Hjernecella 4/2024

BRUKERMEDVIRKNING – din rett og mulighet til å medvirke Som pasient eller bruker av helse- og omsorgstjenester har du rett til å medvirke i valg av tjenestetilbud, undersøkelsesmetoder og behandlingsmetoder

Formål Brukermedvirkning er et virkemiddel for å forbedre og kvalitetssikre helse- og omsorgs- tjenestene ved at brukernes erfaring og synspunkter tas i betraktning ved utforming og evaluering av helsetjenester. Bruker­ medvirkning skal bidra til at helsetjenesten og hjelpeapparatet lytter til brukernes erfaringer og lar brukernes perspektiver prege utformin- gen av hjelpen. Brukermedvirkning Brukermedvirkning handler om at pasienter og brukere skal ha innflytelse på beslutnings- prosesser og utforming av tjenestetilbud. Begrepet «bruker» i denne sammenheng viser til mottakeren av tjenestene, som da er pasientene og de pårørende. Brukermed­ virkerens kompetanse er dens erfaringer av tjenesten og denne kompetansen sidestilles med faglig kompetanse. Som en brukermed- virker representerer en ikke bare seg selv men også andre mennesker en lignende situasjon eller annen funksjonsnedsettelse i f.eks. paraplyorganisasjonen Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) Eksempel: Ola representerer ikke Ola, men han representerer de slagrammede og deres pårørende på sykehuset, NAV og kommunale råd etc. Begrepet brukermedvirkning er, kort

sagt, retten til å virke med i de prosesser som angår en selv.

For at NFS skal oppfattes som en attraktiv og slagkraftig organisasjon er det viktig med et utbredt frivillig engasjement. Som frivillig og eller tillitsvalgt i NFS skal du bidra i lokale og nasjonale aktiviteter som er helsefremmende folkeopplysning, forebygging og ivaretakelse av pasienter og pårørende i etterkant Individuell og representerende brukermedvirkning •  Individuell brukermedvirkning betyr at brukeren representerer seg selv men kan ha hjelp fra andre. • Representerende brukermedvirkning betyr at en representant ivaretar interessen til flere brukere enn seg selv og skal sam­ arbeide med tjenesteyterne om å utforme tjenester og politikk for flere. Tre nivåer i brukermedvirkning For å sikre at brukerne har mulighet til å påvirke alle de prosessene som angår en selv, er medvirkningsprosessen delt opp i tre nivåer. I Norge er helsetjenester lovpålagt at bruker- medvirkning foregår på alle disse tre nivåene.

Individnivå: Den som er bruker av en tjeneste får inn­ flytelse til å medvirke i valg, utforming og bruk av de tilbud som er tilgjengelige. Dette vil innebære økt mestring og kontroll over eget liv. Med for eksempel individuell plan vil personer med behov for langvarige og koor- dinerte helse- og/ eller sosialtjenester ha rett til å få utarbeidet sin egen tilpasset plan. Tjenestenivå: Pasientenes, brukernes og de pårørendes erfaringer skal benyttes til forbedring av tjenester. Dette kan være endring av behand- lingstilbud og/ eller tjenester. Systemnivå: På dette nivået innebærer brukermedvirkning at brukernes representanter, vanligvis gjen- nom faste utvalg, involveres i prosesser før politiske og administrative beslutninger fattes.

Hvordan bli en brukerrepresentant

En brukerrepresentant er en person som har påtatt seg å være talsperson på vegne av felleskapet, og er valgt og oppnevnt av andre. Å være brukerrepresentant er et tillitsverv som springer ut fra tre forhold: 1. Representantens kjennskap til brukergruppens situasjon, behov og interesser. 2. Representantens evne og vilje til å fremføre brukergruppens syns- punkter og påvirke beslutninger i tråd med dette. 3. Representantens tilbakemelding til brukergruppen- som grunnlag for brukergruppens og brukerrepresen- tantens neste initiativ.

14

15

Hjernecella nr. 4 • 2024

www.slagrammede.org

www.slagrammede.org

Hjernecella nr. 4 • 2024

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator