period, but Morrisburg didn’t let up. Ashton Adams went on two score a goal with three minutes left in the game to make the score 5-3. Jérémy Marcotte completed the scoring with an empty net goal to make the game 6-3. Sunday afternoon goalfest Less than 20 hours later, the two teams faced off again at the Vankleek Hill arena in what turned out to be a thrilling and decisive game. Just six seconds into the game, Marcotte

Les Cougars de Vankleek Hill ont remporté leurs deux matchs de séries éliminatoires contre les Lions de Morrisburg au cours du week-end pour prendre une avance de 3-1 dans la série demi-finale de la NCJHL. (photo Antoine Messier)

make it 3-3. Marcotte completed his hattrick with five minutes played in the second period, and Laliberté gave the Cougars a two-goal lead mid-game. Morrisburg weren’t ready to give up yet and goals from Alex Bergeron and Brownlee made it 5-5 and brought the two teams level by the end of the second period. Joshua Broad gave Morrisburg the lead for the first time of the game with 14 minutes left to play, but Andy Lightle-Blais scored his second of the game just 20 seconds later

opened the scoring in what would be the first of many goals for the Cougars and the player, but Brownlee struck back in just 25 seconds with a goal for the visitors. Adams then gave the lead to Morrisburg after ten minutes of play, but that lead was also short lived. Just 30 seconds later, Andy Lightle-Blais tied the game for the Cougars. The second period started in a similar fashion to the first, with another early goal from Marcotte, but two minutes later, Alex Bergeron tied the game up for the Lions to

to tie the game up. Laliberté went on to score the game winning goal, his second of the game, to make the scoreline 7-6. With just a minute left of the game, Marcotte scored his fourth to add on to his already impressive goal tally in the Cougars 8-6 win over the Lions. The next three games of series are sche- duled for this weekend, March 15, 16 and 17, but the Cougars’ can win the semi-final series with a victory in Morrisburg on Friday.

SIXIÈME DÉFAITE CONSÉCUTIVE POUR LES HAWKS

ANTOINE MESSIER antoine.messier@eap.on.ca

but d’Aidan Stubbings. Hawkesbury a réussi à garder une avance d’un but en deuxième période, mais tout s’est effondré en troisième période alors que les Lumber Kings ont marqué trois buts consécutifs par Jason Alegria, Charlie Bewett et Liam Cardiff. Les Hawks ont réussi à marquer un deu- xième but à 13 secondes de la fin, mais il était trop tard et le match s’est terminé sur le score de 3-2. Six défaites consécutives Les Hawks n’ont pas gagné de match depuis leur victoire 7-3 contre les Wolves de Renfrew le 16 février, mais l’équipe s’est déjà qualifiée pour les séries éliminatoires, se classant quatrième dans la division Yzer- man, 9 points devant les Sénateurs Junior d’Ottawa avec deux matchs à jouer. Le directeur général et entraîneur-chef des Hawks, Marc Berniqué, a expliqué que plusieurs joueurs ont été malades ou blessés au cours des dernières semaines, de sorte que l’équipe n’a pas joué à pleine capacité, mais il croit que l’équipe sera de retour à pleine capacité lorsque les séries éliminatoires commenceront dans environ deux semaines. Les Hawks ont encore deux matchs à jouer en saison régulière. Ils se rendront à Rockland pour affronter les Nationals le mercredi 13 mars à 19 h. Leur dernier match de la saison régulière sera contre les Renfrew Wolves le vendredi 15 mars au centre d’activités Ma-Te-Way à Renfrew à 19 h 30.

Les Hawks de Hawkesbury ont signé leur sixième défaite consécutive après leurs deux revers contre les Colts de Cornwall le 8 mars et les Lumber Kings de Pembroke le 10 mars. (Photo d’archives) Les Hawks de Hawkesbury ont enre- gistré leur sixième défaite consécutive suite aux défaites contre les Colts de Cornwall et les Lumber Kings de Pembroke au cours de la fin de semaine. Les Colts se sont rendus à Hawkesbury vendredi soir, le 8 mars, pour affronter les Hawks. Après une première période sans but, Cornwall a été le premier à ouvrir la marque au début de la deuxième période grâce à un but de Kobe Tallman. Les Colts ont ensuite ajouté deux buts rapides de Bradley Fraser et un deuxième de Tallman vers le milieu de la période pour porter le score à 3-0. Alexis Billequey a remis les Hawks dans le match à la quatorzième minute de la deu- xième période. Deklyn Campbell a ensuite marqué le deuxième but des Hawks en fin de troisième période, mais n’a pas pu égaliser. Les Colts ont marqué deux autres buts sur un filet ouvert dans les dernières minutes pour remporter le match 5-2. Lumber Kings de Pembroke Les Hawks se sont rendus à Pembroke le dimanche 10 mars pour affronter les Lumber Kings, et les visiteurs ont été les premiers sur la feuille de pointage avec un