אורה שושן
עובדת סוציאלית, מטפלת משפחתית וזוגית.
לזוגיות ומשפחה בבית שאן והעמק חיבורים אורה שושן, ראשת מרכז משפחה
מנהיגות אישית פרואקטיבית: לקחת את החיים בידיים שלנו זוכרים שבשבוע שעבר עסקנו בשלושת התודעות – מגיב, בוחר ויוצר? נשאל את עצמנו: מה אנחנו יכולים לשנות?
רואקטיביות במקום בתגובתיות. גדי, למשל, זיהה שיואב מתפרץ לעיתים קרוה בות כשנדרש להכין את שיעורי הבית. במקום להיכנס לעימות מיידי, גדי בחר להקדים את השיחה עם יואב לשעה רגוה עה יותר, ולשקף לו את רגשותיו: "אני מבין שזה מתסכל אותך, אבל אני כאן כדי לעזור." בעזרת הגישה הפרואקטיבית, שירי וגדי למדו לזהות דפוסים חוזרים ולהתמודד איתם בעזרת הכנה מראש ושיחה בונה. יואב, מצדו, התחיל אט אט להגיב בפחות תסכול כשהבין שיש לו ממי לקבל תמיכה רגשית והבנה. הקשר למנהיגות אישית התנהלות פרואקטיבית עם ילדים היא דוגמה לאופן שבו אנחנו יכולים להוביל גם את עצמנו. כפי שציין ויקטור פרנקל בספרו "האדם מחפש משמעות": "בין הגירוי לתגובה יש מרווח. במרווח הזה טמונה היכולת שלנו לבחור את תגוה בתנו." אמרה חשובה זו נכונה גם בזוגיות, בעה בודה, ובחיים בכלל. מנהיגות בזוגיות: חיבור דרך יוזמה בתחום הזוגי, גם פעולה קטנה יכולה לשנות דינמיקה של מערכת יחסים. מיה כאל ודנה (שמות בדויים) הגיעו לטיפול זוגי עם תלונות הדדיות על חוסר השקה עה. "אני מרגישה שאני היחידה שמנסה," אמרה דנה. מיכאל, לעומת זאת, הרגיש שדנה מבקרת אותו כל הזמן. במקום לנסות לשנות את התנהגותו של מיכאל, דנה בחרה להתמקד בשינוי שלה: להחמיא למיכאל על דברים קטנים שהוא עושה. "לאט לאט, ראיתי שמיכאל מתה חיל גם להחזיר מחמאות," סיפרה דנה, "וזה שינה את כל האווירה בבית." אנחנו רוצים להנהיג! כדי לפתח את יכולת המנהיגות שלנו ולפעול באופן פרואקטיבי במצבים מאה תגרים בחיינו, עלינו להתחיל עם כמה צעדים:
נתחיל בצעד קטן – שינוי בגישה או התחלה של יוזמה קטנה יכולה להשפיע מאוד. בדיוק כמו אבן קטנה שנזרקת למים ויוצרת אדוות שהולכות וגדלות, מעגלי השפעה שהולכים וגדלים. נשים לב לדפוסים חוזרים התנהגויות שלנו שכבר הפכו להרגל בחיים – עם הילדים, בני זהוג הזוג או בעבודה, זיהוי דפוסים מאפשר לנו להכין תגובות מראש. ולהגיע לסיטואציה ברוגע ולאחר מחשבה. השתמשו במרווח התגובה שלכם נעצור רגע לפני שאנחנו מגיבים – כך ניצור רווח בין האירוע לבין התגובה אליו. המרווח הזה הוא קריטי כי הוא יאפשר לנו לבחור את התגובה הנכונה ביותר למצב. נחגוג הצלחות קטנות כל שינוי קטן, כמו שיחה רגועה במקום ויכוח, הוא צעד משמעותי. נתמקד ונשה מח במה שכן השגנו במקום במה שלא... ובעזרת ה' יגיע עוד הרבה טוב בהמשך. לסיכום, מנהיגות אישית פרואקטיבית היא לא רק כלי להצלחה אישית, אלא גם גישה המוה בילה לשיפור מערכות יחסים. היא מתחיה לה בבחירה מודעת לפעול בצורה יזומה, מתוך מודעות לערכים ולמטרות שלנו. אם נהיה מנהיגים בחיינו, נהפוך גם למה דריכים טובים יותר לילדינו ולבני זוגנו. כי בסופו של דבר, השינוי מתחיל בנו – בצעד קטן, בהחלטה אחת, במוכנות להוביל. אז מה אתם אומרים: איזה צעד קטן נוכל להתחיל בו כבר עכשיו? "וזה כל מה שנתבקשנו בצעדים קטנים אנחנו כל היום מחלקות פנסים" (חלי ראובן)
על התודעה השלישית, תודעת היוצר אני רוצה להתעכב עוד קצת ולהעמיק בה. מי שיצליח לתפוס אותה וליישם אותה – חייו ישתנו מן הקצה אל הקצה. כולנו מכירים את הרגעים שבהם אנחנו מרגישים שהחיים מובילים אותנו, ולא להיפך. אבל מה אם נאמר לכם שזה לא חייב להיות ככה? מה אם נוכל להפוך למנהיגים של חיינו ולהוביל את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו בצורה מודעת ומכוונת? היא מנהיגות אישית פרואקטיבית היכולת לקחת אחריות על חיינו ולפעול באופן יזום, גם בסיטואציות מאתגרות. יכולת זו חשובה במיוחד ביחסים בין הורים וילדים, זוגיות, ואפילו ביחסים שלנו עם עצמנו. לקחת אחריות: מודעות ובחירה אחד הציטוטים שתפס אותי בעולם הפה סיכולוגיה החיובית הוא של מרטין סליגה מן, אבי התחום: "האושר אינו תלוי במה שקורה לנו, אלא באיך שאנחנו בוחרים להגיב." גישה זו מתאימה במיוחד להורות. הורים פועלים פעמים רבות מתוך תגובתיות – אם הילד מתפרץ בזעם, התגובה הראה שונית שלנו היא להגיב בצעקות או בעה נישה. אבל הורות פרואקטיבית מתחילה בשאלה: באיזה אופן אבחר להגיב כדי שהילד ילמד את מה שיש לי ללמד אותו ולא ירגיש רק נשלט? הורות פרואקטיבית: דוגמה מעשית שירי וגדי (שמות בדויים) הגיעו לייעוץ הורי עם תחושת תסכול. בנם, יואב, בן ה � , היה נוטה להתפרצויות זעם כש 8 ־ ה ה דברים לא הלכו כמתוכנן. "אנחנו מנסים להעניש אותו כדי שילמד ויפסיק להתנהג ככה" סיפרה שירי, "אבל זה רק מחמיר את המצב." במהלך הפגישות, בחנו ביחד כיצד הם יכולים לפעול במצבים אלה בפה
Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online