ברושור דיגיטלי גן לאומי מצדה
ברוכים הבאים לגן לאומי מצדה
1
תוכן עניינים 3. ...................................................................................... הקדמה 4. .................................................................................. גיאוגרפיה 5. ............................................................. הנחיות בטיחות ובטיחות 10-6.......................................................................... תולדות מצדה 11. ................................................................................. מפת ההר 14-12..................... שער שביל הנחש, לשכת המפקד, מכלול המחסנים 15.......................................................................... הארמון הצפוני 16............................................................................... בית המרחץ 19............................................................................... בית הכנסת 26-23. ................................................................... הארמון המערבי 27.............................................................................. אתגר מצדה 28....................................................................... בור המים הדרומי
2
הקדמה
מצדה הונצחה ברשימת אתרי מורשת תרבות עולמית מטעם ארגון אונסק"ו בשנת ; הנצחה זו מבטאת את ערכה האוניברסלי היוצא מן הכלל של מצדה הראוי 2001 להגנה למען האנושות. החלטת אונסק"ו מעלה על נס ערכים הגלומים באתר, שלפיהם מצדה, המעוז האחרון של לוחמי חירות יהודיים מול הצבא הרומי, מסמלת את אחריתה של ממלכת יהודה בסוף ימי בית המקדש השני ואת חורבנה האלים. מצדה נבנתה כמכלול ארמון-מבצר בסגנון הרומי הקדום במזרח על ידי הורדוס, מלך יהודה. המחנות, הביצורים וסוללת התקיפה הרומית שלמרגלות מצדה, מהווים את מערכת המצור הרומית השלמה ביותר ששרדה עד ימינו. האירועים הטראגיים בימיהם האחרונים של המורדים שהשתכנו במצדה, הופכים לסמל של זהות תרבותית יהודית ובאופן אוניברסלי יותר לסמל של המאבק אותה האנושי המתמיד בין דיכוי לחירות.
סוללת המצור הרומית
3
גיאוגרפיה הר מצדה - הממוקם בשוליו המזרחיים של מדבר יהודה, בסמוך לחוף ים המלח, בין סדום לעין גדי - הנו גוש שהתרומם וניתק ממצוק ההעתקים. למרגלותיו מתחתרים 650- נחל בן יאיר ממערב ונחל מצדה מדרום וממזרח. פסגת ההר שטוחה, אורכה כ מ' מעל לפני 65 - מ' מעל פני ים המלח (וכ 450- מ' וגובהה כ 300- מ', רוחבה המרבי כ הים). ממזרח למצדה - מישור החוואר, החרוץ בערוצים רבים, תוצר של משקעי ימת הלשון הקדומה. מצדה קרובה לשתי דרכים עתיקות: דרך שחצתה את מרכז מדבר יהודה והוליכה אל מואב הדרומית, שבעבר הירדן המזרחי; ודרך שחיברה בין אדום, מואב והערבה לעין גדי ולירושלים. מיקומה של מצדה הרחק ממקום יישוב וביצוריה הטבעיים הם שהקנו לה את יתרונה כמקום מבצר בתקופת בית שני.
נוף החווארים מבמת ההר
4
הנחיות התנהגות ובטיחות
השהייה בהר מותרת בשעות הביקור בלבד. בשעות החשכה השהייה מותרת בחניונים המאושרים בלבד (בית הארחה וחניון לילה פתוח במזרח; וחניון לילה מוסדר ובתשלום במערב) אין לסטות משבילים מסומנים, אין לטפס על הקירות ואין לפגוע בעתיקות. אין להתקרב לשפת המצוק. היזהרו מדרדור אבנים. לתשומת לבכם, קיימים באתר מקומות מסוכנים! ההורים מתבקשים להשגיח על ילדיהם. טרם עלותכם להר הצטיידו במים והרבו בשתייה. מומלץ לחבוש כובע ולנעול נעליים נוחות להליכה. יש להישמע להוראות עובדי רשות הטבע והגנים ולשילוט. אין להשאיר כלי רכב בחניון לאחר סגירת האתר. ההנהלה אינה אחראית לדברי ערך שהושארו ברכב. אין להעלות מזון להר - ישנם אזורים המיועדים לעריכת פיקניקים בכניסות לאתר אין להכניס חיות מחמד לאתר - לרשותכם מכלאות בכניסות לאתר. שימו לב! שביל הנחש נסגר בתנאי מזג אויר חריגים [עומס חום, שיטפונות].
נגישות לאנשים עם מוגבלות
גן לאומי מצדה כולו - המבואות המזרחית והמערבית, כולל החיזיון האור קולי ובמת ההר - מותאם לביקורי אנשים עם מוגבלויות תנועה, ראייה ושמיעה. ההתאמות המוסד לביטוח לאומי - הקרן לפיתוח שירותים לאנשים עם מוגבלות נעשו בסיוע לנכים.
5
תולדות מצדה
מקורות
חוקרי מצדה התברכו בחיבורו של פלאביוס יוספוס [יוסף בן-מתתיהו], היסטוריון יהודי בן המאה הראשונה לסה״נ, שנשבה בידי הרומאים ובזמן כיבוש מצדה ישב ברומא והקדיש עצמו לתיאור קורות המרד. על אף הוויכוח שניטש בעבר על מידת הדיוק בדיווחיו, נדמה שעיקרי הדברים מצאו חיזוק בחפירות במקום. שמה של מצדה נזכר בשטר גט שנחתם באתר במהלך המרד ונתגלה במערות וואדי מורבעאת בתעתיק הארמי "מצדא" [מצודה].
תקופת החשמונאים
על-פי כתבי יוספוס, את המבצר הראשון במצדה בנה "יונתן הכהן הגדול", שהוצע לפסה״נ], שמטבעותיו נתגלו 76-103[ לזהותו עם המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי בחפירות. יש חוקרים הנוטים לזהותו עם יונתן אחי יהודה המקבי שהתמנה ככוהן לפסה״נ]. עד כה לא נתגלו במצדה שרידים שניתן לשייכם בבירור לימי 152[ גדול החשמונאים.
