HVHG4

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER Borstvoeding Lactatiekundigen bij Solidariteit voor het Gezin Annelies en Julie helpen graag een aantal mythes rond bor tvoeding uit de wereld.

Doet borstvoeding geven pijn? Nee, als je toch pijn hebt bij het aanleggen dan klopt er iets niet… Enkele tips: Zorg ervoor dat je een comfortabele houding aan- neemt? Moeilijk natuurlijk als je net een keizersnede hebt gehad, of een pijnlijke knip…… Tracht toch een gemakkelijke zetel te vinden waar je ontspannen kan zitten of probeer het eens al liggend in je bed. Probeer je baby naar de borst te brengen en niet je tepel naar de baby want zo ga je soms in een ongemak- kelijke positie zitten. Te druk voor jou om borstvoeding te geven? Te veel bezoek, enthousiaste neefjes en nichtjes? Vraag aan je bezoek om even buiten te gaan… Zo kan je in alle rust voeden en kunnen zij even een frisse neus ophalen. Ligt je baby in een comfortabele positie? Niet in een bolletje om je heen maar met een rechte rug en de kin naar voren. Als je borstvoeding geeft met een kussen zorg er dan voor dat je baby er niet in wegzakt. Probeer ervoor te zorgen dat je baby met een wijde mond aanhapt. Let erop dat het neusje van de baby vrij is en zijn lipjes goed gekruld zijn anders gaat je baby enkel op het topje van je tepel zuigen. En juist dit kan zeer pijnlijk zijn. Doet het nog steeds pijn? Raadpleeg dan je vroedvrouw zodat jullie samen kunnen aanleggen en de oorzaak van de pijn vinden.

Heb ik voldoende melk? De melkproductie moet nog op gang komen, maar is wel al volledig afgestemd op je baby. Geef het dus zeker een kans. Borstvoeding begint reeds bij de geboorte met huid op huidcontact. De eerste dagen zijn heel belangrijk bij het ge- ven van borstvoeding. Als je in de eerste dagen je borsten frequent stimuleert door je baby aan te leggen, dan zorg je ervoor dat de melkproductie goed op gang komt. Lukt het niet of kan je baby niet bij jou zijn dan kan je je borsten ook zelf stimuleren door met de hand te kolven (manueel kol- ven). Zo kan je de colostrum (eerste melk) toch aan je baby geven! Je vroedvrouw kan je leren hoe je correct manueel kolft. Zorg dat je toch minstens 8 voedingen per dag hebt de eerste weken.

Borstvoeding werkt volgens vraag en aanbod. Dus als je baby’tje regelmatig je borst leeg drinkt dan ga je ook veel meer melk aanmaken.

Wist je dat? Jouw tepels bij de geboorte naar vruchtwater ruiken zodat je baby die sneller kan terug vinden

12

Made with FlippingBook - Online magazine maker