KI kan kutte ventetiden K unstig intelligens kan sørge for at den som lider av søvn-apné, får raskere hjelp. – Raskere analyser fri- g jør ressurser til flere pasienter, slår Alexandra Makhlysheva fast.
Enklere verktøy Hun har også tro på enklere analyseverktøy. Med KI kan smartklokker og mobilapper gjøre grunnleggende målinger, for eksempel av pusting, puls og oksygenmetning, hjemme hos deg selv. Det kan gi en foreløpig diagnose og redusere behovet for søvnutredninger på laboratoriet. Ifølge e-helseforskeren er en annen av grunne- ne til de lange ventelistene at pasientene ikke prioriteres godt nok. Alle plasseres i den samme køen. – KI-modeller kan vurdere risiko basert på pasientens historie, svar på spørreskjemaer og andre opplysninger. Dermed kan de prioritere de som har alvorligere symptomer eller større risiko for komplikasjoner. På den måten får de som trenger det raskest, komme inn til legen først, slår hun fast. Sikrere analyser Når dataene skal analyseres, kan KI finne mønstre og avvik som leger risikerer å gå glipp av. Makhlysheva mener at den kunstige intelligensen kan gjøre analysene og diagno- sene sikrere, og den kan også gjøre det enklere å søvnutredes hjemme og å følge opp pasientene uten at de trenger å reise til spesia- listen eller sykehuset. Den mest avanserte formen for kunstig intelli- gens – det som er kjent som dyp læring, og
Hun er senior- rådgiver på
Georg Mathisen Tekst
Nasjonalt senter for e-helseforskning. Senteret har ikke noe eget prosjekt på søvnapné akku- rat nå. Men Makhlysheva har satt seg ned på oppfordring fra Somnus og sett på hvordan KI kan gjøre livet enklere. Både for den som lider av søvnapné og for dem i helsevesenet som skal behandle pasientene med søvnapné. Kortere ventetid – KI kan strømlinjeforme diagnostiseringen og redusere ventetiden. Det kan den gjøre ved å automatisere og forbedre flere deler av diag- noseprosessen, slår hun fast. Det første og mest åpenbare er at KI kan ana- lysere dataene fra en søvnregistrering med polysomnografi: – En slik utredning krever arbeidsintensiv, manuell analyse av blant annet søvnmønstre, pusting og oksygennivåer. KI-algoritmer kan analysere enorme mengder søvndata raskt og nøyaktig. Den kunstige intelligensen kan peke ut hendelser med pustestopp, lavere oksygen- metning og andre markører med høy presi- sjon. Dette reduserer klinikerens arbeidsbe- lastning og gjør diagnoseprosessen raskere, forklarer Alexandra Makhlysheva.
Slik ser det ut når vi ber kunstig intelligens tegne kunstig intelli- gens. Her har ChatGPT fått i oppdrag å tegne en illustrasjon av hvordan KI kan hjelpe pasien- ter med søvnapné: – Den viser en pasient som sover med en CPAP-maskin, mens KI-enheter overvåker pustemønstre og gir analyser i sanntid på en digital skjerm, forklarer den kunstige intelligensen. som er inspirert av hvordan menneskehjernen fungerer – er effektiv til å analysere søvndata. – Forskning viser at den er like nøyaktig som ekspertene. Med KI kan hel- sevesenet håndtere vanskeli- ge flaskehalser i søvnapné- diagnostiseringen og tilby raskere, mer nøyaktige og mer pasientvennlige løsning- er, ifølge Alexandra Makhlysheva.
34
SOMNUS NR 2 – 2024
Made with FlippingBook Digital Proposal Creator