somnus nr. 1_2023

Nordisk søvnkongress på Island

H vert år samles fagfolk innenfor søvnområdet til en nordisk konferanse for å utveksle informasjon og ny forskning. I år ble den arrangert i Reykjavik og Grand Hotell var smekkfullt av forskere og utstillere. Det var satt opp tre parallelle seksjoner med foredrag og som vanlig tok det alltid noen ekstra minutter å finne riktig foredrag og få den opp på skjermen. Temaene spente over hele søvnfeltet og spørsmålene fra salen var mange etter hvert foredrag. Den norske Søvnforeningen var den eneste pasientforeningen til stede. Neste år holdes kongressen i København.

Det er alltid spennende å få opp riktig foredrag på storskjermene. Her er det foredragsholder Jacopo Piccini som leter etter sitt foredrag og får hjelp av Anna Sigríður Islind.

Disse sover best

– Nordmenn har bedre søvnhelse enn du ser i andre land, slår Bjørn Bjorvatn fast. Søvnprofessoren i Bergen har undersøkt sammen- hengen mellom søvnhelse og kjønn, alder, utdannelse og døgn- rytme.

som bruker skalaen, forteller Bjorvatn. Uventet om alder Menn rapporterer om bedre søvnhelse enn kvinner – 9,13 mot 8,78. – Det er kanskje ikke så overraskende. Mer over- raskende er det at søvnhelsen blir klart bedre med årene, sier han. 18–29-åring- ene kommer ut med 8,49, mens de spurte over 60 år er helt oppe på 9,30. Enda klarere er det at de som har univer- sitet eller høyskole, har bedre søvnhelse enn dem som ikke har utdannelse ut over grunnskolen. Dessuten sover A-menneskene klart bedre enn B-menneskene. Og de som lider av kronisk insomni, kommer dår- ligst ut av alle som er spurt. Til riktig tid Når menn sover sunnere enn kvinner, skyldes det at de er mer fornøyde med sin egen søvn, de sover til riktig tid på døgnet og de våkner ikke om natten. Tallene viser også at de som har passert 60 år, sover best av alle, men kommer dårligst ut på ett område: De må oftere ta en lur i løpet av dagen. De høyest utdannede profitterer på at de sover regelmessig fra natt til natt, de sover til riktig tid, og de sover lenge nok.

Georg Mathisen tekst og foto

Han har brukt et spørreskjema som heter Ru-sated. Der blir du spurt om du legger deg til omtrent samme tid hver dag, om du er fornøyd med søvnen, om du holder deg våken hele dagen, om du er halvveis i nattesøvnen en gang mellom to og fire, om du er våken mer enn en halvtime i løpet av en natt og om du sover mellom seks og åtte timer i døgnet. – Det siste spørsmålet er det mest kriti- serte. Mange mener det bør være sju til ni timer, sier Bjorvatn. Seks spørsmål Etter at du har fått 0, 1 eller 2 på hvert av de seks spørsmålene, får du et søvn- helsetall som ligger mellom 0 og 12. Gjennomsnittsnordmannen har 9 – eller helt nøyaktig 8,96, viser en undersøkelse som drøye 1000 har svart på. – Det er høyere enn USA og andre land

Bjørn Bjorvatn presenterte nye søvn- helsetall på den nordiske søvnkongres- sen i Reykjavík.

4

SOMNUS NR 1 – 2023

Made with FlippingBook Online newsletter maker