TRADISJON FOR FREMTIDA RØROSKJØTT
Med Unil på laget
og varer ut i november. Da er det mellom 13 000 og 14 000 dyr som skal slaktes. Inn mot jul er det naturligvis produksjon av pinne- kjøtt, fenalår, lamme- og okserull, og andre julevarer, så begynner vi tidlig med blant annet snabber og pølser igjen i januar». At det er værhardt på Røros og at temperaturene ofte kryper langt ned på gradestokken vinterstid, er det liten tvil om. Om det blir for kaldt er det ikke lov å kjøre trans- port med dyr inn til slakteriet.
For omtrent to år siden kom importsjef i Unil, Eivind Wang, på besøk til Innlandet. Besøket munnet etter hvert ut i et samar- beid, og nå har Røroskjøtt levert produkter til Unil og Unil+ i et drøyt år. «Det har vært en veldig spennende og morsom reise, og noe som er interessant rundt dette samar- beidet er at det kan være litt ujevn tilgang på storfe. Både på grunn av at det skal være økologisk og som følge av sesongvariasjoner», sier Eivind. En nøkkel til å løse den ustabile tilgangen har vært at Unil bestiller alle varer fra Røroskjøtt fryst. «Da hadde de plutselig mulig- heten til å være en leverandør som leverer varer hele året. Sånn løste vi en bransjeutfordring for den type produkter. Røroskjøtt garanterer for kvaliteten, mørning og slike ting, og vi kan levere et fullgodt, fryst produkt hele året», forklarer Eivind.
– Hvor kaldt må det være da?
«Er det kaldere enn 25 minus er det ikke lov å kjøre dyretrans- port inn til oss. Det handler om dyrevelferd, for dyrene må jo ut av fjøset og transporteres videre. Bilene kan selvsagt varmes opp, men det er ikke godt nok når det er så kaldt. Og de temperaturene har vi ikke så rent sjeldent på Røros på vinteren». Det er også en del andre ytre faktorer som kan spille inn i forbindelse med leveranser fra Røroskjøtt. Er for eksempel beitet ekstra godt på setrene i området, kan det være at en planlagt slakting utsettes med én uke eller to. «Kjøtt som er godt behandlet smaker bedre», som de selv sier.
Eivind Wang Impoprtsjef
Idylliske og særegne Røros er en yndet turistdestinasjon av flere årsaker. Bergstaden har stått på Unescos verdensarvliste siden 1980, og det har vært gruvedrift i området siden midten av 1600-tallet. Selv om kommunen har i underkant av 6000 innbyggere, er sentrum fylt av en rekke overnattingsteder, kafeer og restauranter. Felles for nesten alle er at de tilbyr lokalmat på menyen, enten det er bakevarer og egg fra Galåvolden gård, brus fra Røros Bryggeri og mineralvannfabrikk, is fra Røros meieri eller kjøttprodukter fra Røroskjøtt. Røros er rett og slett Norges lokalmathovedstad.
Økologisk drift
Røroskjøtts Ø–merke er sertifisert av Debio. Debio besøker alle godkjente bedrifter årlig for å etterse at driften tilfredsstiller kravene til økologisk produksjon og omsetning.
De fleste som leverer til oss har under en time innkjøring til slakteriet. Det vil si at det blir mindre stress og belastning på dyrene.
Stein-Thure legger til:
«Det har rett og slett vært alfa og omega for samarbeidet vårt. Noen uker er det for eksempel tre
Sten-Thure Solli
Kjenner hver bonde og hvert dyr Bønder fra Tydal i nord til Rendalen i sør leverer til Røroskjøtt. Gjennom sitt samarbeid med Røros Slakteri kan hvert dyr som leveres spores tilbake til produsent. – Hvordan vil du beskrive sesong- variasjonene for produksjonen deres gjennom året? «Vi har storfeslakting hele året, foruten tre uker på sommeren når slakteriet er stengt. Og så har vi småfeslakting som starter i månedsskiftet august/september
«Alle har en del lokalmat på menyen, som seg hør og bør. De er flinke, og de skjønner verdien av å tilby noe lokalt. Det forventer besøkende når de kommer hit». Det er Sten-Thure Solli, produk- sjonsleder i Røroskjøtt, som forteller. Han har vært med siden Røroskjøtt startet opp 1. mai 2003, den gangen som en av to ansatte som utelukkende drev morrpølse- produksjon. I dag er Røroskjøtt ti ansatte, og driver både med småfe- og storfeproduksjon i samarbeid med Røros Slakteri, som ligger noen få minutters gange fra sentrum av bergstaden.
Side 10
Side 11
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook Ebook Creator