TEKST KEN DIVJAK
SUBSIDIEERT DE OVERHEID DE AANKOOP VAN ELEKTRISCHE AUTO’S NOG STEEDS?
Jazeker, ook in 2019 biedt de Vlaamse overheid een premie tot 4000 euro aan particulieren die een volledig elektrische auto kopen of leasen. Daarnaast zijn ze ook vrijgesteld van BIV én wegenbelasting in Vlaanderen.
Sinds 2016 stimuleert de Vlaamse Overheid de aankoop van elektrische auto’s met premies. Initieel bedroeg het maxi- mumbedrag 5000 euro, tegen 2019 zou daar nog 2000 euro van overblijven. Maar door het matige succes van de maat- regel besliste de overheid om het plafond voor 2018 en 2019 opnieuw op te trekken tot maximaal 4000 euro. Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt af van de cata- loguswaarde van de auto in kwestie. Tot 31.000 euro is dat 4000 euro, tot 41.000 euro krijg je 3500 euro, tot 61.000 nog 2500 euro en daarboven 2000 euro. Voor een auto met een brandstofcel op waterstof (zoals de Hyundai Nexo en Toyota
Mirai) ligt het bedrag vast op 4000 euro. Hybrides en plug-in hybrides vallen helaas uit de boot. De ‘Zero Emissie’-premie is voorbehouden aan particu- lieren, zelfstandigen (zonder vennootschap), vzw’s en aan- bieders van autodelen. Bovendien geldt de maatregel ook als de elektrische wagen in kwestie niet aangekocht wordt, maar geleaset. Elektrische brom etsen en motoren tot slot worden ook gestimuleerd ten bedrage van respectievelijk 750 en 1500 euro.
> app.energiesparen.be/node/
WAT IS RANGE ANXIETY?
Range Anxiety is de angst om je reisdoel niet te halen, omdat het rijbereik van je elektrische wagen ontoereikend is. De term dateert van de eerste generatie, die ternauwernood 100 kilometer ver geraakten bij hun introductie in 2010. Vandaag wordt er veel minder over Range Anxiety ge- sproken, omdat de gemiddelde actieradius van de nieuwe generatie elektrische voertuigen algauw 200 kilometer en meer bedraagt. Sommige modellen halen in de praktijk zelfs 350 kilometer, wat ruimschoots volstaat voor groot- stedelijk gebruik. Toch doe je er goed aan om het rijbereik van de wagen in de gaten te houden. Lage temperaturen hebben bijvoor- beeld een nefaste invloed op de reikwijdte, zeker als de verwarming opstaat en je aan hogere snelheid rijdt. In de winter kan het bij vriestemperaturen goed zijn dat je dan geen 300 kilometer ver geraakt met je elektrische auto, maar afhankelijk van het model slechts 200 kilometer. Weten waar je op je route kunt opladen, is dan ook een noodzaak. Daarvoor zijn er verschillende telefoonappli- caties beschikbaar, net als websites die aangeven waar je publiek kunt opladen. Maar let op: het is niet omdat er ergens een laadpaal staat, dat die ook beschikbaar is. Het probleem van de zogenaamde laadpaalklevers is im- mers reëel. Hoe snel je onderweg kunt opladen, hangt dan weer af van de speci caties van de auto en de paal. Vergeet tot slot ook niet dat je voor sommige laadpalen een speciaal pasje nodig hebt, dat aan de facturatie van de laadbeurt gekop- peld is. Kortom: doe je huiswerk voor je vertrekt, om on- derweg niet voor verrassingen te staan.
Made with FlippingBook - Online catalogs