Ny studie: Hypokretinmedisin mot narkolepsi N arkolepsi type 1 skyldes tap av nerveceller (nevroner) i hjer- nen som produserer det søvn- og våkenhetsregulerende hormonet «hypokretin» (også kaldt «orexin») Det har i flere år vært forsket på og arbeidet med mulighet for å finne en medi- sin med hypokretin for å kunne behandle narkolepsi.
Ti land med Det er legemiddelsel- skapet Takeda som har utviklet medikamentet TAK-861, og som beta- ler for studien. Studien er et samarbeid mellom mer enn ti land, med 160 deltakere som glo- balt inklusjonsmål. Studien er åpnet i Norge og tar imot nye deltakere. De som blir med i denne runden får muligheten til å stå på medikamentet i to år. Det gjelder alle som er med i studien, uansett
Tekst: Oslo Univeritets- sykehus. (Forkortet)
Ved Nevrologisk avdeling på Oslo uni- versitetssykehus er det våren 2023 startet en legemiddelstudie som skal prøve ut en ny medisin (TAK-861) for voksne med søvnsykdommen narkolepsi. TAK- 861 er det foreløpige navnet på medika- mentet som skal testes. TAK-861 er en etterligning av signalstoffet orexin, som også blir kalt hypokretin. Det er et stoff mennesker produserer selv, men de som har narkolepsi mangler dette stoffet som er med på å regulere søvn og våkenhet. Tidligere har man prøvd ut hypokretin som brytes ned i magen. Med TAK-861 brytes det ned i hjernen. Trenger narkolepsipasienter Denne studien har til hensikt å evaluere effekten, sikkerheten og toleransen til TAK-861. Nå trenger de deltakere, skri- ver NevSom i et informasjonsbrev. Studien har tittelen «En fase 2 studie for å evaluere effekten, sikkerheten, og tole- rabiliteten av TAK-861 som behandling mot narkolepsi med katapleksi (Narkolepsi type 1)». Studien driftes av Nevrologisk avdeling ved Oslo universi- tetssykehus. NevSom er ikke involvert i denne studien. Dette er en randomisert dobbeltblindet, placebokontrollert studie, noe som i praksis vil si at deltakerne enten får et aktivt medikament eller placebo. Hverken studiegruppen eller deltakerne vet underveis i testingen, hvilken gruppe de er i.
Nettsiden med mer informasjon om prosjektet.
Hvem kan delta: For å delta i studien må du ha narkolep- si, bo i Norge og være mellom 18 og 70 år. Flere detaljer om inklusjonskriteriene, detaljer om undersøkelser og kontaktin- formasjon, finner du på studiens infor- masjonsside. At en medisinstudie er i fase 2, betyr at den allerede har vært tes- tet, men ikke på så mange. I fase 2 testes medikamentet på en større gruppe pasi- enter. Dette er for å se etter sjeldne bivirkninger. Pasientene følges tett i studieforløpet på opptil 23 uker, noe som gir godt data- grunnlag for å finne ut effekten av medi- kamentet. Etter en fase 2-studie kommer det en fase 3-studie. I fase 3-studien blir enda flere pasienter inkludert. Den neste studi- en (fase 3 studien) kan tidligst starte opp sommeren 2024.
om de har fått placebo eller ikke. Deltakerne må være forberedt på å møte opp på jevnlige visitter, og blir dermed grundig undersøkt og fulgt opp. Dersom man har lang reisevei, kan man få dekket reise og overnatting av Pasientreiser. Hvis du ønsker å delta eller har spørsmål om studien, kan du ta kontakt med studi- ekoordinator Jørn Klepp Thorgersen på telefon 90626754 eller e-post joklth@ous-hf.no Mer informasjon om studien og delta- kelse finner du på studiens informasjons- side.
Takedas kontor i Asker
27
SOMNUS NR 1 – 2023
Made with FlippingBook Online newsletter maker