VAB Magazine maart-april 2020.pdf

TEKST KIM VERHAEGHE

Zo voorkom je een lekke fietsband

Elke fietser heeft er vroeg of laat mee te maken: een lekke band. Toch is lek rijden best goed te voorkomen. Enkele tips.

FIETSEN

Let op voor slangenbeten Fietsbanden die te slap zijn opgepompt, slijten sneller en gaan vaker lek. Dat komt niet alleen omdat een slappe ets- band gemakkelijker scherpe steentjes of glasscherven ver- zamelt. Als jemet slappe banden in een put of over een bult etst, dan kan de binnenband tussen de ondergrond en je velg geplet worden, wat twee gaatjes oplevert. Zo’n ‘slan- genbeet’ kun je voorkomen door regelmatig je bandendruk te controleren. Een snelle test: probeer de zijkanten van de buitenband naar elkaar toe te knijpen. Als dat te gemakke- lijk gaat, dan staat je bandwaarschijnlijk te slap. Je kunt het natuurlijk ook heel precies controleren met een voetpomp met drukmeter. Hoeveel druk er in je etsbandenmoet, lees je op de zijkant van de etsband. Inspecteer je banden op (scherpe) verstekelingen Af en toe zullen er toch steentjes of stukjes glas in je bui- tenband blijven steken. Meestal levert dat niet meteen een lekke band op. De ongewenste passagiers verdwijnen na verloop van tijd wel steeds dieper in het rubber van je bui- tenband, tot ze je binnenband alsnog lek prikken. Inspec- teer daarom regelmatig je buitenbanden. Regen? Extra opletten! Aan natte banden blijven steentjes en glas sneller kleven. Op regendagen kun je dus in principe het best na elke rit je banden controleren. Kleven je banden vol vuil? Spoel ze dan bij thuiskomst eens af.

lekbestendig worden. Zie je barsten aan de zijkant? Of is het proel aan de bovenkant aan het verdwijnen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe buitenband. Sommige etsbanden hebben twee kleine gaatjes die je helpen om te bepalen of de band versleten is. Als de gaatjes bijna verdwe- nen zijn, dan is de band aan vervanging toe. Vingers kruisen als je over glas fietst Glasscherven op het etspad zijn een belangrijke oorzaak van lekke banden. Uiteraard ets je het best om glasscher- ven heen, maar vaak zie je de scherpe dingen pas op het allerlaatste moment liggen. Wat je dan zeker niet mag doen, is krampachtig je stuur van de scherven wegdraaien. Als er op dat moment een stuk glas onder je band zit, dan draai je het door je stuurbeweging in je binnenband en… pffssstt! Eigenlijk ets je beter gewoon rechtdoor over glasscher- ven die je niet op tijd zag liggen. Als je banden goed zijn opgepompt, dan zal het glas er niet meteen door prikken. Je stopt het best wel meteen om je buitenbanden te con- troleren op scherven. Wanneer je toch lek rijdt: plakken of vervangen? Stop in je etstas een reserve binnenband, een kleine hand- pomp, bandenlichters en eventueel een bandenreparatie- set. Met die laatste kun je ter plaatse je binnenband her- stellen, vaak zonder dat het wiel uit de vork moet. Heb je weinig geduld, dan is de binnenband vervangen een

snellere enmeer betrouwbare redding. De lekke binnenband kun je nog altijd thuis plakken om later te hergebruiken. Voor wie echt snel weer in het zadel wil zitten, be-

Fiets met antilekbanden De meeste producenten van etsban- den hebben speciale (of ook: duurde- re) types die ze het label ‘anti-lek’ geven. Die banden hebben een ex- tra laagje rubber dat bestand is tegen glasscherven, steentjes en naalden. Vraag ernaar!

staat er ook een reserve binnenband die in twee is geknipt en dus twee uiteinden heeft. Daardoor kun je de worstvormige binnenband in je buitenband schuiven zonder dat je het wiel moet losmaken. Deze binnenband is minder sterk dan een gewone binnenband, en daarom vooral een ‘thuiskomer’. Thuis vervang je de band het best door een nieuwe binnenband.

Vervang tijdig versleten buitenbanden

Ook de beste buitenbanden verslij- ten uiteindelijk, waardoor zeminder

63

MAART-APRIL 2020 RIJDEN

Made with FlippingBook - Online catalogs