Sermaye Piyasası Araçları 1 – 2024 Ocak
48. Aşağıdaki ortaklıklardan hangisi/hangileri 500 den fazla ortaklı oldukları için halka açık olarak kabul edilmelerine rağmen borsada işlem görmek amacıyla kurula başvurma zorunlulukları yoktur? a. Finansal kurumlar b. Esas sermaye sisteminde olan ortaklıklar c. Kooperatiflerin veya kooperatif birliklerinin yönetim kontrolüne sahip olduğu anonim ortaklıklar
e. KİS sahiplerinin bilgi alma ve inceleme hakları yoktur. 54. Payların halka arzı sonrası fiyat istikrarını sağlayıcı işlemler en fazla kaç gün devam eder? a. 15 gün b. 30 gün c. 45 gün d. 90 gün e. 180 gün 55. Aşağıdaki pay çeşitlerinden hangisi şirketlerin “iç kaynaklarından” sermayeye aktardıkları tutar karşlığında çıkardıkları payları temsil eder? a. Nama yazılı paylar b. Bedelsiz paylar c. İntifa payları d. Primli paylar e. Kurucu paylar 56. Mevcut sermayede %10 ve üzeri pay sahibi olan ortaklar ile pay sahipliği oranına bağlı olmaksızın yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortaklar sahip oldukları payları, ortaklık paylarının borsada işlem görmeye başlamasından itibaren ne kadar süre ile halka arz fiyatının altındaki bir fiyattan borsada satamazlar? a. 6 ay b. 3 yıl c. 2 yıl d. 1 yıl e. 5 yıl 57. Bir pay senedinin değeri en az ne kadar olabilir? a. 100 birim b. 10 TL c. 100 nominal değer d. 1 Kuruş e. 100 Kuruş 58. Bir şirketin ilk defa halka açılması sonrasında uymak zorunda olduğu kurallarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. Ortaklıkta 10% ve üzeri orana sahip ve orandan bağımsız olarak yönetim hakkını elinde bulunduran ortaklar sahip oldukları payları, borsada işlem görmeye başlamasından itibaren altı ay süreyle halka arz fiyatının altındaki bir fiyattan borsada satamazlar. b. Söz konusu ortakların paylarını borsa dışında satacakları payları alanlar da bu sınırlamaya tabidir. c. Ortakların sonradan borsadan alım yoluyla edindikleri paylar bu satış yasağı kapsamında değerlendirilmez. d. Satışların kurallar dahilinde yapılması aracı kurumların sorumluluğundadır. e. Söz konusu ortakların satış yasağı 1 yıl sonunda biter. 59. AZJ Holding 200 milyon TL nominal değerli payları sermaye arttırmı yoluyla, 100 milyon TL nominal değerli payları ise ortakların satışı yoluyla halka arz etmiştir. Her bir payın birim pay değeri 1 TL dir. Bu holding halka arz sırasında ne kadar tutardaki payı satışa hazır bekletilen paylar kapsamında tutmak zorundadır?
d. Kayıtlı sermaye sisteminde olan ortaklıklar e. Hepsi başvurmak zorundadır, istisna yoktur
49. KİS sahiplerinin haklarına ilişkin olarak ortaklık genel kurulu tarafından alınan kararları onaylayan ve geçerlilik kazandıran Kurul aşağıdakilerden hangisidir?
a. Yönetim Kurulu b. Yetkili Kuruluş c. KİS Sahipleri Özel Kurulu d. KİS Kurulu e. Yürütme Kurulu
50. Bedelli sermaye artırımı yapacak ortaklıkların “kayıtlı sermaye sisteminde olması” süreçte nasıl bir kolaylık sağlar? a. Kayıtlı sermaye sistemindeki firmalar için kurul onayına gidilmez. b. Ortakların yeni pay alma haklarının kısıtlanmasına gerek yoktur. c. Sermaye maddesinin değişimi için kurul onayına istinaden tekrar genel kurul kararı aranmaz, yetki yönetim kurulundadır. d. Sermayenin değişimi sonrası ticari sicil gazetesinde yayınlanmasına gerek yoktur. e. Hepsi doğrudur a. Kurucu intifa payı b. Nama yazılı pay c. Adi pay d. İmtiyazlı pay e. Bedelli pay 52. “ Üzerinde yazılı değerden (nominal değer) yüksek bir değerle ihraç edilen paylar …………. , üzerinde yazılı nominal değerdeki bedelle ihraç edilen paylar ise …………. paylardır” a. Bedelsiz, Bedelli b. Primli, Primsiz c. Hamiline, Nama Yazılı, 51. Ortaklığın kuruluşu aşamasında çeşitli hizmetler vermiş olan kişilere verilmek üzere çıkartılmış olan paylar aşağıdakilerden hangisidir? 53. Katılma İntifa Senedi (KİS)’lerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? a. KİS’lerin toplam ihraç tutarı, ödenmiş ya da çıkarılmış sermayenin %50’sini geçemez b. KİS\ ’lerden satılamayanlara ilişkin olarak satın alma taahhütnamesi verilmesi gerekir. c. KİS sahiplerine verilen kâr paylarının oranının esas sözleşme ile önceden belirlenmesi zorunludur ve nakden dağıtılır d. Halka açık ortaklıklar tarafından ihraç edilecek KİS’lere sermaye artırımı yoluyla çıkarılacak yeni payları alma hakkı tanınamaz. d. Kurucu, İntifa e. Adi, imtiyazlı
a. 20.500.000 b. 50.000.000 c. 75.000.000
d. Limitin altında olduğu için zorunluluk yoktur. e. Limitin üstünde olduğu için zorunluluk yoktur.
6
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease