Koudemiddelen
Veiligheidsklassen koudemiddelen Categorie A, B, 1, 2L, 2 en 3, wat betekent dat nu eigenlijk? De letters A en B geven de mate van toxiciteit aan. De cijfers geven de mate van brandbaarheid aan. Deze classificatie is geregeld in de normen: ASHRAE 34 en ISO 817.
Classificatie
A3 B3
hoge brandbaarheid
Categorieën: A: koudemiddelen met een lage toxiciteit B: koudemiddelen met een hoge toxiciteit 1: niet brandbaar 2: lage brandbaarheid (mild brandbaar) 2: brandbaar 3: hoge brandbaarheid
A2 B2
brandbaar
A2L
B2L
lage brandbaarheid
A1 B1
niet brandbaar
In de afbeelding rechts hebben wij het visueel voor jou in kaart gebracht.
Toxiciteit
Laag GWP koudemiddelen, wat houd je tegen? HFK’s vallen in categorie A1. Je hebt kunnen lezen dat deze fluorkoolwaterstoffen onderhevig zijn aan de uitfasering. Welke alternatieven zijn er dan? En vallen de alternatieven ook in categorie A1? Wat houd je tegen? Laag GWP koudemiddelen, waaronder A2L koudemiddelen, zijn bijvoorbeeld mild brandbaar. Een overstap wordt niet als financieel aantrekkelijk ervaren of misschien ontbreekt de nodige kennis, kunde en vaardigheid om de overstap te maken Celsis zou Celsis niet zijn als wij u hierbij niet zouden ondersteunen. Er zijn natuurlijk wel degelijk duurzame alternatieven. Denk hierbij aan HFO’s (hydrofluro olefin) met een laag GWP (Global Warming Potential) of drop-in koudemiddelen. Daarnaast is overstappen op een natuurlijk koudemiddel de duurzaamste en milieuvriendelijkste optie. Voor HFO’s en drop-in koudemiddelen geldt dat van hoge vervangingskosten geen sprake is door de relatief makkelijke aanpassing van componenten in jouw bestaande installatie. HFO’s Verschillende niet-brandbare laag GWP koudemiddelen zijn ontwikkeld met behulp van HFO-technologie en reeds geruime tijd met succes geïntroduceerd en geaccepteerd. Denk hierbij aan R449A (OPTEON™ XP40 – GWP 1.282) en R513A (OPTEON™ XP10 – GWP 573). Deze koudemiddelen vallen, ondanks klasse 1, binnen de doelstellingen zoals deze zijn vastgelegd in de F-gassenverordening. De XP-serie van Chemours heeft een laag GWP, levert een hoger rendement ten opzichte van de HFK’s zoals R404A en R134a en zijn als niet brandb(a) ar geclassificeerd. Daarnaast is er de OPTEON™ XL-serie van Chemours, de mild brandbare alternatieven (A2L) met een nog lager GWP welke het rendement van HFK’s evenaren of zelfs verbeteren. Het gebruik van deze HFO’s vergt een minimale aanpassing aan uw installatie. Op onze website tref je ons artikel ‘vooruit met laag GWP koudemiddelen’ aan; een artikel geheel gewijd aan de HFO’s in ons assortiment inclusief factsheets.
Drop-in koudemiddelen Celsis heeft naast HFO’s ook drop-in koudemiddelen in haar assortiment. Zo zijn er laag GWP drop-in alternatieven beschikbaar voor R404A/R507A en R410A. RSL heeft vervangers ontwikkeld voor beide A1 geclassificeerde koudemiddelen, te weten RS-51(R470B) en RS-53 (R470A). Met RS-51 is een laag GWP alternatief beschikbaar voor R404A en R507A, RS-53 is als vervanger van R410A ontwikkeld. Beide koudemiddelen zijn uniek in zijn soort vanwege de A1 veiligheidsclassificatie (niet brandbaar, laag toxisch), waarbij bestaande, leeggepompte, systemen nauwelijks aanpassingen behoeven. Ook de gereedschappen en hulpmaterialen waarmee je gewend bent te werken blijven bruikbaar. Van hoge vervangingskosten is dus geen sprake. Een eventuele aanpassing is afhankelijk van het type expansieventiel. Assortiment Welk koudemiddel heeft nu welke brandbaarheids-categorie? Wat is de GWP van deze koudemiddelen? Wat is het alternatief? Welke koudemiddelen heeft Celsis in haar assortiment? Allemaal vragen waarop je het antwoord vindt op onze website via pagina: https://www.celsisbv.nl/koudemiddelen/onze-koudemiddelen/ assortiment/ Heb je ook al gedacht aan geschikte servicegereedschappen en lekdetectie? Als je met koudemiddelen werkt, dan moeten deze tools namelijk in overeenstemming zijn met de normen en installatievoorschriften! Ook hiervoor ben je bij Celsis aan het juiste adres. Daarnaast ontwerpt en assembleert Celsis koel- en vriesinstallaties en omvat ons assortiment ook chillers, condensing units en warmtepompen. Kortom, koel- en klimaattechniek: Celsis regelt het!
6
Warm.Koud.Geregeld. 231
Made with FlippingBook flipbook maker