התקופה ההרודיאנית
לפסה”נ, עמד על יתרונותיו האסטרטגיים 4-37 הורדוס, שמלך על יהודה בין השנים של המקום, ובחר במצדה כמקום מפלט מאויבים מבית ומחוץ וכבית נופש לחורף. במהלך כל ימי שלטונו פותחה מצדה והוקמו בה ארמונות פאר ומתקני תענוגות לצד מחסנים מצוידים היטב, מערך בורות מים וחומת סוגרים. 6 לפסה”נ] ועם סיפוח יהודה לאימפריה הרומית [בשנת 4[ לאחר מות הורדוס לסה”נ], הציבו הרומאים חיל משמר קטן במצדה.
6
תקופת המרד הגדול
יוספוס מספר שאחד האירועים הראשונים שהתרחשו עם פרוץ המרד הגדול כנגד לסה”נ], היה כיבוש מצדה בידי הסיקריים, שנקראו כך על שם החרב 66[ הרומאים הקצרה המעוקלת - סיקה - שנשאו על גופם. בראשם עמד מנחם בן יהודה הגלילי. הרכב קהילת המורדים ששהו במצדה היה מגוון, והיו ביניהם כנראה גם מבני קהילות האיסיים והשומרונים. אחרוני המורדים שעזבו את ירושלים לאחר חורבנה [בשנת לסה”נ] נמלטו למצדה, וביניהם אלעזר בן יאיר, שהפך למפקד ההר. 70 המורדים ניצלו את חומת הסוגרים ואת חלק מהארמונות שהותיר אחריו הורדוס למגורים. הם הקימו מבני דת, דוגמת בית כנסת ומקוואות, וניהלו במקום חיי קהילה, ששרידיהם החומריים הרבים נמצאו בחפירות.
המצור
לפי יוספוס, נותרה מצדה הנקודה המורדת האחרונה ביהודה. הלגיון הרומאי העשירי, בפיקודו של הנציב פלביוס סילווה, בא מירושלים למצדה וניסה לכבשה לסה”נ, התפרסו סביב מצדה כוחות הלגיון 73 באמצעות הטלת מצור. במהלך שנת חיילים. אלה התמקמו בשמונה מחנות, הקימו 8,000- בתוספת חיל עזר, שמנו כ כרקום [חומת מצור], וניגשו לכיבוש מצדה באמצעות בניית סוללת עפר הנתמכת בענפי עצים, על גבי הדרדרת הטבעית בצד מערב. שבויים יהודים הובילו מים, ככל הנראה מעין גדי, כמו גם מזון, כדי לספק את צורכי הצבא. המצור נמשך מספר חודשים בודדים ושיאו היה בחודש ניסן, עת הועלה מגדל מצור שקעקע את החומה. המורדים הקדימו את החיילים הרומאים והקימו חומת עץ ועפר מאולתרת שהועלתה באש בידי הרומאים. יוספוס מספר, שבעת שאפסה תקוות איש, 960 , הנצורים נשא אלעזר בן יאיר שני נאומים שבהם שכנע את הנצורים שמוטב לשלוח יד בנפשם מאשר לחיות חיי קלון והשפלה כעבדים בידי הרומאים. :]406 ,402 ,398 ,396-395 תיעוד המעשה מופיע בספר "מלחמת היהודים" [ז
7
"אחר כך הפילו גורל והעלו מתוכם עשרה אנשים שיהיה עליהם להרוג את כל [השאר], וכל אחד השתרע על הארץ לצד אשתו בנו המוטלים [לצדו], חיבק אותם בזרועותיו ופשט ברצון את צווארו אל מבצעי התפקיד העגום. הם הרגו את כולם בלי להירתע וקבעו בינהם את אותו כלל של הטלת גורל: זה אשר יפול עליו הגורל יהרוג את תשעת האחרים ולאחר מכן ישלח יד בנפשו... כך מתו, וסבורים היו כי לא הותירו אחריהם נפש חיה שתיפול בידי הרומאים... הרומאים, שציפו לקרב נוסף, נערכו עם שחר... כאשר מצאו את המון ההרוגים לא צהלו [על כך] כעל [הרג] אויב, כי אם התפעלו מאצילות [הנפש שב] הכרעתם ומן הבוז הגמור למוות שהוכיחו כה רבים על ידי ביצועה". לפי יוספוס, שתי נשים וחמישה ילדים הסתתרו בבורות שעל ההר והן אלה שסיפרו לרומאים את קורות אותו הלילה, בט”ו בניסן, ערב פסח. עם נפילת מצדה נסתיים דיכוי המרד ופרובינקיית יהודה כולה שבה לידי הרומאים. במצדה הוצבה יחידת חיל עזר רומית שדומה ושהתה במקום עד לראשית המאה השנייה לסה״נ.
מוזיאון מצדה
8
התקופה הביזנטית
לסה”נ, 5- לאחר עזיבת הרומאים שממה מצדה לכמה מאות שנים. במהלך המאה ה בתקופה הביזנטית, כחלק מתופעת ההתיישבות הנזירית במדבר יהודה, הוקם במקום בידי אבתימיוס מנזר מתבודדים [לאורה). המזוהה עם מנזר 'מרדא' הנזכר לסה”נ, חדלה 8 - או ראשית ה 7- בספרות אבות הכנסייה. נראה שבמהלך המאה ה הקהילה להתקיים.
תולדות המחקר
לאחר התקופה הביזנטית שקעה מצדה בתהומות הנשייה של ההיסטוריה עד למאה . הראשונים שזיהו את מצדה עם הצוק, שכונה בפי הערבים, 'א-סבה', היו 19- ה ]; והראשונים להעפיל אל פסגת ההר היו וולקוט 1838[ האמריקאים רובינסון וסמית ]; קונדור, 1867[ ]. מבין החוקרים נציין את וורן, שעלה להר ממזרח 1842[ וטיפינג ;]1905[ ]; סנדל, שגילה את מערכת המים 1875[ שתיאר ומיפה את האתר וסביבתו .]1932[ ושולטן, שחקר בעיקר את מערכת המצור הרומית מצדה הייתה מוקד הזדהות לתנועות הנוער החלוציות הציוניות בתחילת המאה העשרים ובעיקר בשנות הארבעים של המאה העשרים. התרגום העברי, על ידי ] והפואמה 1923[ שמחוני, של ״תולדות מלחמת היהודים עם הרומאים” ליוספוס ], קירבו את מצדה ללב היישוב והנוער בארץ. במיוחד 1927[ ״מסדה” שכתב למדן היה זה שמריה גוטמן שהפך את מצדה לסמל והוביל סיורים רבים למקום. יחד עם מיכה לבנה וזאב משל גילה מחדש את הארמון הצפוני ואת תוואי שביל הנחש נערכו סקרי חפירה, בעיקר בצפון ההר ובמערכת המים, 1956-1955 ]. בשנים 1953[ שהובילו להקמת משלחת החפירות הגדולה מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים. . בחפירות 1965-1963 המשלחת, בראשות יגאל ידין, חפרה באתר ביסודיות בשנים נחשפו מרבית מבני מצדה ואלפי ממצאים במצב השתמרות מעולה, הפורשים תמונה נדירה של התרבות החומרית של סוף ימי בית שני.
9
במהלך החפירות שומרו ושוחזרו מבנים רבים ולאחר פעולת הכשרה נפתח גן לאומי ] וסלילת כביש ירושלים־ים המלח הגבירו 1971[ ]. בניית הרכבל 1966[ מצדה לקהל את זרם המבקרים. מחקרה של מצדה נמשך, ומאז תום החפירות פורסמו ספרים ומאמרים רבים , בידי אהוד נצר, 1989 על האתר. לאחר עונה קצרה של חפירות על ההר בשנת , החפירות מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים במסגרת 1995 חודשו, משנת פרויקט הפיתוח הגדול במצדה שבוצע במימון משרד התיירות ובאמצעות החברה הממשלתית לתיירות. נערכו כמה עונות חפירה על ההר, בניהולם של אהוד נצר וגיא שטיבל, וכן נערכה עונת חפירה אחת, בניהולו של גדעון פרסטר, בנימין ארובס, חיים גולדפוס וג'ודי מגנס במחנה ו' של הצבא הרומי ובסוללת המצור. החל משנת פועלת באתר משלחת חפירות מטעם אוניברסיטת תל-אביב בניהולו של גיא 2017 שטיבל. פעולות שימור ושחזור מתבצעות במצדה על-ידי צוותי רשות הטבע והגנים.
בית המרחץ
10
מסלול הביקור במצדה
מפה
30
אתגר מצדה
28
29
31
בור המים הדרומי
32
27
צ
התצפית המזרחית
21
19
ב 20
א 20
18
18
22
הארמון המערבי
17
23
17
16
השער המערבי
הכנסיה הביזנטית
15
24
26
14 14
ב 13 13
1
שער שביל הנחש
1
א 13
25
שביל הסוללה
3
2
4
4
5
10
בית הכנסת
12
7
7
5
8 8 9 9
11
א 6
הארמון הצפוני
6
6
מקרא:
ב 6
תצפית הדרכה קולית דגם (מודל) לא להחמיץ
קופה מודיעין רכבל שביל הליכה שביל נגיש כיוון הליכה מומלץ
ג 6
שירותים מי שתיה
11
] - ברכבל 90 כיום ניתן לעלות למצדה בשלוש דרכים: שתיים ממזרח [מכביש מהמבואה המזרחית או ברגל בשביל הנחש; וממערב - בשביל הסוללה (הגעה מערד) תיאור מסלול הסיור מכוון לעולים להר מן המזרח (ברכבל ובשביל הנחש). לעולים ], ומשם 24[ מצד מערב (דרך הסוללה) מומלץ להגיע לסככות שעל-יד הכנסייה לחבור למסלול הביקור. - הליכה על גשר המצוק, היוצא מהתחנה העליונה של 1 ״שער שביל הנחש" הרכבל, מובילה אל ״שער שביל הנחש”. מימין לגשר יורדות מדרגות לעבר בור מים ולעבר קצהו העליון של שביל הנחש. קירות השער מעוטרים בטיח מכויר [סטוקו] ולרגליהם הספסלים המקוריים המטויחים ששימשו את השומרים ואת הממתינים להיכנס. ריצוף האבן של תא השער נועד למנוע את פגיעת הפרסות של פרדות ההובלה שהגיעו להר. בשער נבחין לראשונה בקו השחזור השחור המסמן את גובה ההשתמרות של השרידים המקוריים. מן השער יוצא שביל לעבר סככות שבהן מוצגת מפת תבליט של פני ההר ומסלולי הביקור. משם נפנה ימינה לשביל המוביל לעבר המכלול הצפוני. - שמשמאל לשביל, סיפקה חומר גלם להקמת המבנים בימי הורדוס 2 המחצבה - סלע דולומיט קשה ועמיד. הימצאות מצדה לאורך השבר הסורי-אפריקאי גרמה לסידוק רב במסלע והקלה על החוצבים. עם סיום החציבה, שימשה המחצבה כעין חפיר יבש שהקשה על הכניסה למכלול הצפוני. הבנייה המסיבית בימי הורדוס הצריכה כמויות אבן גדולות, שסופקו מכמה מחצבות מקומיות ומכריית בורות המים. המרכיבים האדריכליים, דוגמת העמודים, כותרותיהם והכרכובים, העשויים אבן חול (תצורת סמרה), הובאו למקום מוכנים ככל הנראה ממחצבות במרחב העיר יריחו. סימני הסתתים בעברית על פני אלמנטים אלה מלמדים על מוצא הסתתים. , שמיקומו, בכניסה 3 סמוך למחצבה ומימין לשביל נמצא בניין מגורים מפואר הראשית למכלול הצפוני מעיד ששימש, כנראה, למגורי מפקד ההר. במרכז המבנה חצר מוקפת חדרים, שחלקם עוטרו בציורי קיר צבעוניים. במהלך המרד התגוררו
12
במבנה משפחות מורדים. נצא מהמבנה ונפנה ימינה במעלה המוביל לכניסה הראשית של המכלול הצפוני, הכולל מבני מחסנים, מנהלה, בית מרחץ והארמון הצפוני, שאליו הורשו להיכנס רק אלו שהמלך הורדוס חפץ בייקרם. נעבור דרך הכניסה ונפנה ימינה, אל חצר פנימית. במזרח החצר - אולם רחב ידיים שהיה מעוטר במקורו בתבליטי טיח מכויר, ושימש, כנראה, אולם קבלת פנים למבקרים במצדה. במרכזו, מוצב מודל המכלול הצפוני המשוחזר. מכאן נשקפת תצפית מרהיבה מזרחה לעבר ים-המלח והרי מואב. - הלשכה ממוקמת משמאל לכניסה והיא מורכבת מסדרת 4 ״לשכת המפקד" חדרים המעוטרים בציורי קיר, שהכניסה אליהם הייתה מבעד לשני עמודים. דומה שהחדרים שימשו לפיקוח על הסחורות ועל הנכנסים למכלול הצפוני. כמקובל בעולם הרומי, עוטרו קירות פנים המבנים המפוארים במצדה בציורי קיר. לאחר הכנת התשתית, נצבע הטיח, בעודו לח, בצבעים עזים, שנספגו במהלך התייבשות הטיח - טכניקה המכונה פרסקו. מרבית הדגמים המצוירים הם גיאומטריים וחיקוי שיש, ומיעוטם צמחיים. . 5 נפנה שמאלה למכלול המחסנים במרכז המכלול הצפוני בולט, ריכוז חדרים מאורכים המוקפים במסדרונות. אלה מחסנים, שהוקמו בידי הורדוס כדי לאחסן את כל הדרוש לחיי הפאר של 29 הם 10,000 הארמון; מזון, יינות ושמנים ואף חומרי גלם ונשק לעת צרה שיכלו לצייד לוחמים. לפי יוספוס: "נאגרה כמות גדולה מאוד של תבואה, שדי בה לשנים רבות; שפע של ]. המחסן, 296 ׳ יין ושמן קטניות מכל הסוגים וערמות של תמרים" [מלחמת היהודים ז שברצפתו המטויחת נמצאו שלושה בורות איגום, מעיד ששימש לאחסון נוזלים. יוספוס מטעים שתנאי היובש במקום שימרו היטב את המזון, כך שבעת השתלטות המורדים הם מצאו את האספקה במצב תקין. טעמו המשובח של הורדוס בא לידי ביטוי בתכולת המחסנים, שבהם התגלו קנקני
13
אגירה רבים נושאי כתובות בדיו,. מבין הכתובות בולט משלוח אמפורות [קנקני יין לפסה״נ, למלך הורדוס בידי הספק 19 בעלי שתי ידיות] שנשלח מדרום איטליה, בשנת לוקיוס לאניוס. יוספוס מספר שלמלך היה מלצר מיוחד ליינות, וכיאה למלך אנין טעם גם הוגש על שולחנו במצדה רוטב דגים [גארום], שיוצר בדרום ספרד. עצמות הדגים שהרכיבו את הרוטב נמצאו דבוקות לפנים הכלי. המלך קינח בתפוחים או בשיכר תפוחים שיובא מן העיר קומיי שבמרחב קמפניה, איטליה ונודע באיכותו. נחצה את מכלול המחסנים דרך מחסן שרצפתו מטויחת ומשם נעלה על גבי גרם מדרגות, ששרידיו המקוריים עדיין נראים, לעבר הארמון הצפוני. לנגד עינינו מזדקר קיר מסיבי מטויח, שתחם את הארמון מדרומו. מכאן נעלה אל הדרגה העליונה של הארמון הצפוני.
הארמון הצפוני
14
- זוהי הפנינה האדריכלית של מצדה ואחד הבניינים המפוארים 6 הארמון הצפוני והנועזים שבנה הורדוס. הארמון בנוי על שלוש דרגות סלע בהפרש גובה כולל של מ' ובבניינו נעשה שימוש בקירות תמך מרשימים. הבניין שימש הן לאירוח 30- כ אורחים רמי מעלה הן להתבודדות המלך, והוא משלב השפעות אדריכליות הלניסטיות ורומיות. המלך ומשפחתו הקרובה התגוררו בדרגה העליונה, בעוד שתי הדרגות התחתונות שימשו לאירוח. - דרגה זו שומרה על-פי תכניתה מימי הורדוס: אגף מגורי א 6 הדרגה העליונה המלך ומרפסת נוף. מן המרפסת החצי-עגולה, שהייתה בעבר מוקפת עמודים ובמרכזה נמצאו לאחרונה עדויות לקיומו של גן מפואר, נשקפת תצפית מרהיבה ונראים היטב שרידי מערכת המצור הרומית והדרך הקדומה צפונה. לבד מן היתרון האסטרטגי בהקמת הארמון בקצה המצוק הבלתי נגיש, הרי שיושביו נהנו מן הצל ומהבריזה. מנקודה זו ניתן להתרשם מהדרגות התיכונה והתחתונה ממבט ציפור. הירידה לדרגות אלה נעשתה בעבר בגרם מדרגות שמוקם במערב הארמון וחרב בחלקו ברעידות אדמה. אגף המגורים, שהכניסה אליו היא מבעד לשני עמודים, כולל ארבעה חדרים ואולם תווך שהיה מקורה. החדרים היו מרוצפים בפסיפס עם דגמים גיאומטריים וקירותיהם עוטרו בציורי קיר. באולם מוצב מודל הארמון הצפוני המשוחזר. בחדר הדרום-מערבי נשתמרה רצפת פסיפס עם דגמי משושים בשחור ולבן. דגם דומה נמצא ברצפת חצר בית המרחץ הגדול. לסגנון זה ישנן מקבילות באיטליה ויש בכך להעיד שאמני הפסיפס, כמו גם אמני הפרסקו, הובאו על-ידי הורדוס מאיטליה נחלוף ב 6 נחזור על עקבותינו ונגיע לעבר רחבת הסלע בירידה לדרגה התיכונה על פני בור מים במצוק, נעבור ליד מתקן טבילה מטויח ונראה את מוצאו של גרם המדרגות שהוביל לדרגה העליונה. במרכז הדרגה התיכונה עמד אולם עגול מוקף עמודים, שמהם שרדו רק היסודות. האולם יועד לאירוח ולסעודות והנישות שבקיר המצוק מלמדות על קיומה של ספריה.
15
ג 6 המדרגות התחתונות בירידה לדרגה התחתונה הן מקוריות. גם הדרגה התחתונה נועדה למשתאות ולאירוח, ובמרכזה אולם מוקף סטווים. אל קיר הסלע הדרומי צמודים עמודים שלראשם כותרות קורינתיות שעוטרו במקור בצבע ואף בעלי זהב! הקירות החיצוניים של האולם המרכזי טויחו ועוטרו בדגמים מכוירים [סטוקו] בעוד שקירות הפנים עוטרו בפרסקאות בדמות לוחות שיש צבעוניים ובדגמים גיאומטריים. במזרח המבנה יורדות מדרגות אל בית מרחץ קטן הכולל חדר פושר, חדר קר וחדר חם. כאן נתגלו ממצאים המעידים כנראה על אירועי הלילה האחרון במצדה - שרידים של שלושה שלדי אדם המזוהים עם המורדים, שרידי בגדים ומנעלים, חצים וקשקשי שריון רבים. בין הממצאים המצמררים שנחשפו - צמותיה הקלועות של
אישה, שהשתמרו להפליא. מכאן נחזור להמשך המסלול.
- בתי מרחץ היוו חלק בלתי נפרד מהתרבות הרומית שהובאה ליהודה 7 בית מרחץ בידי המלך הורדוס. אל בית המרחץ, הבנוי בסגנון רומי, נכנסים דרך חצר פרסיטילית מוקפת עמודים שנועדה לתרגילי התעמלות. בחצר ישנו מודל של בית המרחץ, המדגים את מראהו ואת פעולתו. ניכנס אל חדר ההלבשה [אפודיטריום] המעוטר בציורי קיר ובמרצפות אבן ייחודיות בדמי משולשים [אופוס סקטילה]. בזמן המרד הותקנו במקום ספסל [הבנוי מחוליות עמודים] ומתקן טבילה. נתקדם לחדר הפושר [טפידריום], שציורי הקיר שבו השתמרו להפליא. מימין, פתח המוביל לבריכה המדורגת של החדר הקר [פריגידריום]. נעבור מבעד לפתח הקשתי המקורי אל החדר החם [קלדריום], שרצפתו הייתה כפולה [היפוקאוסט] והיא נשענה על עמודוני חרס ואבן. אוויר חם הוזרם מתחת הרצפה ועלה בצינורות חרס ששולבו בקירות וחימם את החדר, בדומה לעקרון הסאונה היבשה. בפינת החדר שוחזר קטע רצפה וקיר. בסמוך אליהם היה אמבט שאליו הוזרמו מים חמים. במקור עוטר החדר בציורי קיר ובתבליטי סטוקו ותקרתו הייתה קמרון רחב ידיים. נצא דרך פתח שנפרץ בעבור המבקרים ונחלוף ליד אזור תנור החימום. נרד ונפנה
16
ימינה במסדרון המחסנים להמשך המסלול, לעבר נקודת גילוי "הגורלות". - כאן נחשפו אוסטרקונים [כתובות על גבי שברי חרס] 8 מקום גילוי "הגורלות" רבים, ובהם קבוצה מובחנת של שמות, ביניהם ״בניאיר", שמו של מנהיג הסיקריים - הקבוצה הדומיננטית בין מורדי מצדה. ידין הציע לקשר קבוצת חרסים זו עם הגורלות שהטילו המורדים בלילה האחרון. מכאן נפנה לרחבת הכניסה המערבית, ששימשה צומת מרכזי בתנועה בהר. לכאן .]9[ " הגיע מי שהעפיל ממערב ונכנס דרך ״שער המים מצפה גג בית המרחץ - מומלץ לעלות לגג בית המרחץ הגדול, שדרומית לו נפרש מראה גוש המחסנים הלא-חפורים. נדבכי הקירות מוטלים על צדם כתוצאה מרעידת לסה”נ], והייתה הגורם המרכזי לחורבן 364 אדמה [שהתרחשה, ככל הנראה, בשנת המבנים במצדה. - בצפון הרחבה נמצא שער המים, שאליו הוביל שביל שעלה מבורות 9 שער המים המים העליונים שבמדרון הצפון-מערבי. אמת מים מטויחת הוליכה את המים מן השער אל בורות המים שעל פני ההר. . 10 בניין המנהלה נחצה את הרחבה לעבר מיקומו של המבנה בסמוך למחסנים, מלמד ששימש כנראה את אנשי הניהול של הורדוס. בזמן המרד השתכנו במקום כמה משפחות, שהקימו בפינת החצר המרכזית מקווה טהרה. לאחר כיבוש האתר התגוררו כאן למשך זמן קצר חיילי חיל המצב הרומי. נשוב על עקבותינו ונפנה שמאלה לעבר חדר משמר, שקירותיו עוטרו בסטוקו ולצדם ספסלים. הדרך עוברת בסמוך לבור מים ולמערת אחסון קדומה, שבה נמצאו שרידיהם של , שם ניצב מודל 11 מצפה הארמון הצפוני עשרות קנקנים מימי הורדוס. בקצה הגשר פעיל המדגים את פעולת מערכת אספקת המים של במצדה. מכאן ישנה תצפית על הארמון הצפוני, על מערכת המים ועל השבילים המעפילים אל ההר. לרגלינו
17
בור המים הדרומי
18
