somnus nr. 1_2023

Skinne bedre for mild apné Pasientene har en tendens til å foretrekke apnéskinne fremfor CPAP, og det er spesielt for mildere søvnapné at skinne virker bedre. Det sier Benedikt Fridriksson, som arbeider med en dok- torgrad ved Göteborgs universitet. Sju av ti svensker med søvnapné-diagnose får anbefalt CPAP, med eller uten en anbefaling om å gå ned i vekt eller å kombinere med annen behandling. Europeiske retningslinjer peker på skinne som like godt som CPAP for pasienter med mild eller moderat søvnapné. De lokale forskjellene er enorme, forteller Benedikt Fridriksson. Han har sett på behand- lingen på 25 forskjellige steder i Europa. Det norske innslaget, Førde, ligger opp mot skinne-toppen: Her får 63 prosent av pasientene som har mild eller moderat søvnapné, tilbud om skinne først. I Milano i Italia og Brno i Tsjekkia får åtte av ti anbefalt apnéskinne, mens Klecany

du har brukt skinnen. Alle data sendes via bluetooth til en ekstern server. Du kobler deg til med smarttelefonen og kan lese av dine data hver morgen slik mange gjør med CPAP. Din behandlende lege eller tannlege kan også lese av data via serveren og kan følge deg opp om det er endringer eller problemer. Normalt vil du med en søvnapnédiagnose begynne med CPAP-behandling. Hvis du ikke mestrer CPAP, så kan du få apnéskinne dekket av det offentlige. Men da må du gå via henvisning fra fastlegen til spesialisthel- setjenesten som kan fatte vedtak om bruk av skinne. Så bør du gå til en tannlege som kan lage skinne og ikke en hvilken som helst tannlege. Ikke til private –Vi selger ikke skinner til private, forteller Hilde T. Bülow. – Hvis folk vil kjøpe en skinne privat, så må de henvende seg til en tannlege. Men vi kan bidra med å fortelle hvilke tannleger som har god kompetanse på dette. Hun forteller at det er umulig å si hva en slik skinne koster. Det avhenger av hvor mange timer tannlegen må bruke på tilpasning og oppfølging. Tannleger har fri prisfastsettelse, så derfor vil prisen variere. Men skal du betale den selv, vil trolig prisen ligge mellom 10 og 15.000 kroner. Mange spør om hvor lenge en slik skinne varer. – Med normal bruk og godt og anbefalt ved- likehold, vil den trolig holde i ca fem år, sier Anna Hardenstedt Ståhl fra Sverige. Det avhenger også om pasienten strever med bruxisme (tanngnissing) eller andre tannbe- vegelser som kan slite på skinnene. Men hvis man bare bruker den til strømløse ferier og tar godt vare på den, så varer den lenger. Til skinnene følger det med et beger, eller til den nye med chip, en dockingstasjon med lader. Skinnen skal renses i vann med en ren- setablett tilsatt vannet. Vedlikeholdet er vik- tig, understreker representantene fra Somnomed. Hilde T. Bülow, country manager Norway for Somnomed (t.v.) og Anna Hardenstedt Ståhl, medical & educatio- nal manager for Europa hadde stand med søvnapnéskinner på den nordiske kon- gressen.

Benedikt Fridriksson trekker frem hvordan apnéskinne er mer aktuelt for pasienter med mild og moderat søvnapné, der forskjel- len i antall pustestopp ikke er like viktig.

i Tsjekkia og Solingen i Tyskland nesten ikke bruker skinne i det hele tatt. – Tilgjengelighet og finansiering henger tett sammen, sier han. Hvis ikke hel- sevesenet betaler for skinne, så har heller ikke leger og tannleger noen spesi- ell grunn til å anbefale det.

Mobilen hjelper deg Mobilappen som skal hjelpe både deg, legene og forskerne, blir stadig bedre. – Vi har testet den vir- kelig godt, og vi har fått tilbakemeldinger og opp- datert den, forteller Anna Sigríður Islind, som for- sker på informatikk på universitetet i Reykjavík. Appen kan gi rom for alt fra treningsprogram for ansiktsmusklene til tester for å finne ut hvor våken og klartenkt du er. Men ikke minst skal den være en søvndagbok som blir mye bedre og mer nøyaktig enn tidligere tiders papir og penn eller enkle digitale løsninger. – En av de tingene som vi har fått tilbakemelding på og endret nylig, også fra den norske gruppen som har testet den, er at vi skulle dele inn i en morgendagbok og en kveldsdagbok, forteller Anna Sigríður Islind.

– Vi har testet den nye plattformen med kon- tinuerlig monitorering over tre måneder, sier Anna Sigríður Islind.

Usikker på kunstig intelligens Foreløpig vet vi ikke hvor godt kunstig intelligens fungerer til å bedømme søvntester. – Vi vet at modeller for dyplæring vanligvis ikke generaliserer så godt, sier Emil Harðarson, som arbeider med doktorgraden sin på universitetet i Reykjavík. – Modellene er vanskelige å forstå og tolke. Kan vi stole på noe vi ikke skjønner? Kan en modell være enig med eksperter, men være farlig? spør han. Harðarson ser klare fordeler i at kunstig intelligens kan arbeide raskere enn mennesker og sørge for å kutte ventelistene i helsevesenet. Samtidig betyr den kunstige intelligensen at sensitive helsedata må deles, peker han på.

Kunstig intelligens kan få bort ventelis- tene, men vi er ikke trygge på den ennå, slår Emil Harðarson fast.

9

SOMNUS NR 1 – 2023

Made with FlippingBook Online newsletter maker