VAB-Magazine september-oktober 2019

BRUEGEL zoals je hem niet kende Zeg niet langer ‘Koninklijke Bibliotheek’ tegen de Albertina, maar KBR. Met die naamwissel kiest deze bijzondere instelling op de Kunstberg in Brussel voor een nieuwe koers. En de nieuwe toptentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ is een uitstekende opmaat voor wat komen gaat.

En dat is uniek in de wereld, want die drukken zijn bijzonder fragiel – veel fragieler dan schil- derijen. Hoe dan ook, we tonen die volledige col- lectie nu voor het eerst. Wat heel bijzonder is, is het feit dat hij – veel meer nog dan in de schilde- rijen – heel jn en gedetailleerd werkt. Elke prent is een volledige, fascinerende wereld op zich.” Fragiele en kostbare prenten Bruegel was een scherpe chroniqueur van zijn tijd. Via zijn prenten stap je zo de wereld van de renaissance binnen. Lammens beaamt: “We heb- ben onze collectie opgedeeld in thema’s. Zo zijn er de ‘grote landschappen’, de invloed van Jher- onimus Bosch, de Deugden versus de Hoofdzon- den, schepen – Bruegel was gefascineerd door de wereld van de scheepvaart – en, ten slotte, de vergelijking tussen de stad en het platteland. Ook tonen we het volledige productieproces en de vele gespecialiseerde handelingen die daarbij komen kijken. Bovendien pakken we ermee uit in een onbekend deel van KBR, namelijk in het overdonderende 18de-eeuwse paleis van Karel van Lotharingen, aan de achterkant van het com- plex. Dat is helemaal aangepast aan de noden van deze prenten. Ze zijn zo fragiel en kostbaar dat ze, na deze tentoonstelling, minstens drie jaar op- nieuw geen licht meer mogen zien. Deze collectie is bovendien maar het topje van onze ijsberg. In mei volgend jaar openen we in KBR een volledig nieuwmuseummet de adembenemende collectie verluchte, middeleeuwse handschriften van de hertogen van Bourgondië. Ook dat zijn, net als de prenten van Bruegel, echte tijdscapsules die je zó katapulteren naar het verleden.” > 15/10/19-16/2/20, kbr.be

“V eel mensen kennen Bruegel vooral als schilder”, stelt Sara Lammens, direc- teur van KBR. “En terecht, want zijn werk behoort tot de grote meesterwerken van de 16de eeuw. Maar hij was, naast schilder, ook een uitstekende tekenaar. Vandaag kent iedereen zijn schilderijen, maar niemand weet iets af van zijn prentenoeuvre. Destijds was het precies anders- om, veel mensen waren vertrouwdmet zijn teke- ningen, maar kenden zijn schilderijen niet. Een schilderij is namelijk een uniek stuk, gemaakt voor een welbepaalde opdrachtgever. Die hing het dan ergens in zijn huis op en op zijn gasten en familie na kreeg niemand dat te zien. Bruegels prenten waren tijdens zijn leven al een groot pu- bliek succes: uitgevers konden de vraag amper bijhouden. Door de uitvinding van de drukkunst was het technisch mogelijk geworden om van één enkele tekening, via een kopergravure, tot 2000 prenten te drukken. Die kopergravures van Bruegel zijn verloren gegaan, maar wij hebben in KBR alle prenten en enkele van zijn tekeningen. “Vandaag kent iedereen zijn schilderijen, maar niemand weet iets af van zijn prentenoeuvre. Tijdens zijn leven was het precies andersom.” (Sara Lammens, directeur KBR)

87

SEPTEMBER-OKTOBER 2019 VTBKULTUUR

Made with FlippingBook - Online catalogs