Somnus nr. 2 2024

H vordan man kan håndtere denne typen problemstillingen er noe som diskuteres mye i økonomi- og faglinjen i Helse Sør-Øst. Helseforetaket har et negativt avvik for varekostnader på 43 milli- oner kroner per september. Blant de største avvikene er H-reseptkostna- der, som er 18,3 millioner høyere enn budsjett, skriver Dagens Medisin.

H-resept

er en kostbar ordning

Det store overforbruket i september er knyttet til ett veldig dyrt preparat gitt til en pasient i vårt opptaksområde, står det i styrepapirene, hvor det også vises til økt forbruk av H-resepter og stadig utvi- delse av nye preparater som godkjennes i Nye Metoder. Så langt i år er helsefore- taket 137 millioner kroner bak budsjett. En kjent utfordring I 2019 ble finansieringsansvaret for en del legemidler for sjeldne diagnoser overført fra Folketrygden til helseforeta- kene. Helseforetakene i Helse Sør-Øst har fått dekket kostnadene etter regning fra det regionale helseforetaket til og med 2024. Fra 2025 er også denne finansieringen fordelt til helseforetakene etter prinsip- pene i den regionale inntektsmodellen, og helseforetakene må dekke legemid- delkostnadene innenfor sin bevilgning.

Helseforetakene i Helse Sør-Øst blir til- ført 619 millioner kroner (2024-kroner) i budsjettet for 2025 for å ivareta dette, skriver Terje Rootwelt, direktør i Helse Sør-Øst. Han viser til at nyere, svært kostbare genterapier aldri har vært en del av den ordningen. – Uventede, store utgifter til enkelte legemidler er en kjent utfordring. Vi har nylig på nytt diskutert alternative finan- sieringsformer, men i likhet med de andre helseregionene har vi valgt å legge budsjett og finansieringsansvar for alle legemidlene til helseforetakene og de private ideelle sykehusene, svarer Rootwelt til Dagens Medisin på spørs- mål om det er planlagt endringer i hvor- dan man tar denne typen kostnader. Stabil andel – Det er en utbredt oppfatning at lege- middelkostnadene øker uforholdsmessig

mye. Fakta er at legemidler utgjør en stabil andel av samlede kostnader i hel- seforetakene. I perioden 2018 til hittil i år 2024 har andel legemiddelkostnader av sum driftskostnader for våre helse- foretak vært relativt stabil, og utgjør cirka seks prosent. Dette er en betydelig kostnad, men øvrige kostnader øker like mye, sier Rootwelt til Dagens Medisin. RHF-sjefen, som også leder Beslutningsforum, skriver at det at totale legemiddelkostnader holdes stabile skyl- des ikke at det er satt en ramme for sam- lede legemiddelkostnader i Beslutningsforum, men grundige proses- ser i Nye metoder, klare prioriteringskri- terier i Beslutningsforum. – Og ikke minst et bevisst forhold til legemiddelbruk og kostnader i våre fag- miljøer.

Uventede, store utgifter til enkelte legemidler er en kjent utfordring., sier Terje Rootwelt, direktør i helseregion Sør-Øst. Foto: Helse Sør-Øst

36

SOMNUS NR 2 – 2024

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator