Et verktøy for kvalitet på eksisterende sortiment David understreker at det er viktig med nyheter, men at det eksisterende sortimentet tidligere har vært litt bortglemt i testingen hos Unil. «Det er jo det eksisterende sortimentet vi lever av, så derfor skapte vi markedstesten. Metodikken er den samme som vi bruker i produkt- test og når vi utvikler nyheter», sier David.
– Du er med i samtlige tester?
«Samtlige tester av mat, men det gjennomføres også markedstester av non-food».
Det har etter hvert blitt laget en modell som tar hensyn til alle Unils varegrupper. Ut ifra viktighetsgrad (basert på salgstall, salgsvolum og om det skjer mye i kategorien) genereres det en formel som sier noe om hvor ofte man burde teste kategorien. «Noen kategorier, hvor det skjer mye hos konkur- rentene eller hvor det er store endringer hos forbrukeren, bør testes hvert år. Andre katego- rier trengs kanskje ikke å testes oftere enn annet hvert år, hvert tredje år, eller kanskje så sjeldent som hvert femte år», understreker David. Unngå unødvendig negativ omtale I forbindelse med en markedstest gjelder det å finne de ulike driverne, altså faktorer som påvirker salget i kategorien. For premium pålegg er dette naturligvis smak, lukt og tekstur, men kjøttinnhold, næringsinnhold, sammensetning, opprinnelse, form og emballasje er også viktig. Hvor man tidligere bare jobbet med smak på testkjøkkenet, etterstrebes det nå å se helheten til produktet. Metodikken vi bruker i markedstesten er utviklet for å fange opp omdømmerisiko og unødvendig støy i media. David nevner et konkret eksempel.
– Når kom dere i gang med markedstester?
«Metodikken har vi jobbet med en del de siste to årene, men vi kom i gang fra første kvartal 2023.»
Kriterier for kvalitet hos Unil
David har hovedansvaret for sensorikk (smak, lukt, tekstur og utseende) under testingen. Fagsjef for emballasje har ansvar for dét området, og fagsjef for kvalitet har hovedansvar for næringsinnhold og sammensetning. Merkevaren er det brand manager som står ansvarlig for, mens det kommersielle ligger i bunnen for at kategorisjefer fra Unil og NorgesGruppen deltar.
Sensorikk: Evaluering av opplevelsen av produktet gjennom sansene. Inkludert smak, lukt, tekstur og utseende. Emballasje: Vurdering av om emballasjen tar hensyn til både funksjo- nelle og estetiske faktorer. Søkelys på beskyttelse, bruker- vennlighet, pakningsstørrelse og visuell appell. Næringsinnhold: Evaluering av ernæringsmessig sammensetning, inkludert næringsstoffer, kalorier og tilsetningsstoffer for å møte forbrukerens helsebehov. Sammensetning: Vurdering av ingredienser, deres kvalitet, opprinnelse og eventuelle tilsetningsstoffer, for å oppfylle forbrukerens forventninger. Design og merking: Vurdering av produktets design. Her må regelverk over- holdes, og klarhet og presisjon vektlegges.
– Hvor mange markedstester har dere gjennomført?
«Vi har gjennomført nærmere 50 stykk i 2023. Hittil i år har vi gjort omtrent 20. Frekvensen varierer litt, for markedstestene kan generere mye arbeid. La oss si vi har en kategori som vi underpresterer i, da er det aktuelt å gjennomføre en markedstest for å se om vi bør endre resept eller gjøre andre aktuelle tiltak», forklarer fagsjefen.
Bakgrunnsdokument I forkant av markedstesten lages det et grundig bakgrunnsdokument med en systematisk gjennomgang av driverne i kategorien.
«Forventningene hos forbruker endrer seg
Hvem var til stede på markedstest av premium pålegg? • Kenneth Andre Martin – Kategorisjef, NorgesGruppen • Lars Gjerpe – Kategorisjef, NorgesGruppen • Martine Hilstad – Jr. Fagsjef Produktkvalitet, Unil • Monica Lillehaug Albert – Produktsjef, Unil • Magnus Willadsen – Kategoriansvarlig, Meny • Einar Aassved Storeide - Senior Fagsjef bærekraftig emballasje, Unil • Stine Rasmussen Bjerklund – Brand manager, Unil • Pia Nicoline Wøien - Kategori- og innkjøpssjef, Unil • David Jonsson - Fagsjef Sensorikk og produkttest, Unil
Side 4
Side 5
Unil merkevarehus
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook Ebook Creator