VAB Magazine maart-april 2020.pdf

AANDRIJFSYSTEMEN

die veilig in het chassis verwerkt zitten) en nauwelijks nog toe- gangsbeperkingen (zoals vroe- ger in ondergrondse parkings of op veerboten). Bovendien is het momenteel de schoonste én de goedkoopste fossiele brand- stof op de markt. Dus waarom slagen CNG-wagens er maar niet in om echt door te breken? Allicht uit onwetendheid, gecombineerd met het feit dat lang niet alle auto’s af fabriek met een CNG-installatie te ver- krijgen zijn. Het recente doembericht over schadelijk methaan dat vrijkomt bij de ontginning van aardgas heeft de zaak natuurlijk ook niet vooruitge- holpen, ook al blijkt dat vooral een Amerikaans probleem dat zich veel minder in Europa stelt. VOOR WIE? Voor de slimmeriken, die benzinerijden zo schoon en zo voordelig mogelijk willen maken als het in België maar kan.

euronorm lager dan 6d-Temp zijn inderdaad te mijden, maar dat betekent nog niet dat de nieuw- ste zelfontbranders met een Euro 6d-Full kwalicatie even vervuilend zijn. Vanaf 1 januari 2021 is deze norm verplicht op nieuwe voertuigen en de eerste praktijktesten wijzen uit dat ze dankzij gewiekste reinigingssys- temen minder jnstof en stikstof(di) oxides uitstoten. Bovendien verbrui- ken ze nog steeds minder en produce- ren ze dus ook minder CO 2 dan vergelijkbare benzinemotoren. Het is alleen sneu dat de publieke perceptie ondertussen dermate gekeerd is dat niemand er nog van wil weten, ook al is diesel voor kilometervreters onmisbaar tot er een waardig alternatief opduikt. VOOR WIE? Veelrijders die snelwegritten van minstens 50 kilometer maken en 30 à 40.000 kilometer per jaar klokken. TIP Koop een dieselwagen die minimaal euronorm 6d-Temp heeft, liever nog Euro 6d full om langer safe te zitten. Vanaf 1 september 2027 moeten diesels namelijk minimaal euronorm 6d full hebben om in een Vlaamse lage-emissiezone te mogen rijden.

ELEKTRISCH: DE TOEKOMST

Zullen we dan maar met z’n allen elektrisch gaan rijden? De Vlaamse overheid vreest er in ieder geval voor, als de afschafng van de premies voor zero-emissievoertuigen een indicatie mag zijn. Toch is rijden zonder uitstoot op termijn de enige oplossing om ons klimaat gezond en de wereld mobiel te houden, al blijkt onze elektriciteitsin- frastructuur daar nog even niet klaar voor. Voor kortere verplaatsingen in verstedelijkte gebieden kunnen EV’s natuurlijk wel dienen, op voorwaarde dat je op het werk of thuis kunt opladen. Nog beter is het gebruik van groe- ne stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen, maar daarvoor moet je voorlopig wel inpluggen als de zon schijnt en niet als ze achter de horizon verdwijnt. Thuisbatterijen in combinatie met EV’s die bidirectioneel kunnen laden en ontladen – om stroom terug te geven aan het net bij tekorten – vormen op termijn ook een oplossing, maar eerst moeten er meer publieke laadpalen komen. Want die vormen vandaag nog steeds een bedreigde soort in Vlaanderen. VOOR WIE? Bestuurders die thuis of op het werk kunnen opladen en extra centen veil hebben om helemaal emis- sievrij te rijden. TIP Let goed op de tarieven van publieke laadpalen, want die variëren enorm en swingen bij snelladen soms zelfs uit de pan.

WATERSTOF: ZWAAR TRANSPORT EERST

Dat alternatief voor diesel zou weleens waterstof kunnen zijn, tenminste voor bussen en vrachtwagens. Eenmaal de bijhorende tankinfrastructuur op punt staat en het schaal- voordeel begint te werken, zullen ook auto’s van de brand- stofceltechnologie kunnen proteren. En dat is zowaar nog beter dan klassieke elektrische wagens, die tot nader order stroom tanken die lang niet altijd even groen is. Bij een waterstofauto tank je H 2 , die onder de motorkap rea- geert met lucht om elektriciteit te produceren. Zo heb je een eigen stroomcentrale aan boord en kan je in minder dan vijf minuten weer 500 kilometer autonomie tanken, ideaal voor verre en tegelijk schone verplaatsingen. VOORWIE? Voor early adopters met een goedgevulde spaar- boek, die in de buurt van de H 2 -pompen in Halle of Vil- voorde wonen.

HANDIGE WEBSITES > www.spritmonitor.de om het werkelijke verbruik van de meeste automerken, modellen en motorisaties te checken. > www.ecoscore.be om het groene karakter van een wagen te kennen, beoordeeld op tal van objectieve criteria. > belastingen.fenb.be/ui/public/vkb/simulatie om de werkelijke fiscale lasten van een auto te berekenen.

DIESEL: VAAK VERGUISD

Het enige brandstoftype dat we tot hier toe niet vermeld hebben, is diesel. Sinds het gelijknamige schandaal in 2015 losbarstte, is de reputatie van de zwarte pomp der- mate slecht dat dieselmotoren het liefst doodgezwegen worden in de klimaatdiscussie. En dat is aan de ene kant terecht, maar anderzijds ook niet. Dieselmotoren met een

58

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs