somnus nr. 1_2023

Øker melatonin Vektdyne kan øke nivået av melatonin med 30 prosent. Tidligere forskning har vist at melato- nin påvirker søvnen positivt. Det er forskere ved Uppsala universitet i Sverige som har studert vektdyner denne gangen. Svenske forskere har hatt tro på løsningen tidligere, også. For åtte år siden presenterte Gaby Badre ved uni- versitetet i Göteborg funn som tydet på at vektdyner virket mot insomni, på den globale søvnkongressen. Den gangen var kolleger på universitetene både i Oslo og Bergen svært skeptiske. Hormoner Nå er det Elisa Meth og kollegene i Uppsala som har målt hva som skjer nivåene av hormoner som påvirker søvn og stress når du sover under en vektdyne. – Bruken av vektdyne økte innholdet av melatonin i spyttet med 30 prosent, forteller Meth. Melatonin er et hormon som motvirker stress og bidrar til å styre døgn- rytmen. Det utsondres når det blir mørkere og gjør oss søvnige, og nivåene avtar når det blir lysere om morge- nen, forklarer hun. Elisa Meth har også målt nivåene av kortisol og oksy- tocin – henholdsvis et stresshormon og et stressmotvir- kende hormon. På dem så hun ingen forskjell med eller uten vektdyne. Meth understreker at studien var liten: 26 unge menn og kvinner deltok i den og sov under dyner som veide 12 prosent av kroppsvekten deres. Universitetslektor Christian Benedict forteller om tidli- gere studier som har vist at melatonin kan fremme søvn. Denne studien skulle bidra med å forklare fakto- rene bak at noen opplever at de sover bedre med vekt- dyne, men det trengs større studier over lengre tid for å se om melatoninøkningen holder seg, sier han. Ikke overbevist Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen var skeptisk for åtte år siden, og han er fremdeles ikke overbevist om vektdyner. Det er spennende med god forskning på feltet, men det finnes for få studier til at han kan anbefale slik behandling til folk som sliter med søvn, sier han til forskning.no. Bjorvatn anbefaler kognitiv adferdsterapi først, før vektdyner. Uro og angst Oslo universitetssykehus bruker vektdyner til å behand- le noen pasienter med uro i kroppen og angst. – Det er mange som kan ha godt av vektdyne i behand- lingen. Det er ikke et behandlingstilbud som står seg alene, men det er et supplement til annen oppfølging og kan redusere både medikamentbruk og tvang, sier Trine Lise Bakken. Hun er forskningsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemning og psykisk helse. De som ikke skal ha vektdyne, er pasienter med puste- besvær og problemer med å bevege seg, understreker hun.

Vektdynene har passert toppen Det ser ut til at vektdynesalget har passert toppen. Både produsenter og butikker slutter å selge dynene. Vanligvis vil ikke bransjefolk si så mye om det når noe selger dårli- gere. Men anonymt og uoffisielt forteller flere at interes- sen for vektdyner har tapt seg. For åtte år siden var vektdyner ganske så nytt, og norske og svenske forskere var uenige. På den globale søvnkong- ressen presenterte Gaby Badre ved universitetet i Göteborg funn som tydet på at vektdyner virket mot insomni, mens kolleger på universitetene både i Oslo og Bergen var svært skeptiske. Ikke mange årene senere blomstret vektdynene opp og gikk fra dyre nisjeprodukter på nett til et populært alter- nativ der vanlige dyner selges. Men nå er det færre dyner både i produksjon og salg. – Vi har solgt vektdyner i flere år, og mange kunder har satt pris på muligheten til å kjøpe dem hos oss. Men nå selger vi ikke vektdyner lenger, og slik det ser ut, er det heller ikke noe som vi kommer til å begynne å selge igjen, sier for eksempel pressekontakt Anders Wahl hos Clas Ohlson.

Joda, vektdyner gir mer av det søvnfremmende hormonet melato- nin – men undersøkelsen som beviser det, er ganske liten. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

43

SOMNUS NR 1 – 2023

Made with FlippingBook Online newsletter maker