somnus nr. 1_2023

Narkolepsi er verdensnyhet– ig jen

I Sverige er ti millioner kroner maksimal erstatning for narko- lepsi etter Pandemrix-vaksinen. For lite, ifølge Christopher Tyvi, som har latt være å søke.

Tekst: Georg Mathisen

14 år etter svineinfluensaen har narko- lepsi i Norden blitt globale nyheter igjen. BBC World Service forteller om situasjonen i Sverige i programmet «Witness History». Vaksinert på arbeid – Den svenske regjeringen gir en erstatning som er begrenset til maksi- malt ti millioner kroner, og det er bare de hardest rammede som får så mye, forklarer reporter Maddy Savage. Hun har møtt Christoper Tyvi. Stockholmeren gikk på videregående skole og hadde utplassering da svinein- fluensaen kom til Sverige i 2009. På arbeidsplassen fikk han tilbud om vak- sine. I programmet forteller han om hvordan narkolepsien har påvirket livet hans. På den tiden trente han et jentefotballag. Det var på trening han innså at han ikke lenger husket hva han hadde plan- lagt å gjøre. I en slik situasjon mister naturlig nok spillerne tilliten til trene- ren etter hvert. Vil oppheve grensen Den svenske Narkolepsiföreningen mener at det ikke bør være noen mak- simalgrense for erstatning. Christopher Tyvi har ikke søkt om noen erstatning, fordi selv maksbeløpet på ti millioner er Ingen egenandel på CPAP Ahus har fjernet materiellgebyret på CPAP. Nå skal ingen betale egenandel på CPAP, bare på lege- timene, fastslår Helsedirektoratet. Pasienten skulle få CPAP. I brevet fra sykehuset var beskjeden at da ble det et ekstra gebyr på 75 kroner for materialer og utstyr, i tillegg til egenandelen. Men nå er det gebyret borte:

Vaksinen i de nordiske landene etter svineinfluensaen for 13 år siden er tema igjen på den globale nyhetskanalen til BBC. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

for lite: – Det er ikke i nærheten av å være nok for den effekten narkolepsien har på livet og bekymringene for fremtiden. Jeg har ikke vært i stand til å arbeide for å tjene til livets opphold eller å ha familie, sier han. I Sverige har rundt 700 unge med nar- kolepsi søkt kompensasjon. Sju av ti har fått den innvilget. I Norge er resultatet stikk motsatt: Mer enn sju av ti søkere har fått avslag. Til gjengjeld har de som har fått erstatning, i snitt fått langt mer enn de rammede i Svernge. Flere titalls millioner BBC nevner ikke Norge annet enn som eksempel på andre land som har innført en kompensasjonsordning – sammen – Egenandelen vår på tilpassing av CPAP er for tiden 375 kroner. I tillegg kommer 75 kroner for materiell i forbindelse med utlån av CPAP-maskin. Materiellgebyr er noe vi nylig har sluttet med på grunn av endring i rutinene våre ved CPAP-tilpas- sing. Dette er også fjernet i brevene til pasientene, skriver kommunikasjonsråd- giver Kamilla Rudberg på Ahus i en epost. Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet bekrefter at det ikke

med Frankrike og Storbritannia. Og i Irland har har det vært rettssaker om støtte på flere titalls millioner kroner, forteller radioprogrammet. – Legen er 99 prosent sikker på at nar- kolepsien min henger sammen med vaksinen, sier Christoper Tyvi. Han for- teller om en følelse av sinne og skuf- felse. 61 prosent av svenskene ble vaksinert mot svineinfluensa i 2009. Hadde de ikke blitt vaksinert, ville det ha ført til flere dødsfall på grunn av influensen, ifølge myndighetene. – Statsstøttet forskning tallfester det til rundt 100 dødsfall, forklarer BBC, og trekker frem tallet på de 700 som har søkt erstat- ning, i samme setningen. skal være noen egenandel på CPAP-en: – Dette er et behandlingshjelpemiddel som pasientene får utlevert. Det er ingen egenandel knyttet til dette, forteller Mathisen. Det betyr at det er de alminnelige egen- andelene på legebesøk som gjelder. Det betyr 375 kroner hos avtalespesialist, 375 kroner for poliklinisk helsehjelp og 160 kroner hos fastlegen.

31

SOMNUS NR 1 – 2023

Made with FlippingBook Online newsletter maker