5
Zijn die rolpatronen achterhaald? “Jazeker! Mannen hebben natuurlijk ook die ‘vrouwelijke eigen schappen’ in zich. Want het zijn namelijk gewoon menselijke eigenschappen.” Waarom zijn die man/vrouw verhoudingen een probleem? “Mannen staan niet stevig op twee benen. Ze staan op één been en die staat ook nog uit het lood. Van jongs af aan leren mannen dat ze de helft van wie ze zijn, moeten negeren en onderdrukken. Ik gebruik daarvoor het woord ontmenselijken. Je moet natuur lijk wel een echte man zijn; dáár mag geen twijfel over bestaan. Daardoor gaan mannen die mannelijke eigenschappen – die op zich helemaal niet slecht zijn – uitvergroten, overdrijven en aan dikken. Kwaliteiten veranderen zo in valkuilen: Daadkracht kan, als er teveel van is, tot agressie vervormen. Onafhankelijkheid tot eenzaamheid en competitie tot oorlog.” Mannelijkheid is iets wat je steeds weer moet bewijzen en is iets wat je zó weer afgenomen kan worden. Treurig genoeg is twijfel over je mannelijkheid het ergste wat een man kan overkomen. Hoe draagt dat rolpatroon bij aan geweld tegen vrouwen? “Op middelbare scholen zien we al dat jongens elkaar opfokken en grenzen overgaan. Vrouwenhaat en homofobie hangt met elkaar samen. Jongens willen bewijzen dat ze een ‘echte man’ zijn door meisjes lastig te vallen, seksueel actief zijn en te veroveren. Doen ze dat niet, ontstaat er twijfel over hun man nelijkheid. In een groep mannen komen er altijd wel seksueel getinte opmerkingen over vrouwen. Lach je niet mee? Dan is daar de twijfel. Grapjes als ‘Je bent toch geen homo?!’ zijn niet zo onschuldig. Ze kunnen tot uitsluiting, geweld en onderdruk king leiden. Niet-mannelijke mannen worden net zo behandeld als vrouwen en soms nog erger, omdat ze van de mannelijke norm afwijken.” Wat moet er veranderen? “We hebben een cultuurverandering nodig. We moeten stoppen met de cultuur die genderongelijkheid, stereotypen, geweld van mannen, seksualisering van vrouwen normaliseert, baga telliseert, uitlokt en zelfs beloont. Geweld tegen vrouwen is geen uitzondering. Het is een uiting van die alledaagse cultuur. Mannen doen wat hen geleerd is: jagen, veroveren, grenzen overgaan. We moeten vraagtekens zetten bij de dingen die we normaal vinden.”
Wat kunnen jij en ik doen? “Onderaan de piramide van geweld staan de seksistische grappen, de dubbele moraal en de ongelijke behandeling van vrouwen. Dingen waar iedereen dagelijks het verschil in kan maken: Maak geen stomme grappen, lach niet mee en spreek je uit. Word je bewust van seksistisch taalgebruik en behandel je dochter en zoon niet anders. De vraag is niet: Wat kun je doen, maar waar begin je? En hou vooral niet op… Kijk wat je nog meer kunt doen.” Wat hebben mannen te winnen? “Dat is een verbeterde relatie met zichzelf, want mannen mogen weer meer mens zijn. Een verbeterde relatie met andere mannen, want die hoeven ze minder als bedreiging te zien. Een verbeterde relatie met hun kinderen, vrouwen, partners en de wereld. Hun winst zit in een verbeterde relaties met alles en iedereen.”
Jongens en mannen voor gendergelijkheid
Emancipator is de enige organisatie in Nederland die zich expliciet richt op het betrekken van jongens, mannen en mannelijkheid bij gendergelijkheid. Dat is hard nodig, want in gesprekken over vraagstukken en problemen waarbij gender een rol speelt, gaat het vaak over vrouwen en lhbtqia+ personen, terwijl de kern van het probleem al te vaak zit in knellende mannelijkheidsnormen. Daarom werkt Emancipator aan mannenemancipatie: het veranderen van maatschap pelijke normen voor mannen en mannelijkheid. Want om gendergelijkheid te bereiken moeten ook mannen veranderen.
Afbeelding: Piramide van geweld (Emancipator)
Gendergerelateerd geweld vindt plaats in een context die seksisme, genderongelijkheid en geweld bagatelliseert, normaliseert en uitlokt.
Made with FlippingBook interactive PDF creator