Magazine Orange The World Haaglanden

15

In Den Haag draait sinds januari 2024, ongeacht het aantal deelnemers, een groep van drie tot zeven lotgenoten. Deelnemers herkennen elkaars gedrag en gaan met elkaar in gesprek. De meeste cursisten komen bij de Carrouselgroep via verwijzers zoals Veilig Thuis, de politie, maatschappelijke organisaties of de huisartsenpost. Een enkeling meldt zichzelf. Vrijwillig maar niet vrijblijvend De training is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. “Onze deelnemers zijn gemotiveerd om aan zichzelf te werken en staan ervoor open om naar hun eigen rol te kijken. Daarin wijkt de training af van de verplichte gedragstraining die veroordeelden van huiselijk geweld van de rechter moeten volgen.” Bij aanvang van de training krijgt elke deelnemer een werkmap met tips, oefeningen en ervaringsverhalen. Tijdens de groeps­ sessies gaan de trainers dieper in op onder meer de time-out­ procedure, negatieve relatie- en gedragspatronen, (geweldloze) communicatie en schaamte over het huiselijk geweld. Als basis dient de cirkel van geweld, een lus die ronddraait waardoor gewelddadige situaties opnieuw kunnen ontstaan: van ontspanning tot spanningsopbouw, irritatie, uitbarsting, spijt en terugwinnen tot aan alles is weer goed. Inzicht geven in gedrag “Deelnemers geven regelmatig aan waar ze zich in de cirkel bevinden. Daarover voeren we een gesprek We oordelen niet en veroordelen niet. We ontrafelen destructieve patronen binnen een relatie en geven mannen inzicht in hun gedrag, zodat ze zelf, nog vóórdat het misgaat, op een andere manier met de situatie kunnen omgaan”, zegt trainer Chantal. Ook gaat het over de tools die nodig zijn om jezelf te kunnen reguleren. “Als je weet hoe de spanningsopbouw verloopt, zoals

een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur, kun je een patroon leren herkennen. Op het moment dat je dat bij jezelf her­ kent, kun je een andere weg inslaan”, aldus Chantal. Maatwerk Behalve de vaste onderdelen is elke bijeenkomst anders. “We kijken wat nodig is. Als bijvoorbeeld drie mannen vanuit een samengesteld gezin met conflicten kampen, gaan we daarop in. Of als er alcohol in het spel is of thuis pubers wonen waardoor er sneller spanningen kunnen zijn, leggen we daar de focus op. Het blijft maatwerk”, zegt Chantal. Na acht wekelijkse bijeenkom­ sten volgt een evaluatie en na drie maanden een moment van nazorg. “Mensen geven aan enorm veel geleerd te hebben en hun eigen gebruiksaanwijzingen beter hebben leren kennen. Een deelnemer zei: ‘Bij andere organisaties word ik bekeken, bij de Carrouselgroep word ik gezien’. Dat vat het mooi samen”, aldus Leon.

Wil jij ook aan jezelf werken?

De Carrouselgroep is gratis en vrijwillig en wordt gegeven door trainers van Reclassering Nederland. De naam is gekozen door de ‘carrouselvorm’, er gaan wekelijks mensen in en uit, waardoor er geen wachtlijst is. Meteen al na een incident kan een deelnemer meedoen. Nederland telt vijf Carrouselgroepen: in Den Haag, Groningen, Noord- en Midden Limburg, Den Bosch en Eindhoven.

Scan de qr-code of ga naar: www.reclassering.nl/carrouselgroep Ben jij betrokken bij huiselijk geweld en wil je aan jezelf werken?

Made with FlippingBook interactive PDF creator