stadig og nå ser vi det for eksempel er større søkelys på ingredienser, sammensetting og råvarens opprinnelse. Enten vi ønsker å endre sammensetningen eller næringsinnholdet på et produkt, eller vi forsømmer oss og ikke endrer i takt med markedets forventninger, så vil det komme reaksjoner. Har for eksempel alle konkurrentene fjernet tilsetningsstoffene fra sine skinker, og vi ikke har gjort dette, kommer det raskt til å få negativ oppmerk- somhet hos forbrukere og media.». En test fører gjerne til en ny test Der det tidligere var sånn at fagpaneltest alltid var første steg, etterfulgt forbrukertest, er det nå ikke lenger noen fast rekkefølge på testene. Man går nå frem i den rekkefølgen som er mest hensiktsmessig sier David: «Man gjør kanskje en markedstest på bakgrunn av en forbrukerundersøkelser eller annet tallgrunnlag. Så kommer det kanskje et nytt produkt i kategorien, som vi gjør en produkttest på. Er vi litt usikre på smaken gjennomfører vi en forbrukertest for å teste produktet hos sluttkunden. Andre ganger er vi så sikre etter en produkttest at den er tilstrekkelig». Enda mer analytisk til verks Selv om Unil har kommet et veldig godt stykke på vei med markedstestene, ønsker David en enda mer analytisk tilnærming i fremtiden.
«Vi jobber for å få mer analyse og tall inn i markedstestene. For eksempel å hente inn tall på reklamasjoner fra kundeservice, tall fra NG Innsikt og Nielsen-tallene. Dette kan gi et bedre bilde av hele markedet. Dette er noe vi ser nytten av i markedstestene, for ofte blir det spørsmål om hvordan et produkt presterer i markedet», forklarer David. Han understreker at om en vare har høyt salg og høyt gjenkjøp burde man være forsiktig med å gjøre endringer. Ved høyt salg og lavt gjenkjøp er det kanskje på tide å gjøre noe med resepten til varen, mens er både salg og gjenkjøp lavt bør man kanskje vurdere å bytte ut produktet. En markedstest danner et godt grunnlag for gode beslutninger om hva som må gjøres av endringer i produktkategorien. En vellykket markedstest Tilbake på testkjøkkenet på Skøyen nærmer dagens markedstest seg slutten, etter nærmere én og en halv time med intensiv gjennomgang av kjøttpålegg. Ifølge delta- kerne har de denne gangen vært sjeldent samstemte, og hovedkonklusjonen er at Unils produkter innenfor kateogorien premium pålegg ligger godt an sammenliknet med konkurrentene. Kategorisjef for Norges- Gruppen, Lars Gjerpe oppsummerer kort:
underklær.no
BH, T-shirt og ankelsokker finnes i både sort og hvitt.
«Dette var et veldig betryggende testre- sultat!»
Unil har totalt seks ulike testmetoder for produkter:
Markedstest: Test av hele markedet i en kategori. Flere faste deltakere (Unil, KI og kjeder). Følger en årlig testplan. Dokumenteres og tiltak følges opp i handlingsplan. Forbrukerundersøkelse Brukes der Unil ikke har nok forbrukerinnsikt og man trenger å vite mer om forbrukerens ønsker, behov og vaner. Digital test i form av spørreundersøkelse. Screening: En mer uformell smaking av produkter. Brukes for å teste vareprøver, deler av en kategori eller flere kategorier samtidig. Forbrukertest: Brukes når et større antall produkter skal testes og smak bedømmes av et større antall deltakere (flere enn 25 personer) . Produkttest: Brukes når enkeltprodukter skal testes. Formell test med flere faste deltakere (Unil, KI og kjeder). Blindtest opp mot markedsledere og konkurrentenes egne merkevarer. Fagpaneltest: Brukes til Jacobs Utvalgte-produkter. Blindtest utført av personer med høy faglig kompetanse.
Under er en serie med mykt og behagelig undertøy. Plaggene er laget av bambusviskose som er skånsom mot huden og fører fukt bort fra kroppen.
Side 6
Unil merkevarehus
Made with FlippingBook Ebook Creator