somnus nr. 1_2023

reglene i arbeid Hjelper deg med V isste du at du kan få sykepenger etter en egen ordning hvis du trenger regelmessig behandling? Etter at det fin- nes et lønnstilskudd som skal kompensere hvis du må hvile mer og produsere mindre enn andre i tilsvarende stilling?

ling for en sykdom, så finnes det en egen ordning for sykepenger. Da må du være forhindret fra å gå på arbeid den dagen det er snakk om, og legen din må bekref- te behovet for behandling. Det finnes også en stønadsordning for ekspertbistand. Hvis du har mange eller lange sykefravær, går det an å få opptil 21.200 kroner for å bidra til å løse pro- blemet som leder til sykefravær. Eksperten som kommer inn, prøver å hjelpe til når arbeidsgiveren og arbeids- tageren er rådville og ikke vet hva mer som kan gjøres. Nav kan dekke reiseutgifter til og fra arbeid hvis du ikke kan reise kollektivt. Et eget lønnstilskudd kan kompensere for at du ikke er like produktiv som kol- legaen som ikke trenger for eksempel å sove i arbeidstiden. Unge uføre Hva med unge uføre? Der er reglene vanskelige å forstå. Den som kommer inn under særregelen, kan få høyere uføretrygd enn de ellers ville gjort. – Da må du ha blitt ufør før fylte 26 år på grunn av alvorlig sykdom, skade eller lyte. Det andre kravet er at det er vesent- lig mer alvorlig enn det som kreves medisinsk for å få uføretrygd. Høyesterett har uttalt at det medisinske vilkåret må være «overoppfylt». Du må være dobbelt så dårlig som det som trengs for å få vanlig uføretrygd, forkla- rer Larsen.

Georg Mathisen Tekst og foto

Det vet Atle Larsen. Han er jurist ved FFOs rettighetssenter. Der har han full oversikt over både de reglene som de fleste kan og de reglene som få har hørt om for rettigheter i arbeidslivet. Ikke helseopplysninger Det begynner allerede før du blir ansatt. – Arbeidsgivere må ikke innhente opp- lysninger om en søkers nedsatte funk- sjonsevne, sier Larsen. – Hvis du har gjort et godt intervju, men søvnsykdommen gjør arbeidsgiver usik- ker, kan de bare be om helseopplysning- er der det er viktig for eksempel om du skal gjøre tungt fysisk arbeid, forklarer han. Dessuten: Du har rett til å få tilrettelagt arbeidet. Hvis søvnsykdommen gjør at du fungerer dårligere, skal du ha arbeids- plassen og arbeidsoppgavene tilrettelagt og du skal ha tilgang til den samme opp- læringen, kompetanseutviklingen og muligheten til å bli forfremmet som det andre har. Kan ikke sies opp Blir du syk, så kan du ikke sies opp på grunn av sykdom de første tolv måne- dene. Senere kan du sies opp, men oppsi- gelsen må være saklig. – Hvor saklig er det å si opp en arbeids- tager etter tolv måneders sykmelding? spør Atle Larsen. Blir du syk, så kan du få sykepenger i inntil et år. Etter at du har brukt opp

sykepengedagene som du har rett til, så må du ha vært arbeidsfør i 26 uker før du kan bruke av dem igjen. Larsen peker på en regel som er god å vite om: Hvis du har vært på arbeid igjen i 20 uker etter et års sykmelding, for eksempel, så kan du ikke ha mer fravær enn den perioden som arbeidsgiver beta- ler. Blir du da sykmeldt i 17 dager, mis- ter du opptjeningen. Da kan det være en idé å bli enig med arbeidsgiveren om å ta ut de siste dagene som ferie i stedet for å måtte begynne helt på nytt med opptje- ningen. Behandling Har du behov for regelmessig behand- Atle Larsen kan detaljene om både sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, men også det som gjelder deg som klarer å fortsette å arbeide.

14

SOMNUS NR 1 – 2023

Made with FlippingBook Online newsletter maker