16
wim hertgers
‘Achteraf is ons meest gebruikte woord dit jaar.’ “Achteraf is een woord dat we nog nooit zoveel hebben gebruikt als het laatste jaar. Achteraf komen puzzelstuk- ken bij elkaar, achteraf hadden we signalen misschien beter moeten zien, achteraf…”, zegt Wim Hertgers, vader van Sanne. Hij wil anderen waarschuwen en bewust maken van het gevaar van intiem geweld en vrouwenmoord. Nog geen jaar na de moord op zijn dochter Sanne (31) rijdt een van de vrachtwagens van Wim door het land. Op de wagen staan de portretten van twee slachtoffers van vrouwenmoord. In de trailer is een zes minuten durende film over femicide te zien. Wim, eigenaar van een groot transportbedrijf, wil mensen op deze manier bewust maken van femicide. “Ik had nog nooit van femicide gehoord! Tot 8 oktober 2023, de dag dat ik mijn dochter levenloos aantrof in haar huis. Inmiddels weet ik wel hoe vrouwenmoord ontstaat. Dat is voor Sanne te laat, maar ik doe alles om anderen te waarschuwen. Daar put ik kracht uit. Ik was helemaal van de kaart toen ik haar had gevon den. Het beeld zoals ik haar aantrof, gaat nooit meer van mijn netvlies; het zit altijd tussen mij en mijn blik naar de wereld. Na de uitvaart kwam thuis te zitten en dacht: Is dit het leven? Laat ik andere ouders in godsnaam dit onbeschrijfelijke leed besparen. Mensen vragen vaak: hoe kun je jouw verdriet zo snel omzetten in actie? Mijn hart doet over tien jaar nog net zoveel pijn als nu. Het is verscheurd. De rouw blijft eeuwig. Dus wat heeft het voor nut te wachten met het bewust maken en waar schuwen van anderen?! Misschien redden we nu wel een leven of realiseert een vrouw zich in welke situatie ze zit.
Zijn dochter werd slachtoffer van femicide.
Nu, achteraf, kunnen we zeggen dat we de signalen niet goed hebben gezien. Maar hoe kun je het gevaar zien als je het niet herkent?! We kenden de rode vlaggen niet zoals dwingende controle, sociale isolatie, stalking, psychologische manipulatie en fysiek, psychisch en seksueel geweld. De ex van Sanne was 12 jaar lang de bestuurder van haar brein. Sanne zag zelf het gevaar ook niet. En ik kon niets negatiefs over hem zeggen. Echt lastig. De laatste paar weken van haar leven, toen ze bij hem was weggegaan, zei ik wel tegen haar: ‘Kijk uit, hij wordt gevaarlijk. Laat hem niet binnen. Ga niet in discussie. Zet er een streep onder.’ Dat het zou eindigen in moord hadden we nooit verwacht. Ik weet nu dat heel veel vrouwen in een web van terreur, intiem en psychisch geweld zitten, waarvan ze zich niet bewust zijn. Goed dat het strafbaar wordt, maar bewijzen wordt nog een hele klus, want vrouwen kunnen vaak hun eigen situatie niet goed overzien. Daarom hoop ik met de opvallende vrachtwagen ook mannen te bereiken, want zonder daders zijn er ook geen slachtoffers. Mannen moeten elkaar ook onderling corrigeren. Een vriend van Sanne’s ex-man had hem geholpen om Sanne’s telefoon in de gaten te houden. Op die manier kon hij precies zien waar ze was. Die vent had natuurlijk moeten zeggen: ‘Kom op, dat kun je niet maken!’ Laat mannen elkaar eens rechtzetten. Dat stoere vrouwenpraat en die grote mond, zeg er iets van en leg het niet naast je neer. Doe ’s normaal!”
Wim bouwde een van zijn vrachtwagens om tot een rijdende campagne om aandacht te vragen voor femicide. De vracht wagen staat op 25 november in Den Haag en zal de film ‘HET LIGT AAN MIJ’ vertonen en is voor iedereen toegankelijk.
Datum: 25 November 2024 Locatie: Turfmarkt, Den Haag Tijdstip: 11.00 - 19.00 uur
Organisatie(s) verantwoordelijk voor de actie: Gemeente Den Haag, Stichting Open Mind, Wim en Monique Hertgers, Lavender Films
Made with FlippingBook interactive PDF creator