PharmActueel Juli/Augustus 2024

■ COLUMN ■

Voeding & Gezondheid Een gebalanceerd microbioom als basis van je gezondheid Het darmmicrobioom, het geheel van bacteriën, schimmels en virussen die zich in de darm bevinden, komt steeds meer in de belangstelling te staan. Uit onderzoeken blijkt dat het microbioom, naast de voor de hand liggende ondersteuning bij spijsvertering, ontelbare andere functies heeft. Zo speelt het microbioom onder andere een grote rol bij het balanceren van het immuunsysteem en is er een connectie met de hersenen en zelfs de huid.

Een divers en gebalanceerd microbioom is daarom van belang. In het dagelijks leven kan de balans in het microbioom onder andere verstoord raken door stress, medicijngebruik (antibiotica, maar ook veel andere medicatie blijkt invloed te hebben), reizen en bepaalde voedingsmiddelen zoals te veel suiker, alcohol of koffie. Als er een verstoring ontstaat, krijgen ongunstige bacteriën meer kans om te groeien, wordt de darmpermeabiliteit verhoogd en kan de darmwand geïrriteerd raken. Probiotica kunnen de darm ondersteunen terug te gaan naar een natuurlijk evenwicht. Elke bacteriestam heeft andere eigenschappen Het blijkt dat probiotica in staat zijn de darmwerking te herstellen op drie niveaus in de darm: 1. Het microbioom/de darminhoud: probiotica hebben een gunstige invloed op de samenstelling van het microbioom. Probiotische stammen kunnen bijvoorbeeld de concurrentie voor voedingsstoffen aangaan met pathogenen, waardoor de groei van pathogenen geremd wordt. Daarnaast hechten probiotische stammen op plaatsen in de darm waar ongunstige bacteriën ook kunnen binden. Op deze manier gaan probiotica de binding van ongunstige bacteriën tegen (ook wel ‘kolonisatieresistentie’ genoemd). 2. De darmwand: probiotica ondersteunen de barrièrefunctie van de darm, doordat ze de ‘tight junctions’ (de verbin- dingen tussen de darmepitheelcellen) strakker maken. Hierdoor vermindert de darmpermeabiliteit. Ook kunnen sommige probiotische stammen de mucusproductie stimuleren, waardoor ongunstige bacteriën en schimmels minder kans krijgen om zich te hechten aan de darmwand. 3. Het immuunsysteem: probiotica kunnen direct een

Ondersteun met multispecies probiotica op maat Het is mogelijk dat de ene probiotica wel aanslaat en de andere niet. Dit komt door de unieke samenstelling van het microbioom, dat per persoon verschilt. Adviseer daarom voor een optimaal resultaat probiotica met een mix van verschillende stammen (‘multispecies’) afgestemd op leeftijd en/of indicatie. Zo zijn er probiotica speciaal samengesteld voor het microbioom van een ontwikkelend kind, voor volwassenen, of juist voor ouderen, waarbij de diversiteit van het microbioom afneemt. Ook zijn er extra krachtige probiotica die ondersteunen na het gebruik van antibiotica, de mucus laag van de darm helpen herstellen of zelfs probiotica die het vaginale microbioom ondersteunen. Veel mensen ervaren een vermindering van hun klachten bij het gebruik van de juiste probiotica. Het zoeken naar het meest passende product, het product met de juiste combinatie van bacteriestammen, is daarom zeker de moeite waard.

interactie aangaan met bepaalde immuuncellen en op deze manier de immuunreactie beïnvloeden. Sommige bacteriestammen kunnen bijvoorbeeld de pro-inflammatoire IL-5 en IL-13 cytokinen remmen en de productie van anti-inflammatoire IL-10 cytokinen stimuleren. Hierdoor ontstaat er een balans in de Th1 – Th2 immuunreactie, en wordt de pro-inflammatoire immuunrespons getemperd.

15

PHARM ACTUEEL nr 07/08 juli-augustus 2024

Made with FlippingBook flipbook maker