gewaaid komt uit de wereld van de professionals en voor een all-in huurformule staat. Belangrijk daarbij is het woord ‘huur’, aangezien de leasewagen altijd het juridische eigendom van de verhuurder blijft. Het is zelfs bij wet verboden om zo’n wagen na a oop van het contract aan de huurder te verkopen. Dus wat krijg je dan wel bij een private lease? Een zorgeloze auto-er- varing, waarbij alles van A tot Z geregeld wordt. De huur, het onderhoud, de taksen en de bijstand wor- den verrekend in een maandelijks leasebedrag, dat meestal vier jaar loopt, maar soms ook korter wordt aangeboden. Na a oop van de leasetermijn gaat de auto terug naar de verhuurder, die hem volgens de Renta-nor- men controleert. Krassen langer dan een kredietkaart of blutsen groter dan een twee-eurostuk zullen aange- rekend worden als schade, net als vlekken op de car- rosserie of zetels die niet met een eenvoudige poets- beurt te reinigen vallen. Je moet zo’n leasewagen dus echt als een goede huisvader behandelen en er vooral niets aan veranderen. Komt daar nog bij dat het aan- bod bij private lease meestal beperkt is, waardoor je maar uit enkele modellen met een vaste uitrusting kunt kiezen. Na de afgesproken termijn eindigt de lease of stap je over op een nieuw contract voor een andere wagen. Onafhankelijk advies ‘Lenen kost ook geld’ klinkt het tegenwoordig bij elke reclame, en dat is bij auto’s niet anders. Voordeliger dan een wagen met eigen middelen te kopen, zullen de alternatieven niet snel worden. Maar voor som-
mige gebruikers zijn ze wel handiger of soms zelfs noodzakelijk om überhaupt over een wagen te kun- nen beschikken. Laat je dus altijd bijstaan door een vertrouwenspersoon of een boekhouder die onafhan- kelijk advies geeft en vergeet vooral de gouden regel van het zakendoen niet: als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan zit er allicht een addertje onder het gras. Doe je huiswerk dus grondig om onaangename verrassingen te vermijden en shop gretig rond. En mochten de opties aan het eind van de rit toch te kostelijk blijken, dan kun je nog altijd voor een deel- wagen opteren.
ALTERNATIEVE AUTOLENINGEN Graaf wat dieper in het aanbod van de constructeurs en je komt nog andere vormen van autoleningen tegen, met name het bulletkrediet en de ballonlening. Bij een bulletkrediet (ook wel a fl ossingsvrij krediet of termijnkrediet genoemd) moet je tijdens de looptijd enkel de rente betalen. Pas na a fl oop van zo’n lening moet het kapitaalgedeelte vergoed worden, wat dan natuurlijk fors uitvalt. Bij een ballonlening (alias de lening met restwaarde) is de a etaling verdeeld over kleinere maandelijkse a fl ossingen in combinatie met één grote, vooraf afgesproken som op de eindvervaldag van de lening. De resterende betaling noemt men ook wel de ‘ballon’. In beide gevallen zit het venijn dus in de staart, terwijl de maandelijkse a fl ossingen er des te aantrekkelijker uitzien.
67
JANUARI-FEBRUARI 2020 RIJDEN
Made with FlippingBook - Online catalogs