Greenity 86

Geen show, wel sortiment

BLOEMBOLLENVAKDAGEN

. MARCHEL SNOEK: ‘CHINA GIRL’ Als veredelaar Marchel Snoek een keuze moet maken uit zijn eigen aan- winsten, dan komt hij uit bij ‘China Girl’. In 2015 kwam deze tweekleurige tulp op de markt en het was het resultaat van een kruising tussen ‘Ram- bo’ en een zaailing. De tulp wordt aangevoerd op veiling FloraHolland. Wie ‘Rambo’ kent, snapt dat ook ‘China Girl’ een tulp is van gewicht. In januari is 40 gram per steel haalbaar, de periode erna 45 gram. Ook wat lengte betreft, presteert ‘China Girl’ goed: 38 cm in januari, 40 cm in de periode erna. Deze eigenschappen maken ‘China Girl’ tot een tulp die bijzonder geschikt is voor de broeierij vanaf 1 januari tot het einde van het seizoen. De trekduur hangt af van bolmaat en trekperiode. Wat maakt deze tulp voor Snoek zo bijzonder? “Het is de meest strakke en mooi te verwerken tulp en daarbij de sterkste tulp op de vaas die ik ken.”

Tekst: Arie Dwarswaard | Fotografie: René Faas, PR

Alle shows die normaal gesproken in deze tijd plaatsvinden, zijn afge- last. De ontwikkelingen in het sortiment gaan echter wel door. Om die reden geeft Greenity de komende periode van elke show een aantal deelnemers de ruimte om hun topper te showen en te presenteren. Ze kregen de vraag welke tulp zij dit jaar zeker zouden tonen als de show wel werd gehouden. In deze eerste aflevering deelnemers aan de Drie- banflora en de Bloembollenvakdagen.

1

. CYPRIAN DE JONG: ‘PULITZER’ Hij is nog maar kort op de markt, de tulp ‘Pulitzer’ van Mellflower, die als kruisingsouders ‘Sandeman’ en ‘Don Quichot’ heeft. Voor Cyprian de Jong is dit een tulp die hij graag had laten zien op de Bloembollenvakda- gen. Er zijn bollen beschikbaar om proeven mee te doen. Duidelijk is dat ‘Pulitzer’ uitermate geschikt is voor de broeierij en van 15 januari tot het einde van het broeiseizoen goed presteert. De trekduur is voor de vroeg- broei 23 dagen en voor de latere broei 19 dagen. Wat lengte en gewicht betreft: vroeg 38 cm en 34 gram of meer, laat 40 cm of meer en 38 gram of meer. Waarom is deze tulp voor Cyprian de Jong zo bijzonder? “Hij is uniek in zijn kleur en heeft de juiste teelt- en broei-eigenschappen.” . PIETER MULDER: ‘BODYBUILDER’ “Geen gemakkelijke keuze hoor, om een tulp uit te kiezen die we dit jaar zeker zouden showen. We zijn uitgekomen bij ‘Bodybuilder’, een aan- winst van Snoek Veredeling, die als ouders ‘Rambo’ en ‘New Jersey’ heeft”, aldus Pieter Mulder van Mulder Tulips. Deze rode, geelgerande tulp kwam in 2015 op de markt en inmiddels is er volgens Mulder veel leverbaar beschikbaar, dat vooral in Oost-Europa erg in trek is. ‘Bodybuilder’ is een goede broeitulp, die geschikt is voor de vroege tot de late broeierij. De trekduur bedraagt ongeveer twintig dagen. Haal- bare lengte is 40 cm en het gewicht is ruim vijftig gram. Wat maakt voor Pieter Mulder deze tulp zo bijzonder? “Dit is een fraaie, robuuste, sterke, stoere mannentulp. Hij is mooi om te geven en nog leuker om te krijgen.” RENCE SLOOTMAN: ‘HEARTBREAKER’ 4. “Een ras ommee door te gaan.” Zo vat Rence Slootman van Maatschap Slootman-Claassen de reden samen om voor de tulp ‘Heartbreaker’ te kiezen. De tulp werd in 2014 geïntroduceerd en kwam voort uit de kruising ‘Verandi’ x ‘Escape’. De teelt heeft de afgelopen jaren voldoende materiaal voortge- bracht dat beschikbaar is voor de handel. ‘Heartbreaker’ is prima geschikt voor de broeierij. In januari is een lengte van 36 cm haalbaar, later wordt dat 40 cm. De tulp is van eind januari tot het einde van het broeiseizoen te broeien en heeft 24 kasdagen in januari en later minder. Wat gewicht betreft zit ‘Heartbreaker’ boven de 36 gram. Behalve een ras ommee door te gaan, heeft hij een goede kleur en is het een mooie bollenmaker.

212 februari 2021

Made with FlippingBook Proposal Creator