Nordisk søvnkongress på Island
Søvnproblemer og kjønnsforskjeller K vinner som ikke klager over dårlig søvn, sover faktisk bedre enn menn. Det fastslo Eva Lindberg i sitt foredrag. Hun påpekte også at kvinner sover mer enn menn inntil de når ca 70 år. Da sover mennene mer, og kvinnene litt mindre. Kvinner er også mer utsatt for søvnløshet (insomni) enn menn.
Marit Aschehoug tekst og foto
det viktigste symptomet for både kvinner og menn. Det er for lite data om for- skjeller mellom menn og kvinner når det gjelder søvnapné. Det er mye mindre sannsynlig at kvinner får søvnapnédiag- nosen enn at menn får den. Konklusjonen var at kvinner generelt har mer søvnproblemer enn menn. Men når de først sover (og måles med polysomnografi) så er søvnkvaliteten minst like god som hos menn. Hun viste også til statistikk som forteller at fullmå- nen påvirker søvnen.
Menn sovner fortere om de våkner på natten. Kvinner trenger litt mere tid. Til gjengjeld viste tallene hennes at menn har flere pustestans enn kvinner, mens andelen som har PLM (Periodic Limb Movement) er ganske lik. Det er ganske tydelig at kvinner får diag- nosen søvnapné mye senere enn menn. Oppsummeringen hennes var at søvnap- né diagnostiseres dobbelt så ofte hos menn i forhold til kvinner. Dagtretthet er
Eva Lindberg er professor og overlege på universitetssykehuset i Uppsala.
Kjønnsspesifikk tilknytning av månens syklus med søvn: Fullmåneprosjektet
vis forskjøvet fra middagstid mot mid- natt. I kontrast til den avtagende perio- den, reduseres månens belysning, og månens meridian blir gradvis forskjøvet fra tidlig nattetid mot middagstid. Søvnvarigheten var kortere på netter i vokseperioden sammenlignet med avta- gende periode. I tillegg ble det observert forskjell mellom kjønnene. Menn, men ikke kvinner, var lenger våken på netter i vokseperioden. Funnene tyder på at effekten av månens syklus på menneskelig søvn er mer uttalt blant menn. September 2021: Christian Benedict, Karl A Franklin, Shervin Bukhari, Mirjam Ljunggren, Eva Lindberg.
Ved å bruke en natts søvnopp- tak fra 852 personer som alle bor i Uppsala, Sverige, repre- senterer denne studien en av de største polysomnografi- undersøkelsene i sammenhen- gen mellom den 29,53 dager lange månesyklusen med søvn blant menn og kvinner og over et bredt aldersområde (22-81 år). Fra nymåne til fullmåne (også kalt vokseperi- oden), øker månens belysning, og månens meridian blir grad-
Fullmåne har noe å si for nattesøvnen.
10
SOMNUS NR 1 – 2023
Made with FlippingBook Online newsletter maker