פרוסים שלושה מחנות מצור רומיים וחומת המצור. במבט צפונה נבחין בערוץ נחל צאלים ובעין גדי. - מיקומה של מצדה בסביבה המדברית חייב הקמה של מערכת מערכת המים שתספק באורח קבע את צורכי המים של יושבי המקום. הורדוס הקים מערכת מרשימה בהיקפה שהזינה את המתקנים שנבנו בימיו על ההר. סכרים שהוקמו בורות מים 12 בנתיב הערוצים היטו את מי השיטפונות לתעלות בנויות, שמילאו [!] ממ״ק מים, 40,000 שנחצבו בשני מפלסים במדרון. הבורות המטויחים אגרו סך ומהם הובלו המים באמצעות בהמות משא, דרך שער המים ושער שביל הנחש, אל הבורות על במת ההר. נחזור במעלה גרם מדרגות ונחלוף בסמוך למקווה ולבור מים ששימש מימי הורדוס . 12 בית הכנסת ועד לתקופה הביזנטית. נפנה לעבר מחדר המשמר ניתן לסטות מהמסלול ולהגיע לחלקו הדרומי של בניין המנהלה, שם , שממנו נשקפת תצפית מקיפה על במת ההר וסביבותיה. במגדל משוחזר נבחין . 25 בימי הורדוס שימש המבנה כמגדל שמירה שנבנה בימי הורדוס לחייליו והיה בשימוש גם 26 מדרום למגדל מצוי ״קסרקטין" בתקופת המרד, עת נוספו לו חדרים רבים, וגם בתקופה הביזנטית. - הבניין הוקם בימי הורדוס אז שימש, כנראה, כאורווה והוסב 12 בית הכנסת במהלך ימי המרד לבית כנסת. המורדים הוסיפו שורות ספסלים בהיקף האולם והתקינו חדר נפרד בפינתו. בשני בורות שנכרו ברצפת החדר [אולי ״גניזה”] נמצאו קטעי גווילים מקראיים ובהם ״חזון העצמות היבשות" מספר יחזקאל. על רצפת האולם נמצאה הכתובת ״מעשר כהן". זהו אחד מבתי הכנסת הקדומים הבודדים לסה”נ. 70 שהתקיימו במקביל לקיומו של בית המקדש השני, שחרב בשנת מדרום לבית הכנסת נמצא "סוגר המגילות", שבו נתגלה מכלול ממצאים נדיר מזמן המרד שרוכזו במקום בידי הצבא הרומי לאחר הכיבוש.
19
בולט ביניהם הממצא הכתוב הרב - קטעי מגילות ופפירוסים. על רצפת החדר נמצאו כמה אבני דרדור ומאות אבני בליסטראה. תלוש משכורת נדיר של פרש מן הלגיון העשירי נתגלה בסוגר המגילות. התלוש מלמד כי החייל, גאיוס מסיוס, יליד הקולוניה ביירות, קיבל שלוש פעמים בשנה משכורת. הוצאותיו על לבוש, ציוד ומזון - לו ולסוסו - נוכו במקור.
בית הכנסת
20
- שני מגדלי גידול יונים מרובעים, ששימשו גם לתצפית ב 13 , א 13 קולומבריום ולמשמר, הוקמו בימי הורדוס עוד טרם בניית החומה. פתחי הכניסה למבנה מוקמו גבוה יותר, וניתן היה להגיע אליהם רק באמצעות סולם. בגומחות הנראות בקיר קיננו יונים, שבשרן שימש למאכל והלשלשת שימשה לדישון. המגדל הדרומי שימש את הנזירים בתקופה הביזנטית. - מרכזו של מנזר המתבודדים הביזנטי הוא בניין הכנסייה, 24 הכנסייה הביזנטית שהשתמר היטב. נחלוף מבעד לחדר המבוא, בעל פסיפס לבן, לעבר האולם המרכזי. האולם רוצף בפסיפס צבעוני והקירות עוטרו בדגמים שעוצבו מחרסים ומאבנים ששוקעו בטיח. קצה האולם, המעוצב כאפסיס [קיר מעוגל], השתמר למלוא גובהו ובמרכזו חלון שזגוגיותיו נמצאו בחצר. ניתן עדין להבחין בחורי סורגיו. כאן היה המזבח ומתחתיו נחצב בור שאולי שימש לקבורה או שמירת שרידים. מרחב זה היה תחום בסורג שיש מעוטר. גג הכנסייה כוסה ברעפי חרס, שנמצאו בעשרותיהם במקום. בחדר המערבי רצפת פסיפס ובה דגמים צמחיים ומדליונים של פירות ושל סל לחם הקודש. סביב חצר הכנסייה חומת אבן נמוכה ובתחומה נמצאו כמה מבני משק. גג הכנסייה נוקז במרזבים מטויחים שהוצמדו לקירות החיצוניים.
פסיפס בכנסייה הביזנטית
21
קיר בכנסייה הביזנטית
- מעל הסוללה הרומית בולט חסרונה של חומת הסוגרים, שנהרסה 14 נקודת הפריצה לסה״נ העלו הרומים מגדל מצור שגישר על 73 במהלך המצור. בחודש ניסן בשנת הפרש הגובה בין ראש הסוללה לראש המצוק והחומה. בזמן המצור הופגז האזור בידי מכונות הארטילריה הרומיות, ועל כך יעידו הקליעים, אבני הבליסטראות וראשי החצים שנמצאו במקום. המורדים התגוננו באמצעות אבני דרדור גדולות. קעקוע החומה ושריפת חומת העץ והעפר שהוקמה בידי המורדים מבפנים, הביאו להכרעה הצבאית. מן המגדל המשוחזר נבחין בחומת המצור ובמחנות הרומיים, בהם מחנה ו', שבו שכן אוהל מפקד הלגיון העשירי, פלביוס סילבה. - שער אבני הגזית שהוקם בקצה השביל שהעפיל 15 השער המערבי הביזנטי אל מצדה, על גבי הסוללה, בתקופה הביזנטית, על גבי שער מימי הורדוס, נמצא בשימוש העולים מהסוללה עד היום.
22
לביקור במערכת בורות המים ניתן לצאת דרך השער הביזנטי, לרדת בשביל הסוללה מ', ובסמוך לתחילתו לפנות ימינה בשביל משולט. אורך השביל מהשער 75- מערבה כ מי. 500- הביזנטי ועד בורות המים הוא כ - בקטע חומת הסוגרים שממערב לארמון המערבי מזדקר 16 מגדל "הבורסקי" מגדל, שבקומת הקרקע שלו נחשף מתקן תעשייתי שהוצע בעבר לזהותו עם בית מלאכה לעיבוד עורות שכיום מפורש כמכבסה מימי המרד. מן המגדל נשקף מרחב המחסנים של האמרון המערבי, ובסמוך תנור אפיה ענק ששימש את המורדים. מ"ר], 3,700[ - הארמון המערבי, המבנה הגדול ביותר במצדה 17 הארמון המערבי נבנה במהלך שלטונו של הורדוס. אל גרעין הארמון הקדום הוצמדו אגפי שירותים, משמר ומחסנים. מימין לכניסה נמצא מודל מבנה הארמון המשוחזר. ניכנס מבעד לחדר-כניסה, שבו ספסלים ותבליטי סטוקו. נחצה חצר מוארכת מטויחת, שתעלת מים נמצאת בצדה המזרחי. נעבור מבעד לשני חדרי כניסה עם ספסלים, לעבר חצר מרכזית מטויחת היטב. בחצר מוצב מודל גרעין הארמון המפואר. בחלק זה של הארמון נמצא חדר שזוהה כ"חדר הכס" על שום ארבעה שקעים שהתגלו ברצפתו. נעלה בגרם המדרגות שבצפון החצר לקומה השנייה, שממנה נשקיף על מכלול רחצה המעוטר בפסיפסים ובתבליטי טיח, ובסמוך לו חדר אירוח, שרצפתו עשויה פסיפס צבעוני מפואר. נרד בגרם המדרגות, נראה משמאל חדר רחצה המכיל שתי אמבטיות ובור מים ונצא לעבר בריכת הטבילה. למבקרים מוגבלי תנועה ולמלוויהם - ניכנס מבעד לדלת שבמזרח החצר לתצפית מוסדרת על הפסיפס בגרעין הארמון. נמשיך מבעד לפתח במערב החצר ונבחין במתקן כיריים גדול ממדים מימי המרד ששימש לבישול. בקצה המחסן נפנה שמאלה לעבר בריכת הטבילה. - הבריכה המדורגת נחצבה וטויחה בתקופת המרד. 18 בריכת טבילה ציבורית מערך המדרגות הרחב נועד לאפשר טבילה של כמה אנשים בו-זמנית. בסמוך לגרם המדרגות נחשף ״חדר הלבשה", שבקירותיו גומחות להנחת חפצי הטובלים.
23
ארמונות קטנים - הורדוס הקים שלושה ארמונות קטנים לצורכי אירוח, שמאוחר יותר שימשו את המורדים.
המבואה המזרחית
24
- בהמשך השביל דרומה נמצא ארמון זה שעבר שינויים רבים במהלך 19 ארמון קטן המרד. בתקופת המרד נבנו סביבו בתי מגורים. בצד המבנה נמצא אולם התכנסות ציבורי, שלאורך קירותיו הוקמו ספסלים ובמרכזו מעין שולחן בנוי המבנה כונה בידי משלחת ידין "בית המדרש" וכיום יש המציעים לזהותו כחדר אוכל ותפילה של קהילת האיסיים. - נמצא ממזרח לבריכה, במרכזו חצר ובה בור מים והיא מוקפת א 20 ארמון קטן חדרים. המורדים הכשירו בניין זה למגורים והקימו בו בריכת טבילה קטנה. ], יש לפנות דרומה. 32-27[ הערה: לביקור בחלק הדרומי של במת ההר - נמצא סמוך להמשך השביל. תבניתו היא של חצר מרכזית מוקפת ב 20 ארמון קטן חדרים וגם בו נמצאו שרידים מתקופת המרד. . 21 "המעברות" השביל יובילנו מזרחה לעבר חומת הסוגרים ולריכוז מבני מורדים - לפנינו מקבץ חדרים גדול הצמוד לצדה הפנימי של החומה. בתקופת המרד שימשו חדרי החומה למגורים ונמצאו בהם ממצאים החושפים בפנינו את אורח חיי היומיום במהלך המרד. בין השאר, נמצאו: בדים, כלי אריגה וטוויה ופריטים קלועים; כלי קרמיקה, זכוכית ועצם; פריטים מעור; כלי אבן ומתכת; מטבעות; תכשיטים; ואף פריטי מזון. אך בולט מכל הוא הממצא הכתוב הרב של אוסטרקונים בעברית ובארמית, המאפשרים לנו הצצה נדירה לחיי הקהילה בימי המרד. נרד בשביל לעבר נקודת התצפית למזרח, המותאמת גם לביקור מוגבלי תנועה, שבתחתית המדרון. הבור מנקז 22 בור המים המזרחי ונמשיך בשביל צפונה לעבר את המחצית הצפונית של במת ההר, והרכב הטיח שלו מרמז כי ייתכן שנחצב עוד בימי החשמונאים. אל הבור הובילה תעלה מטויחת שיצאה משער ״שביל הנחש". הבור הוכשר מחדש לשימוש בתקופה הבינטית. , הנמצאת 23 נמשיך לאורך חומת הסוגרים ומשמאל לשביל נבחין במערת מגורים ביזנטית במכתש ששימש כנראה במקור כמחצבה. הנזירים התבודדו במהלך השבוע בתאים ובמערות, ובסופי השבוע נהגו להתכנס לאכילה ולתפילה משותפת בכנסייה.
25
, שלידו תורן דגל המדינה. 1 " שער שביל הנחש מכאן נחזור לכיוון היציאה דרך " , לעבר ב 20 - נעזוב את השביל מדרום לארמון הקטן 27 מגדל קולומבריום עגול מבנה קולומבריום מעוגל. המגדל, שנבנה בימי הורדוס, שימש לגידול יונים בקומתו - בדרום ההר, ממזרח לבריכת השחייה, ממוקם תא התבודדות ביזנטי התחתונה. תא התבודדות בן שני חדרים מימי מנזר מרדא. - הורדוס בנה במצדה בריכת שחייה רחבת ידיים, שדופנותיה 29 בריכת שחייה וקרקעיתה מטויחות וגרם מדרגות יורד לקרקעיתה. בניית בריכה באזור כה שחון, מ"ק, מעידה על החשיבות שייחס המלך לתרבות הרחצה. 550 בקיבולת - בימים עברו ניתן היה להעפיל למצדה במעלה המצוק 30 המצודה הדרומית הדרומי. זו כנראה הסיבה להקמת המצודה בנקודה זו, שפיקחה על המתקרבים מדרום. במקום ישנה תצפית נהדרת על נחל מצדה, ים המלח, חומת המצור ומחנות במת המצור. ממחנה ח' הרומי, שנבנה על המצוק שמדרום, אפשר היה להשקיף על ההר לצרכי מודיעין.
אמפורות מיובאות
26
30 אתגר מצדה ההר המיתולוגי כמו שלא הכרתם מעולם! >> לינק – בהזמנה ובתשלום מראש בלבד. אתגר מצדה אתגר מצדה הוא מסלול חדש וייחודי שיחשוף לפניכם את מסתרי מצדה מחוץ לחומת הסוגרים. המסלול, בחלקו הדרומי של במת ההר, מאפשר יציאה בטוחה אל מחוץ לחומה של מצדה וביקור במכלולים ארכאולוגיים נסתרים, שעד כה לא הייתה גישה אליהם בשל מקומם המאתגר. להנגשתם יצרנו שביל הליכה אתגרי על שפת המצוק של מצדה, שהנוף הנשקף ממנו – ממדבר יהודה עד ים המלח – מרהיב ביופיו. בדרך יש סולמות ומאחזי יד, והמטיילים חובשים קסדה ומחוברים ברתמה לכבל בטיחות לכל אורך המסלול. דקות לפני מועד היציאה כדי ליהנות מהנוף. 15 אנו ממליצים להגיע .10 המסלול מתאים למיטיבי לכת ולילדים מגיל הכניסה למסלול רק לבעלי אישור הזמנה ותשלום. ההליכה במסלול מתאפשרת על פי כללי בטיחות המופיעים באתר. להזמנות חפשו "אתגר מצדה".
27
המופע הלילי – "מצדה משקיעה לזריחה" Video סיפור מצדה מועבר באמצעים חדשניים ומרהיבים ומוקרן בטכנולוגיית על הצלע המערבית של הר המצדה, בהשתתפות אומנים רבים Mapping ולצלילי פסקול שהולחן במיוחד על ידי שלמה גרוניך. >> לינק לפרטים ולהזמנות - .3199 ההגעה למופע הלילי אפשרית דרך העיר ערד בלבד בכביש .90 אין דרך גישה למופע האור-קולי למגיעים מכיוון ים המלח, כביש - המאמץ האדיר והידע הרב שהושקעו בבניית בורות המים 28 בור המים הדרומי מדרגות חצובות מוביל אל חלל 64 במצדה מודגמים בבור מים גדול זה, גרם של הבור, שקירותיו טויחו בשכבות רבות. על הקיר שמשמאל למדרגות מצויה כתובת . בור המים ניזון מאמת 1941 המאזכרת ביקור של קבוצת תנועת נוער במצדה בשנת מים מטוייחת שהגיעה אליו מצפון. כמות המים הגדולה אפשרה לטפח את המרחב שנמצא מצפון וממערב לבור המים. לאחרונה נמצאו בו עדויות לקיומו של כרם ענבים מימי שלטונו של המלך הורדוס. - נפנה צפונה אל קטע מחומת הסוגרים, 31 חומת הסוגרים הדרומית והשער הדרומי הכולל מבנה שער מרוצף אבן שהוביל לבור מים גדול ולמערות שנפערו במצוק , מתקני 32 מקווה טהרה הדרומי. נסמכים אליו מגדל וסוגר מקוריים שבהם נמצאו אחסון לדגנים ותנורי אפייה. מגג המגדל נשקפת תצפית מרהיבה לנחל מצדה ולעבר ים המלח והרי מואב. ולשביל המודרני 21 ״המעברות" המשך הליכה צפונה ישיבנו לריכוז מבני מורדים - . 1 "שער שביל הנחש" המוביל לעבר
28
מוזיאון מצדה על שם יגאל ידין בגן הלאומי מצדה קיים מוזיאון המכיל את הממצאים הארכאולוגיים אשר נחפרו באתר על ידי האוניברסיטה העברית בירושלים בראשותו של פרופ'
יגאל ידין ז"ל. מידע שימושי הביקור במוזיאון מלווה בהדרכה קולית באמצעות אוזניות
. בעלי T האוזניות מותאמות ללקויי שמיעה בעלי מכשיר שמיעה עם מתאם מכשיר מסוג זה יוכלו להאזין לפס הקול באמצעות העזר המתאים שיסופק ע"י הצוות במקום. שפות: עברית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, רוסית, סינית 7- ההדרכה מוצעת ב וספרדית.
גיא שטיבל, אורית שחם-גובר, אסתי בן חיים כתיבה: אהוד נצר ז"ל , עריכה לשונית: נועה מוטרו ייעוץ: שלום קוולר מפה: . ארכיון רשות הטבע והגנים, המכון לגיאולוגיה, האוניברסיטה העברית בירושלים צילומים:
29
רשות הטבע והגנים C
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30Made with FlippingBook - PDF hosting