3
Straatintimidatie sinds 1 juli strafbaar Goed nieuws! Op 1 juli is de Wet seksuele misdrijven ingegaan. De wet maakt meer vormen van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag straf- baar. Het gaat om seksuele intimidatie in het openbaar, zowel online als offline. Maar liefst 45 procent van alle Hagenaars heeft straatintimi datie meegemaakt. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden, krijgen agressieve of seksueel expliciete opmerkingen of worden achtervolgd. Queer personen hebben het vaakst last van straatintimidatie, namelijk 56 procent. Uit het onderzoek van gemeente Den Haag uit 2021 blijkt verder dat vrouwen vaker (55 procent) straatintimidatie meemaken dan mannen (29 procent). Waar het vroeger lastig was om op te treden tegen straat intimidatie omdat er geen duidelijke juridische basis voor was, is de invoering van de Wet seksuele misdrijven nu een kader om de daders aan te pakken en slachtoffers meer bescherming te bieden. En dat is een stap voorwaarts. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie komt met een wetsvoorstel om psychisch geweld zelfstandig strafbaar te stellen. Psychisch geweld, en dan met name dwingende controle en intieme terreur, is één van de rode vlaggen van femicide. Naast het wetsvoorstel wordt er ook ingezet op het verbe teren van de bewijsvoering voor psychisch geweld. De pilot vloeit voort uit het plan Stop Femicide!, dat in juni is gepre senteerd. De staatssecretaris verwacht de eerste resultaten in 2025 te kunnen delen.
Waar kan je terecht?
Word je lastiggevallen op straat omdat je lesbisch, homo, trans, biseksueel of non-binair bent? Dan kun je terecht bij Roze in Blauw .
Bij Slachtofferhulp Nederland kun je telefonisch je verhaal doen.
Lees meer informatie over straatintimidatie en deel je verhaal over straatintimidatie bij Stichting Stop Straatintimidatie .
Bekijk de training Stop seksuele straatintimidatie van Rutgers .
In de nieuwe Wet seksuele misdrijven staat consent centraal. Consent is een positieve sociale norm voor (seksuele) interacties. Meer informatie hierover vind je in deze handreiking van Rutgers .
Wat kan ik doen?
Geweld tegen vrouwen en meisjes is onacceptabel. Word daarom #medestander in de strijd tegen geweld. Met het ondertekenen van de medestander-belofte, de pledge, geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. De belofte bestaat uit vijf punten. Weten wat je nog meer kunt doen? Bekijk de volledige social media toolkit op:
www.meldcodehaaglanden.nl/orangetheworld
In Den Haag hebben 45% van alle Hagenaars straatintimidatie meegemaakt. Bron: Gemeente Den Haag
Scan de QR en teken ook de pledge!
Made with FlippingBook interactive PDF creator