Hjernecella 4/2024

«Når kommer forskningsgjennombruddet?» – Vet ikke, sa professor dr. med. Jan Haavik da han holdt foredrag sammen med Clive Bramham, professor i nevrobiologi ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen (UiB). Ingen av dem hadde med seg noen krystallkule, men snakket litt om hvilke utfordringer vi står overfor. Dette er en viktig konferanse og det er så gøy å få lov til å ta del i et slikt arrangement. Vi hadde stand der vi leverte ut brosjyrer i pau- sene mellom hver økt. Det var mange fine samtaler både med slagrammede og pårø- rende. Det er så fint og være til stede både for å lære nye ting og også for å treffe mennes- ker. Det er alltid fint å få og dele kunnskap med andre. Vi ser frem mot neste års konfe- ranse og gleder oss til å delta på den også.

av å forebygge for demens og demens­ forskningen slik den er i dag og hvor mye lengre vi er kommet, enn for bare 20 år siden. Hjerneslag ligger på 4. plass på samme liste. Slagpasienter står for høye helseutgifter og viktigheten for en god rehabilitering er svært viktig for at slagpasienter skal få en best mulig hverdag. Det var fokus på hvordan få mennesker med kognitive utfordringer ut i arbeidslivet, da er det snakk om raushet fra arbeidsgiver og god tilrettelegging.

Siste sak på agendaen for årets Hjernehelse konferanse: Hva kan vi gjøre med det?

HJERNEHELSE konferansen 2024 Den 7. november var NFS til stede på Hjernerådet sin årlige konferanse om hjernehelse.

Det forskes mye på alle disse feltene og forskningen fortsetter fremover. På spørsmål i fra salen«er det håp for fremtiden?» – Ja.

TEKST OG FOTO: RENATE NORBYE

kognisjon bestemmer hva som blir prioritert, sier Kenneth Hugdahl, professor emeritus i Biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen. Man kan godt si det rommer alle hjernens oppgaver og det er veldig ofte at vi som er slagrammede har fått skader som gjør en eller flere av disse prosessene vanskelige. Hvordan er det å leve med kognitive endringer? I denne bolken var det mest fokusert på demente, da det er demens som er på førsteplass. I en ti på topp liste over helsetilstander med høyest helseutgifter i Norge dominerer hjernesykdommer. Demens ligger på 1. plass. Forklaringen på det er kostnader til sykehjem, forteller Jonas Minet Kinge. De fortalte videre om viktigheten

I år var temaet kognisjon. Konferansen besto av tre hovedbolker: «Hva er kognisjon?», «Hvordan er det å leve med kognitive endringer – for individ, pårørende, arbeids­ giver og samfunn?» og til slutt «Hva kan man gjøre med det?». Hva er kognisjon? Kognisjon vil si tankevirk- somhet og intellektuelle prosesser, det vil si tenkning, sansning og å tilegne seg kunn- skap. Kognisjon er et viktig tema innen psykologi. Kognitiv psykologi omfatter slike prosesser som persepsjon (sanseoppfatning), oppmerksomhet, forestillingsvirksomhet, hukommelse, begrepsdanning, språk, bedømming, resonnering og problemløs- ning. Tanker bearbeides i tur og orden, og

12

13

Hjernecella nr. 4 • 2024

www.slagrammede.org

www.slagrammede.org

Hjernecella nr. 4 • 2024

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator