ZO ZIT DAT!
Buitenlandse boetes
TEKST STIJN SMETS
Negeren of betalen? Politiediensten in Europa wisselen ge- gevens met mekaar uit, waardoor boetes meer dan vroeger effectief in je brieven- bus belanden. Een boete uit het buitenland moet je dus wel degelijk betalen. Volgens een Europese regelgeving moeten de be- langrijkste elementen op de boete, zoals de feiten en de sanctie, in de taal van de over- treder geschreven zijn. Voor de betaling volstaat een verwijzing naar een website in de taal van de overtreder. Als dat niet zo is, dan ben je in principe niet verplicht om de boete te betalen. Daarmee vervalt de boete echter niet. Rijd je opnieuw in dat land en word je tegengehouden door de politie, dan kunnen zij jou de open- staande boete alsnog doen betalen, vaak aan een hoger tarief. Ook in de luchthaven kunnen ze je tegenhouden voor een open- staande boete. Hoe kennen ze mijn taal? De buitenlandse politiediensten baseren zich op de taal van het inschrijvingsbewijs van je wagen. Heb je een leasewagen met een Franstalig inschrijvingsbewijs, dan zal je de boete in het Frans ontvangen. Is die informatie niet beschikbaar, dan baseren ze zich op de of ciële landstalen van in het land van de overtreder. Voor welke overtredingen kan ik een boete krijgen? De Europese regelgeving die landen toestaat om kentekengegevens op te vragen, geldt voor volgende overtre- dingen: rijden met een te hoge snel- heid, niet-dragen van de gordel, negeren van een rood licht, rijden onder invloed
van drank en/of drugs, niet-dragen van een helm, rijden op een verboden rijstrook en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Daarnaast zijn er met Frankrijk en Nederland nog extra overeen- komsten om gegevens uit te wisselen voor alle andere verkeersovertredingen, zoals bijvoorbeeld parkeerboetes. Wat als ik het niet eens ben met de boete? Betwist je de boete, dan moet je de proce- dure volgen die vermeld wordt op de brief of website. Dat is echter gemakkelijker ge- zegd dan gedaan, want die procedure ver- loopt vaak in de taal van het land waar je de boete hebt opgelopen. Als je geen letter Italiaans spreekt, dan wordt het lastig om die Italiaanse boete te betwisten. Meteen betalen of even wachten? Als je de boete niet betwist, dan kun je ze beter meteen betalen. Sommige landen hanteren namelijk een trapsgewijs sys- teem waarbij het boetebedrag stijgt in de tijd. Heb je een boete opgelopen met een huurwagen dan kan de verhuur rma ex- tra administratiekosten aanrekenen om ze naar jou door te sturen. Betaal je een boete niet, dan kan in sommige gevallen de Belgische overheid de boete innen in naam van het land in kwestie. Dat staat in de Europese wet- geving, maar is nog niet overal geïmplementeerd. België voert hierover momenteel onderhan- delingen met andere landen om een doeltreffende procedure op poten te zetten.
Die leuke herinneringen aan je vakantie zijn snel voorbij wanneer er een boete uit het buitenland op je deurmat valt. Maar wat moet je ermee?
75
SEPTEMBER-OKTOBER 2019 RIJDEN
Made with FlippingBook - Online catalogs