Flere produsenter påpekte at de lager et naturprodukt som er bra for helsen, spesielt i USA som er et land med mye usunn mat. Helsemyndighetene i Norge anbefaler også å spise en håndfull nøtter om dagen.
Lørdag
California enn i Chile, så det er lurt å ha flere ben å stå på».
Wibecke Ødegård Johansen
Før trioen vendte tilbake til San Francisco, besøkte de turens siste leverandør, Carriere Family Farms. De har produsert valnøtter i gene- rasjoner, og er opptatt av å bevare jordhelse i produksjonen sin. De er blant annet sertifisert med GLOBAL G.A.P., som innebærer at gården må oppfylle standarder for bærekraftig produksjon. Wibecke forteller at de hos Carriere fikk være med ut på plantasjen for å riste ned valnøtter fra trærne. «Det var en heftig opplevelse å kjenne på hvor mye kraft det var i denne ristingen og hvor mange valnøtter det finnes på ett enkelt tre».
– Er dere optimistiske med tanke på fremtiden for samarbeidet med disse leverandørene? «Ja, men jeg er litt bekymret for mandler, som dyrkes sør i California, hvor tilgangen på vann er den største utfordringen. Men mye kan nok løses med å flytte produksjonen lenger nord. Pistasj er en ørkentresort og tåler tørke mye bedre enn mandeltrærne. Både de som driver med mandler og valnøtter har dessuten opplevd historisk lave priser de siste årene. Noen har til og med valgt å ikke riste nøttene fordi det har vært billigere å la være. Kiloprisen på pistasj er derimot høyere», sier Wibecke. Når de får spørsmål om hva som imponerte dem mest, nevner Wibecke det tette samarbeidet leverandørene har med bøndene, og hvordan de hjalp dem med alt fra plantevernmidler til vanning. Både hun og Roger fremhever dessuten hvor høyteknologisk ting er, og at hver eneste nøtt og rosin blir skannet, veid og kategorisert.
hvor de kjører rundt og leier ut bier. Så er de på et område en periode, før de samles inn for å pollinere et annet sted. De er rett og slett på road trip på vestkysten, som oss», forklarer Wibecke.
stilk på hver rosin. Når du vet hvor liten en rosin er, er det ganske imponerende hvor få rosiner med stilk du får i esken». Etter besøket hos den legendariske rosinprodusenten gikk ferden videre til The Almond Company, drevet av The Harris Family Farms.
Onsdag
Ny dag, ny by. Eller by og by, Santa Nella teller i overkant av 2000 innbyggere, men kan skryte på seg ha flust av drive thru’s i form av både Taco Bell, McDonalds og Panda Express. For å nevne noen. Denne dagen stod et av turens virkelige høydepunkter for tur; besøk hos legendariske Sun Maid, verdens største produsent av rosiner. Unil har hatt avtale med Sun Maid i nærmere 30 år som produsent av rosinene fra Eldorado. Roger forteller at å komme inn på området ble en skjellsettende opplevelse. «Det må sies å ha vært et ikonisk møte. Jeg ble nesten litt starstruck da jeg så den legendariske logoen med sola og dama med druekurven på forsiden av lokalet, og vite at det er her rosinene kommer fra». Wibecke legger til at også fasili- tetene ved anlegget var impone- rende. «Vi får veldig få reklamasjoner på fremmedlegemer, og nå skjønner vi hvorfor. Fabrikken har laser, metalldetektorer og de tar bilder av hver eneste rosin. Rosinene tørker på rankene, og når de kommer inn i fabrikken brukes det laser til å fjerne hver eneste lille
Torsdag
Torsdagen startet hos Rpac Almonds. De er en stor produsent og videreforedler av mandler, og er lokalisert i Los Banos, i hjertet av Central Valley. Andre halvdel av dagen ble tilbragt hos turens første valnøttleverandør; Alpine Pacific. I seks generasjoner har de holdt til i spredt befolkede, men natur- skjønne Alpine County. Hos Alpine Pacific lærte gjengen fra Unil dessuten at valnøtter både kan fryses og oppbevares i kjøleskapet, for å bevare kvaliteten lenger etter åpning. Base for kvelden var delstatshovedstaden Sacramento. Fredag En drøy halvtime like nord for Sacramento ligger ShoEi Foods, hvor Unil fikk sett på produksjon av valnøtter. ShoEi har sine røtter fra Japan, og har i dag produksjonsan- legg både der, i Kina og i California. ShoEi Foods er også medlemmer av Sedex, som forplikter dem til å følge standarder for etikk i arbeids- forhold, forretningspraksis og miljø – både internt og i leveran- dørkjeden.
Turen oppsummert
Når de skal oppsummere er det liten tvil om at Unils utsendte følte turen var nyttig. Roger utdyper: «Jeg synes turen var veldig lærerik. Jeg fikk mange aha-opp- levelser og ble tryggere på noen av valgene vi har tatt. Jeg føler at leverandørene våre utgjør en veldig god miks». Roger legger til at det var interes- sant å se på tre til fire leverandører som kan være aktuelle i fremtiden. «Det er viktig å hele tiden ha flere godkjente leverandører, både i USA og i andre land. Når det gjelder valnøtter for eksempel, har vi også kjøpt fra Chile. Der høster de nøttene i april/mai. Klimaendringene merkes nok mer i
Roger avslutter med en siste betraktning.
«Når man åpner en pose med nøtter, føles det som et naturlig produkt. Det er derfor fascinerende at hver eneste nøtt har passert gjennom flere skannere og til slutt er kontrollert manuelt. Likevel kan de konkurrere på pris med andre markeder, takket være storskala- fordeler og avanserte, høyteknolo- giske produksjonsmetoder".
Side 16
Side 17
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook Ebook Creator