HVHG4

Slimzakgeld voor uw tiener

Veel tieners krijgen wekelijks een bepaald bedrag aan zakgeld. Zo geeft u als ouder een stukje financiële verantwoordelijkheid: u leert hem of haar met geld om te gaan, een budget beheren en sparen. Maar hoeveel geeft u? Hoe vaak? En waaraan mag uw kind dat geld spenderen?

Duidelijke afspraken Zowat een derde van alle Belgische ouders geeft zakgeld aan hun kinderen, gemiddeld van zodra ze 13 zijn . Het gros van de ouders gunt hun kinderen maandelijks tussen de 20 en de 100 euro. Dat bedrag stijgt vaak door de jaren heen. U bepaalt natuurlijk zelf hoeveel u geeft. Eens u een bedrag vastlegt, moet u nadenken over de regelmaat. Sophie stopt haar oudste dochter Lora (12) nu en dan wat geld toe. “Haar vader en ik geven haar soms wat en oma ook. Soms heeft ze op het einde van de maand 50 euro en dat vind ik wat veel. Tijd dus om concrete afspraken te maken, ook met oma.” Leren sparen Wouter, vader van Sanne (16), vindt het belangrijk dat zijn dochter spaarzaam leert zijn. “Ik koop voor Sanne wat ze nodig heeft. Daarnaast krijgt ze zakgeld om te sparen voor extraatjes, zoals de reis die ze wil maken wanneer ze afstudeert. Op die manier leert ze overhaaste uitgaven te beperken.” Zakgeld is dus een handig opvoedkunstje: kinderen leren op eigen benen te staan en een budget te beheren . Ze kunnen geld afhalen vanaf € 5 en niet onder nul gaan. Zeven op de tien jongeren spenderen hun zakgeld zoals ze zelf willen. Dat geldt ook voor de tieners van Wim. “Jolan is 17 en spendeert zijn 25 euro per maand voornamelijk aan uitgaan. Zijn jongere zus Aiko koopt vooral kleren met haar 20 euro. We verbinden geen voorwaarden aan het zakgeld, ze doen ermee wat ze willen.”

Hou een oogje in het zeil Weet u graag waaraan uw kinderen hun zakgeld spenderen? En wilt u de opname- en transactielimieten online beheren? Dan kan dat heel eenvoudig met online banking. Sarah stort het zakgeld van Lorenz, 15, op zijn rekening. “Makkelijk en zo vergeet ik het nooit. Lorenz heeft een eigen bankkaart en kan dus geld afhalen of met zijn kaart betalen. Dankzij de app op zijn smartphone weet hij altijd hoeveel er nog op zijn rekening staat. En dat geldt ook voor mij: ik ben medebeheerder van zijn rekening en kan zo volgen waar hij zijn zakgeld aan uitgeeft.” Zelfs online kopen kan. “Ik deed mijn dochter Yma, 15, voor haar twaalfde verjaardag een Paypal-account cadeau, gekoppeld aan de mijne. Ik stort er maandelijks een klein bedrag op, zodat ze af en toe online kan shoppen,” vertelt Astrid. Mogelijkheden te over dus, u beslist zelf hoeveel vertrouwen u geeft en hoeveel u sponsort. En nu?

U wilt uw tiener met zakgeld leren omgaan? Open een jongerenrekening. Ga langs in een ING-kantoor voor meer info of surf naar ing.be/opgroeien.

ING België nv – Bank/Kredietgever – Marnixlaan 24, B-1000 Brussel – RPR Brussel – Btw: BE 0403.200.393 – BIC: BBRUBEBB – IBAN: BE45 3109 1560 2789. Verzekeringsmakelaar ingeschreven bij de FSMA onder het nummer 12381A – www.ing.be – Verantwoordelijke uitgever: Marie-Noëlle De Greef, Sint-Michielswarande 60, B-1040 Brussel – © Editing Team & Graphic Studio – Marketing ING Belgium – 712287N – 04/16.

20

Made with FlippingBook - Online magazine maker