HVHG4

Stel je vraag aan het Expertisecentrum Kraamzorg Amerijtje

Hoe kan ik me goed voorbereiden op de komst van ons kindje? Een belangrijk advies dat we aan iedereen kunnen geven is om contact op te nemen met een vroedvrouw. Afwisselend met de gynaecoloog kan zij je tijdens je zwanger- schap bijstaan met raad en daad. De vroedvrouw controleert niet enkel het medische (harttoontjes van de baby, jouw bloeddruk, …), maar je kan ook bij haar terecht met allerhande andere vragen. Twijfel je over borst- of flesvoeding? Pieker je over de baby-uitzet? De vroedvrouw geeft je verschillende keuzemogelijkheden zodat jij en jouw partner een bewuste keuze kunnen maken. Naast een vroed- vrouw raden wij ook aan kraamzorg te regelen voor na de geboorte van je kindje. De kraamverzorgende komt aan huis en zorgt ervoor dat je rustig kan aanpassen aan jullie nieuwe gezinssituatie, zonder je zorgen te moeten maken over de huis- houdelijke taken die blijven liggen. Je kan je ook voorbereiden door een prenatale cursus te volgen en bij een osteopaat of kinesist kan je terecht voor prenatale oefeningen.

Over een maand moet ik terug gaan werken. Mijn kindje is 4 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding. Wat zijn mijn opties? Er zijn verschillende manieren om borst- voeding en werken te combineren. Het hangt er natuurlijk vanaf wat jij wil. Je kan uitsluitend borstvoeding geven ge- durende de eerste 6 levensmaanden van jullie kleintje. Indien je terug gaat werken dien je dan wel af te kolven wanneer je je kindje niet zelf kan voeden. Wil je de borstvoeding afbouwen? Doe dit dan geleidelijk aan om borstontstekin- gen te vermijden. Je kan je hierbij laten bijstaan door een vroedvrouw of een lactatiekundige die samen met jou een plan van aanpak zal opstellen.

Binnen het OCMW begeleiden wij een kwetsbaar koppel dat 12 weken zwanger is. Kan het Expertisecentrum Kraamzorg Amerijtje iets voor hen betekenen? Het Expertisecentrum begeleidt, samen met de PXL Hogeschool, student-vroed- vrouwen binnen het “buddy bij de wieg” project. Een buddy-student geeft ondersteuning aan koppels tijdens de zwangerschap en de kraamperiode (tot de baby ongeveer één jaar oud is). Een vaste buddy zal weke- lijks telefonisch contact opnemen met het gezin en regelmatig op bezoek gaan. Naast de doorverwijzing naar de zorg, geeft de buddy ook informatie. De buddy is vooral iemand die luistert en er voor het gezin wil zijn. De ontmoetingen vinden steeds plaats na afspraak. Een buddy werkt gratis en geeft zorg maar geen materiaal. De samenwerking kan stoppen na overleg en op ieder ogenblik tijdens de begeleiding.

Zowel ouders als professionelen kunnen bij ons terecht met hun vragen. We helpen je graag verder!

Wens je meer informatie over het Expertisecentrum Kraamzorg Amerijtje? Surf naar www.zwangerenbevallen.be of bel naar 078 05 52 00.

6

Made with FlippingBook - Online magazine maker