Gruppetto 49-2023

BIRGER HUNGERHOLDT MANNEN BAK - SÅ UFATTELIG MYE I disse dager, ja eller de siste årene har det stort sett vært Uno-X man har snakket om som det store sykkelpro- sjektet, ikke så rart med Tour de France deltakelse osv. Det er andre som har gjort langt mer med langt mindre, spesielt er det én annen som står frem i norsk sykkelsport jeg tenker på, Birger Hungerholdt.

TEKST OG FOTO: VIDAR PETTERSON

I hønefoss under årets Ringerike Grand Prix treffer jeg mannes som for 46. gang er rittleder for det som er Norges eldste topp- og proffritt. De som ikke har fulgt med i norsk sykkelsport vil kanskje tenke at det er Uno-X som har fått sykkelsporten her hjemme frem i lyset. Selvfølgelig er det rød-gule laget med Reitan-gruppen i ryggen viktig, men det er én mann som alene har bidratt mer enn det millioner av kroner kan gi, Birger Hungerholdt.

Gruppetto : Det ryktes at du blant annet var en god temporytter og at det ikke var så lett å holde hjulet ditt når du ga gass? B. H.: Ja, ikke for å skryte, men jeg var brukbar på tempo. Dessverre fikk jeg en kneskade da jeg var 29 år, noe som vel gjorde at karrieren sluttet litt tidliger enn tenkt. Men jeg fikk med meg flere Milk Race, (et stort ritt som som var forløper til dagens Tour of Britain) og Rheinland-Pfalz som amatør.

syklet med ble senere gode proffer. Vi kjørte også mye mot østeuropeere. De fikk ikke lov til å bli proffe den gang, og mange av disse amatørene var fullt på høyde med de “ekte’ proffene. De var vel statsproffer med “liksomstillinger” i Po- liti og militære. Gruppetto : 1975, det året skjedde det mye? B. H.: ja, to store ting når det gjelder sykkel for meg. Lasse Marthinsen og jeg, vi startet det året Ringerike

Sykkelklubb. Du tenker sikkert på det som skjer denne helgen, Sundvollen Grand Prix og ikke

Gruppetto : Sykkelinteressen må ha dukket opp en stund før første utgaven i 1975? Birger Hungerholdt: Det var vel kanskje den spesielle opp- levelsen når feltet under Tyri- fjorden Rundt suste forbi som triggett sykkelinteressen. Som 16-åring husker jeg at det kom en gjeng fra Jevnaker IF forbi da jeg var ute på sykkelen, jeg hang meg på og kom meg opp bakken før de fleste av dem - i olabukser. Da var mye gjort.

minst det opprinnelige, Ringerike Grand Prix.

Lokal reklame Gruppetto : Hvordan fikk du stablet Ringerike Grand Prix på bena? B. H.: Det ble en runde til små og større bedrifter i Hønefoss området for å høre om de hadde noen premier å bidra med til et gateritt han ønsket å arrangere i Hønefoss. Målet var å skape mer blest

Herlig veier rundt i Ringerike.

Gruppetto : Du var en bra rytter selv også, hvordan startet din karriere? B. H.: Det var 1966-67, og det var ingen lokal sykkelklubb her på Ringerike, så en kompis og jeg startet å kjøre for Jevnaker i stedet, senere, i begynnelsen av 1970- tallet ble det en periode i Sagene IF Sykkel.

rundt sykkelsporten i nærmiljøet, vi hadde jo samme året etabler Ringerike Sykkelklubb. Det ble ikke allverdens premier, eller penger å hent på tiggerunden. Det forandret seg da han møtte Per Morten Hanssen, en tidligere boksepro-

Internasjonal sykkelsport nokså annerledes den gang, de største rittene, hadde ofte to klasser, en for amatører og en for proffene.

Proffmiljøet var lite og jeg kjørte disse rittene en del ganger, mange av de jeg

22 GRUPPETTO # 49

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease