We presenteren met trots de tweede editie van ons duurzaamheidsverslag. In dit verslag blikken we terug op 2024: een jaar van bouwen, verstevigen en toekomstgericht investeren. Het was een jaar waarin we als Market Food Group duurzaamheid nadrukkelijk hebben verankerd in onze strategie én dagelijkse praktijk. We werken al jaren aan thema’s als veilige werkplekken, energiebesparing, minder verspilling en verantwoorde verpakkingen. Maar in 2024 hebben we hierin écht grote stappen gezet: we brachten onze volledige CO₂-footprint in kaart, committeerden ons aan het Science Based Targets initiative (SBTi) en stapten over op 100% groene stroom. Ook schaarden we ons met het Terah Footprint Program achter duurzame tarweteelt, waarmee we impact maken aan het begin van de keten. Dit verslag is geen momentopname, maar onderdeel van een voortdurende beweging. Samen met onze mensen, ondernemers, klanten en leveranciers werken we aan een toekomst waarin smaak, kwaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan. We blijven leren, verbeteren en delen, want alleen samen maken we ons brood écht (h)eerlijk.
Duurzaamheidsverslag 2024/2025 “LEKKER VANDAAG, GOED VOOR MORGEN”
STOEPTEGEL
We zijn trots op Market Food Group.
Onze mensen zijn de sleutel tot het succes. We onderscheiden ons met onze specialiteiten en we leggen de lat altijd hoog voor innovatie & kwaliteit. We zijn flexibel en hebben het vermogen om snel te schakelen. Dit om samen met jou te groeien. Altijd met oog voor mens en planeet.
We zijn dé bakker van Nederland.
In dit verslag
1. VOORWOORD
9
2. MARKET FOOD GROUP IN HET KORT
10
3. ONZE KERNWAARDEN
13
4. HOOGTEPUNTEN DUURZAAMHEID 2024
14
5. DUURZAME THEMA’S
16
6. DUURZAAMHEIDSAMBITIES
17
7. EEN KLIMAATBEWUST PRODUCTIEPROCES
18
8. HOOGWAARDIGE INGREDIËNTEN EN PRODUCTEN 24
28
9. MINDER VERSPILLING
10. MET OOG VOOR MENSEN
30
11. ONZE DUURZAME HELD
32
8
9
Voorwoord 2024 was een jaar van bouwen, verstevigen en vooruitkijken. Een jaar waarin we de basis hebben gelegd voor een toekomstbestendige, duurzame en efficiënte organisatie. De wereld om ons heen verandert in sneltreinvaart. We hebben ons afgelopen jaar hard ingezet om klaar te zijn voor de CSRD-plicht, die nu op losse schroeven staat. Maar als dé bakker van Nederland blijven wij onze verantwoordelijkheid nemen om niet alleen de lekkerste producten te leveren, maar dit ook op een verantwoorde manier te doen. Ook blijven we onze inspanningen delen, met dit verslag en in continu dialoog met onze klanten, leveranciers en ondernemers. Onze inzet voor duurzaamheid heeft concreet vorm gekregen. We zijn in 2023 gestart met het in kaart brengen van onze footprint. Afgelopen jaar zijn we erin geslaagd om onze Scope 3 in kaart te brengen over 2023 en 2024. Dit was een belangrijke stap om onderbouwde keuzes te maken voor de toekomst. Daarbij hebben we ons gecommitteerd aan het Science Based Targets initiative (SBTi), wat betekent dat onze reductiedoelstellingen in lijn zijn met de wereldwijde klimaatdoelstellingen. Het proces om onze reductiedoelstellingen te laten valideren is in volle gang en deze doelstellingen zijn leidend in onze transitieplan. We zijn enorm trots om aan te kondigen dat we een grote stap hebben gemaakt in het verduurzamen van de inkoop van tarwe. We hebben ons aangesloten bij het Terah Footprint Program van Dossche Mills, een belangrijke stap in onze
duurzaamheidsambities. Met deze keuze maken we als bakkerij een tastbare impact aan het begin van de keten, door verantwoord graan in te kopen dat bijdraagt aan minder uitstoot en beter is voor de bodem en biodiversiteit. Daarnaast lag de focus op interne versterking en synergie. De integratie van Bakkerij Faber binnen Market Food Group is een belangrijke mijlpaal geweest. Dit ging verder dan alleen organisatorische aanpassingen; we hebben systemen, processen en teams samengebracht om efficiënter te werken, onze data op orde te krijgen en een nog betere partner in business te zijn voor onze klanten en ondernemers. Verandering vraagt om sterke teams en daadkrachtig leiderschap. In 2024 hebben we binnen het managementteam enkele wisselingen doorgemaakt, waardoor we met een frisse blik en een gedeelde ambitie onze bakkerijen naar een nog hoger niveau tillen. De basis staat en daar ben ik trots op! We hebben gebouwd aan een stevig fundament waarop we verder kunnen bouwen en verder kunnen verbeteren, zowel in duurzaamheid als in operationele excellentie. 2024 was een jaar van transitie, maar vooral van toekomstgericht investeren. In 2025 zetten we onze duurzaamheidsreis voort en kijken we uit naar de kansen en uitdagingen die voor ons liggen. We hebben alle ingrediënten in huis om er iets moois van te bakken.
Market Food Group is dé bakker van Nederland. Sjacco Nel
Sjacco Nel Directeur Market Food Group
10
11
MARKET FOOD GROUP IN HET KORT 243 FTE = Omzet 2024 gelijk aan 2023 4 Bakkerijen 600 Markten
5 Distributiecentra 1.749.568 Haverkoeken verkocht in 2024
2.200 Winkels 300+ Producten
12
13
Onze kernwaarden RECEPT VOOR HET PERFECTE BROODJE
INGREDIËNTEN:
Passie en Trots 200 gram passie, gemarineerd in trots Samen Sterk 150 gram samenwerking, fijngehakt Verantwoordelijkheid 100 gram betrouwbaarheid en toewijding, zorgvuldig gesneden Een Stap Extra 5 el initiatief, met een snufje flexibiliteit
BEREIDINGSWIJZE: 1. Begin met een stevige basis van Passie en Trots. Liefde en kennis voor het vak en de ambacht zijn het fundament voor ons broodje. 2. Voeg Samen Sterk toe. Zorg ervoor dat deze rijkelijk verspreid wordt over het fundament als basis, want op deze basis kan je bouwen. 3. Mix het met Verantwoordelijkheid en bak af. Hier rijst onze toewijding aan de hoogste kwaliteit van ons product, het welzijn van mensen en onze planeet. 4. Top het geheel af met Een Stap Extra. Dit zorgt altijd voor het beste en lekkerste resultaat! Het perfecte broodje dat dient als kompas in ons gedrag, onze focus en manier van samenwerken. EINDRESULTAAT:
14
15
HOOGTEPUNTEN DU URZAAMHEID 2024
HOOGWAARDIGE INGREDIËNTEN EN PRODUCTEN
MINDER VERSPILLING
Keuze voor graan van het Terah Footprint Program Bijdrage aan duurzame landbouw en lagere CO 2 - uitstoot
45% reductie van organisch afval in bakkerijen Spakenburg Significante vermindering van voedselverspilling
Eiwitrijk volkorenbrood ontwikkeld 42% meer eiwit en 22% minder koolhydraten dan standaard fijn volkorenbrood
Hergebruik van organisch afval 100% van het bruikbare organisch afval wordt verwerkt tot diervoeding
KLIMAATBEWUST PRODUCTIEPROCES
Overgestapt op 100% groene stroom Reduceren van energiebehoefte als prioriteit, verder kopen we groen in
Gecommitteerd aan het Science Based Targets initiative (SBTi) Ambitieus klimaatbeleid in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs Volledige CO 2 -footprint in kaart gebracht Transparant inzicht in onze milieubelasting inclusief ketenemissies
MET OOG VOOR MENSEN
Fan Scan: Beste Werkplek keurmerk behaald Erkenning voor een veilige, gezonde en inspirerende werkomgeving
Toekomstbestendige ovens in gebruik genomen Moderne technologie voor energiezuinige productie
Partner van het Nationaal Schoolontbijt Bijdrage aan een gezonde start van de dag voor kinderen in heel Nederland
Eerste open dag voor omwonenden en klanten Voor meer betrokkenheid bij de gemeenschap
16
17
Duurzame Thema’s In 2024 hebben we een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd om helder te krijgen welke duurzaamheidsthema’s voor ons de hoogste prioriteit hebben. Daarbij hebben we gekeken naar onze impact op mens en milieu (inside-out) en naar de risico’s of kansen voor onze eigen organisatie (outside-in). We hebben deze analyse uitgevoerd op basis van de richtlijnen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), ook al is het op dit moment nog onzeker of wij in de toekomst formeel onder deze rapportageverplichting zullen vallen. Voor ons zijn deze richtlijnen vooral een nuttig kader om onze duurzaamheidsinspanningen gestructureerd en toekomstgericht vorm te geven. Om tot een afgewogen prioritering te komen, hebben we een brede groep stakeholders betrokken bij de analyse. We spraken onder andere met omwonenden, consumenten, leveranciers, klanten, medewerkers en marktondernemers. Op basis van hun inbreng en onze eigen impactanalyse hebben we bepaald welke thema’s voor ons het meest relevant zijn:
Duurzaamheidsambities
Van analyse naar actie! Duurzaamheid is voor ons geen losstaand project, maar een onderdeel van wie we zijn en hoe we werken. Onze strategische ambities vormen de routekaart die onze beslissingen richting geeft: op de werkvloer, in onze keten en richting onze klanten. We werken aan een organisatie die minder verspilt, bewuster produceert en meer waarde toevoegt. Zo dragen we actief bij aan de verduurzaming van de bakkersbranche. En bakken we met zorg, voor mens en planeet. Onze ambitie? Elke dag een stap verder zetten naar:
Ambitie 1 Een klimaatbewust productieproces
Ambitie 2 Hoogwaardige ingrediënten en producten
E1, E5
E1, E5, S4
Ambitie 3 Minder verspilling
Ambitie 4 Met oog voor mensen
E1 - Klimaatverandering
E5
S1
E5 - Materiaalgebruik en circulaire economie
SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS Met deze ambities willen we ook bijdragen aan de SDG’s. De SDG’s zijn een verzameling van 17 onderling verbonden doelen vastgesteld door de Verenigde Naties in 2015, met als doel een betere en meer duurzame toekomst voor iedereen. Deze doelen richten zich op wereldwijde uitdagingen, waaronder armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, milieuvervuiling, vrede en gerechtigheid. Onze ambities sluiten aan bij de volgende SDG’s:
S1 - Eigen personeel
S4 - Consumenten en eindgebruikers
Biodiversiteit krijgt binnen ons beleid bijzondere aandacht en is geborgd binnen het thema materiaalgebruik. Ook het governance subthema bedrijfscultuur is van belang. De uitkomsten van de analyse helpen ons in de eerste plaats om intern gerichter te sturen op thema’s waar we de meeste impact kunnen maken. Dit verslag is bedoeld als communicatiemiddel naar onze stakeholders om inzicht te geven in onze keuzes, onze voortgang en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hoewel we ons bij de analyse hebben gebaseerd op de CSRD-richtlijnen en er intern op sturen, is dit verslag geen formele CSRD-rapportage. Het biedt een transparant overzicht van waar we staan en waar we naartoe werken. De thema’s vormen de basis voor onze strategische duurzaamheidsambities.
Een klimaatbewust productieproces
18
19
SCOPE 1 & 2 In het verslag van 2023 hebben wij de scope 1 en 2 emissies van Market Food Group en Bakkerij Faber los gerapporteerd vanaf het basisjaar 2019. In 2022 nam Market Food Group Bakkerij Faber over en konden we actief sturen op alle vestigingen, inclusief Bakkerij Faber. Om die reden hebben we 2022 vastgesteld als het nieuwe basisjaar voor onze scope 1 en 2 emissies. Vanaf dat moment rapporteren we als één geïntegreerde organisatie bestaande uit: vier bakkerijen en vijf distributie en/of opslag locaties.
Een belangrijk onderdeel van het verduurzamingsproces van de bakkerij is het in kaart brengen van de volledige CO 2 -footprint. In 2024 hebben wij voor het eerst een nulmeting gedaan over onze scope 3 (keten)emissies. Hierin gaat het niet alleen om de fossiele CO 2 emissies, maar worden ook de FLAG emissies (‘Forest, Land, and Agriculture’) meegenomen. Deze nulmeting van scope 3 is essentieel voor ons commitment aan het Science Based Targets initiative (SBTi) . Dit initiatief helpt bedrijven om concrete klimaatdoelen te formuleren die in overeenstemming zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De CO 2 -footprint in dit rapport is berekend conform de richtlijnen van het Greenhouse Gas Protocol revised edition (2004) en de Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard (2011). Bij het bepalen van de emissies is onderscheid gemaakt tussen drie categorieën:
* market-based emissies
SCOPE 1 EN 2
Ons doel: in 2030 willen wij onze scope 1 en 2 emissies met 49% reduceren ten opzichte van het basisjaar 2022. In 2024 hebben we een reductie van 25% gerealiseerd ten opzichte van 2023.
Scope 1 gaat over directe uitstoot van broeikasgassen uit bronnen die we zelf bezitten of beheren, zoals onze eigen ovens of bedrijfswagens. Scope 2 gaat over indirecte uitstoot die ontstaat bij het opwekken van ingekochte energie, zoals elektriciteit, verwarming of koeling die wij gebruiken.
Zo hebben wij dit aangepakt:
Efficiënter energie gebruiken
Zonnepanelen op het dak Inkoop van 100% groene stroom sinds 2024
SCOPE 3
Dit zijn uitstootbronnen buiten ons eigen bedrijf, zoals bij leveranciers, transport of verpakking. We hebben ze niet zelf in beheer en werken daarom samen met partners aan duurzamere keuzes.
SCOPE 3 Onze scope 3 uitstoot wordt voor het overgrote deel bepaald door de inkoop van grondstoffen en ingrediënten. Deze categorie is verantwoordelijk voor 63% van de totale uitstoot binnen scope 3, en vormt daarmee veruit de grootste impactfactor in onze waardeketen. De overige bijdragen zijn verdeeld over verschillende categorieën. Denk hierbij aan inkoop van verpakkingen en uitbesteed transport. Daarnaast leveren onder andere marktondernemers een substantiële bijdrage.
Onze CO 2 -footprint bestaat voor 12% uit emissies in scope 1 en 2, en 88% uit scope 3 emissies. Scope 3 bestaat uit zowel emissies die afkomstig zijn uit FLAG activiteiten, als uit emissies van industriële bronnen. De footprint is berekend met 23% primaire data.
Totaal industriele emissies
Totaal FLAG emissies
20
21
GRONDSTOFFEN
Eind 2023, begin 2024 hebben we een belangrijke stap gezet in onze bedrijfsvoering: we sloten onze bakkerij in Oldenzaal en openden een locatie in Apeldoorn. Deze transitie was niet alleen een strategische keuze om onze processen efficiënter in te richten, maar ook een bewuste stap richting een duurzamere en toekomstbestendige bedrijfsvoering. OVERGANG NAAR APELDOORN: EFFICIËNTER EN DUURZAMER
Industriele emissies
FLAG emissies
MILIEU IMPACT
De nieuwe locatie in Apeldoorn is compacter en efficiënter ingericht, wat leidt tot een lager energieverbruik. Dankzij de modernere, energiezuinigere productielijnen kunnen we met minder middelen meer produceren. Zo draait de grootbroodoven op olie in plaats van gas, wat ons gasverbruik aanzienlijk verlaagt. Daarnaast maken we volledig gebruik van groene stroom, waarmee we onze CO 2 -uitstoot fors hebben verminderd. Een belangrijke verbetering is dat we in Apeldoorn ook het verpakkingsproces in eigen beheer uitvoeren. Voorheen werd dit extern gedaan, wat extra transportbewegingen met zich meebracht. Door dit proces nu op dezelfde locatie te laten plaatsvinden, verlagen we onze logistieke belasting en verhogen we tegelijkertijd de efficiëntie van onze productiecapaciteit. Deze wijziging draagt bij aan het verminderen van onze scope 3-emissies (indirecte uitstoot in de keten), doordat het transport naar derden vervalt en meer activiteiten nu onder onze directe controle vallen (verschuiving richting scope 1).
Binnen de categorie grondstoffen valt op dat één productgroep een aanzienlijk aandeel heeft: de productie van tarwebloem is verantwoordelijk voor 36% van de emissies in deze groep. Ook fruit en groenten, en zuivel dragen in belangrijke mate bij aan de uitstoot. Een belangrijk aspect binnen deze categorie is het aandeel FLAG-emissies. Maar liefst 64% van de uitstoot binnen deze productgroep komt voort uit FLAG-gerelateerde activiteiten.
TOELICHTING FLAG-EMISSIES
SOCIALE IMPACT
Bij deze overgang hebben we veel aandacht besteed aan onze medewerkers uit Oldenzaal. Zij kregen de mogelijkheid om mee te verhuizen naar Apeldoorn of om begeleiding te krijgen bij het vinden van ander werk. We zijn er trots op dat 80% van onze collega’s heeft besloten met ons mee te gaan. Zo behouden we niet alleen waardevolle kennis en ervaring, maar ook onze vertrouwde bedrijfscultuur. We realiseren ons dat deze verhuizing voor sommige medewerkers heeft geleid tot een langere reistijd. Om deze impact te beperken, stimuleren we actief carpoolen en denken we mee in maatwerkoplossingen. De keuze voor Apeldoorn is met zorg gemaakt en gebaseerd op onze bredere visie op sociale duurzaamheid: het waarborgen van langdurige werkrelaties en een stabiele werkomgeving weegt voor ons zwaar. CO 2 -REDUCTIE DOELSTELLINGEN In 2030 willen wij onze scope 1 en 2 emissies met 49% reduceren ten opzichte van het basisjaar 2022 In 2035 willen wij onze scope 3 industrie emissies met 63% reduceren ten opzichte van het basisjaar 2023 In 2035 willen wij onze scope 3 FLAG emissies met 45,5% reduceren ten opzichte van het basisjaar 2023 *Deze doelen zijn in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, we hebben ons gecommitteerd aan het SBTi. De doelen worden dit jaar gevalideerd door het SBTi.
Onderdeel van de ketenemissies zijn FLAG-emissies. Dit zijn emissies die verband houden met bosbeheer, landgebruik en landbouw. Deze emissies hebben niet alleen impact op het klimaat, maar ook op biodiversiteit en bodemgezondheid. Door ze afzonderlijk te rapporteren, krijgen we beter inzicht in de specifieke klimaatimpact van landbouw. Bovendien is dit in lijn met de Science Based Targets initiative (SBTi), die aparte reductiedoelen vereist voor FLAG-emissies. Dit stelt ons in staat gerichter te sturen op duurzame inkoop en emissiereductie in de landbouwketen. De emissiedata van de Agri-footprint database is hiervoor gebruikt waar mogelijk. Dit is een uitgebreide database specifiek gericht op het berekenen van FLAG-emissies (conform het SBTi) van landbouwproducten. ONZE DOELEN VOOR KOMEND JAAR Het goed in kaart brengen van onze scope 3-uitstoot is essentieel om onze volledige klimaatimpact te begrijpen en effectief te kunnen sturen op reductie. Omdat het grootste deel van onze uitstoot buiten onze directe operatie plaatsvindt, ligt hier ook een belangrijke kans en verantwoordelijkheid.
Voor komend jaar richten we ons op twee hoofddoelen: Het verder reduceren van onze uitstoot in samenwerking met ketenpartners
Het verbeteren van de kwaliteit en volledigheid van de data
22
23
24 Wat we maken moet niet alleen lekker zijn, het moet ook goed doen. Daarom combineren we in ons werk elke dag ambacht met innovatie en verantwoordelijkheid. Onze ingrediënten en processen zijn gericht op kwaliteit, maar ook op de wereld eromheen. Dat wordt bevestigd door onze FSSC22000-, IFS- en SKAL-certificeringen. Al onze locaties zijn gecertificeerd, net als de meeste van onze partners. Ook zijn we als bedrijf RSPO gecertificeerd. Dat we kwaliteit hoog in het vaandel hebben, blijkt ook uit de waardering voor onze producten: zo won het Licht Meerzaden Brood dat we voor Aldi onder het Bakkersgoud Rustiek-label maken, de titel ‘Beste Product van 2023/2024’. Hoogwaardige ingrediënten en producten
25
X
Minder uitstoot van broeikasgassen (CO 2 e emissies)
WAT WE IN 2024 IN GANG HEBBEN GEZET: We werken aan verandering in de volle breedte van onze keten, van bodem tot bakkerij:
Meer opbrengst dankzij hogere bodemproductiviteit
2. standaard fijn volkorenbrood, een innovatie voor mensen die bewust kiezen. Meer groente, minder kaas: we ontwikkelen nieuwe pizzabodems met o.a. 30% bloemkool verhogen het plantaardige aandeel en verlagen het gebruik van zuivel. Glutenvrij assortiment: we introduceerden 7 nieuwe glutenvrije producten, van een worstenbroodje tot appeltaart, een stap naar meer inclusieve productontwikkeling. Le Perron beschikbaar voor marktondernemers: dit biologische assortiment is nu toegankelijk gemaakt voor ’t Stoepje ondernemers waarmee we het aandeel biologisch verwachten te verhogen. Circulair denken in de praktijk: we onderzoeken hoe we versuikerd brood kunnen verwerken tot broodpasta in samenwerking met Bakery Sweets Center. Verduurzaming van graan: we hebben de keuze gemaakt voor het Terah Footprint Program. 25% van het graan voor ’t Stoepje komt daar vandaan per 2025, en dat aandeel breiden we jaarlijks met 25% uit. Meer toelichting is te vinden op de volgende pagina’s. Zout omlaag, voedingswaarden omhoog: ons Volvezel Volkorenbrood bevat nu ruim 30% minder zout en 25% meer vezels, zonder concessies aan smaak of kwaliteit. Eiwitrijk volkoren: dit brood bevat 42% meer eiwit en 22% minder koolhydraten dan een VERPAKKINGEN Bij bakkerij ’t Stoepje hebben wij een tweetal nieuwe verpakkingen toegevoegd; een LDPE heel en halve broodzak met ‘t Stoepje bedrukking voor de broden die niet machinaal verwerkt worden. Deze broodzakken zijn gemaakt van LDPE en zijn 100% recyclebaar. Deze vervangen de CPE folie die beperkt recyclebaar is. Verder zijn wij eind 2024 gestart met recyclebare papieren sluittape voor de producten van ‘t Stoepje. Deze vervangt de plastic sluittape.
Beter voor biodiversiteit wegens o.a. efficiënter gebruik van gewas- beschermingsmiddelen Verbeterde vruchtbaarheid door extra voeding van vanggewassen en koolstofopslag in de bodem
Minder degradatie en dus meer retentie van nutriënten en ook hogere vruchtbaarheid
Sterkere weerbaarheid en waterretentie dankzij verbeterde bodemstructuur
26
27
Deze keuze is niet alleen een investering in duurzaamheid, maar ook in transparantie en controleerbaarheid. Terah zal komende jaren gefaseerd instromen.
TERAH FOOTPRINT PROGRAM
Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie hebben we afgelopen jaar een belangrijke stap gezet richting duurzame inkoop van onze belangrijkste grondstof met de grootste milieu impact in onze keten. We stappen over op de inkoop van Terah tarwe. Het ‘Terah Footprint Program’ is een programma van onze leverancier Dossche Mills en heeft als doel om CO2 -gereduceerde tarwe te telen en een tastbare impact te realiseren op grote schaal én op lange termijn. Het programma zet in op regeneratieve landbouw en innovatieve bemesting, zodat emissies drastisch dalen en de biodiversiteit en weerbaarheid van de bodem groeien. Deze samenwerking past bij onze ambitie om systematisch te verduurzamen, van grondstof tot eindproduct. Deelnemende boeren passen onder meer gerichte bemesting, bodem beschermende technieken en biodiversiteit bevorderende maatregelen toe. De doelstelling: tegen 2030 een reductie van 50% CO2-uitstoot. Naast emissiereductie investeert Terah actief in bodemgezondheid en biodiversiteit en werkt het programma samen met ketenpartners aan schaalbare oplossingen voor een toekomstbestendige voedselproductie.
OVER HET VERLAGEN VAN EMISSIES VAN BROEIKASGASSEN
Als bakkerij en producent in de voedselindustrie voelen wij ons verantwoordelijk voor het verlagen van onze negatieve impact en het vergroten van onze positieve bijdrage in de voedselketen. Dit begint met inzicht, iets wat we het afgelopen jaar hebben verkregen via een nulmeting van onze uitstoot. De uitkomst was niet verrassend, als we echt verschil willen maken binnen onze waardeketen, dan moeten we onze aandacht richten op onze grootste grondstof: tarwe. Tarwe is verantwoordelijk voor 36% binnen de categorie grondstoffen van onze scope 3-emissies (indirecte uitstoot in de keten). Door in te zetten op klimaatslimme teeltmethoden, zoals die binnen het Terah-programma, pakken we deze impact bij de bron aan. Dit past bij onze wens om niet alleen klimaatbewust te produceren, maar ook actief te sturen op reductie van CO 2-uitstoot, en om inkoopbeslissingen te maken die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is een strategische keuze die aansluit bij onze bredere duurzaamheidsambitie en de doelstellingen van het Parijsakkoord en de Europese Green Deal.
ONZE SAMENWERKING MET TERAH IS EEN EERSTE, MAAR BELANGRIJKE STAP. WE WILLEN:
Het aandeel Terah-graan verder opschalen naar 100% voor ‘t Stoepje in 2028
Samenwerken aan nieuwe duurzame stromen binnen andere grondstoffen
Ambities vertalen naar standaarden en afspraken met leveranciers in een gedragscode
ONDERSTEUNING VAN BOEREN IN DE TRANSITIE NAAR REGENERATIEVE LANDBOUW STRUCTURELE VERLAGING VAN EMISSIES VAN BROEIKASGASSEN
VERBETERING VAN BODEMKWALITEIT EN BIODIVERSITEIT
MEER STIKSTOF-EFFICIËNTIE & MINDER WATERVERVUILING
DATA-GEDREVEN INZICHT IN KLIMAATIMPACT OP PERCEELNIVEAU
MINDER Bij Market Food Group zijn we niet alleen gepassioneerd over het bakken van kwaliteitsbrood, maar ook over de manier waarop we dit doen. We streven naar zo min mogelijk verspilling van onze grondstoffen en producten. In 2024 hebben we ons tot doel gesteld om het organisch afval met 15% te reduceren. In de bakkerijen in Spakenburg is dit doel behaald: hier realiseerden we een reductie van maar liefst 45% . In de bakkerijen in Hoogeveen en Apeldoorn is een daling van 3% gerealiseerd en is dit doel niet gehaald, maar is er wel een daling gerealiseerd. We zetten in op reductie maar het organisch afval dat er is, wordt verwerkt tot diervoeding. Ook in restafval hebben we een daling gerealiseerd van 7% . Deze daling is het resultaat van gerichte maatregelen, structurele verbeteringen en verhoogd bewustzijn binnen de teams. Sinds 2023 monitoren we de uitval nauwgezet via KPI’s op dagborden en hartslagborden. Uitval wordt geboekt per artikel, lijn en soort, waardoor afwijkingen direct zichtbaar zijn en aangepakt worden. De volgende stap is dat ook de bakkerijen in Hoogeveen en Apeldoorn gaan sturen op reductie, nu systemen en processen volledig geïntegreerd zijn in 2024.
28
29
In deze grafiek is te zien dat het organisch afval, gewogen gemiddeld over al onze bakkerijen, met 12% is afgenomen ten opzichte van 2023. De afvalreductie is afgezet tegen een nagenoeg stabiele omzet. Hoewel deze daling een positieve ontwikkeling is, hebben we hiermee onze doelstelling voor 2024 van 15% niet gehaald. Voor 2025 hebben we daarom onze inzet verder aangescherpt door onze inspanningen te intensiveren op het gebied van procesoptimalisatie en medewerkersbetrokkenheid.
2023
doel 2025
2024
Organisch afval
Omzet groei
ONZE PROJECTEN VOOR 2025 ZIJN O.A.:
Nieuwe kleinbroodlijn en vervanging hardbroodlijn, voor minder uitval en constante kwaliteit
Checkweger grootbrood, voor controle op juist gewicht per brood
WE HEBBEN IN 2024 O.A.:
ONZE DOELEN VOOR 2025 ZIJN O.A.: In 2025 willen wij het organisch afval met 10% reduceren ten opzichte van het jaar 2024
Ingezet op meer hergebruik van restdeeg in onze producten; De planning aangepast voor langere productieruns, wat minder ombouw en dus minder afval opleverde; Een nieuwe spiraalvriezer geïnstalleerd, die het topping afval aanzienlijk vermindert; De stollen met variërend gewicht uit één deeg geproduceerd, wat uitval vermindert; Voor hardbrood nieuwe productielijnen aangeschaft en wordt nu gebakken in Heuft- ovens, wat zorgt voor minder verspilling door constante bakkwaliteit.
* *
* * *
In 2025 willen wij het restafval met 5% reduceren ten opzichte van het jaar 2024
Deze verbeteringen waren mogelijk doordat afvalvermindering zichtbaar werd gemaakt op hartslagborden, actief werd besproken met teamleiders en afwijkingen tot in detail zijn geanalyseerd. Ook kleine volumes kregen aandacht: bewustwording heeft groot effect gehad.
Met oog voor de mens Wij geloven dat onze mensen de sleutel zijn tot ons succes. Daarom blijven we investeren in een veilige, stimulerende en prettige werkomgeving, waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Onze kernwaarden geven richting aan de manier waarop we met elkaar samenwerken en communiceren; ze vormen de basis voor een veilige, respectvolle en resultaatgerichte cultuur. In 2024 hebben we verdere stappen gezet om onze positie als aantrekkelijke werkgever te versterken en het werkgeluk van onze teams te vergroten. Ook hebben we in 2024 wederom het keurmerk ‘beste werkplek’ met één ster behaald, daar zijn we trots op! Met oog voor mensen veiligheidsoverleg geïntroduceerd, los van de operationele meeting. Tijdens deze overleggen bespreken we onveilige situaties, ongevallen, openstaande acties vanuit de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RIE) en andere aandachtspunten. Dit zorgt ervoor dat we effectiever kunnen handelen en merken dat veiligheid steeds meer gaat leven in de organisatie. Ons doel is om hiermee het veiligheidsbewustzijn structureel te verhogen. We streven altijd naar 0 veiligheidsincidenten. LEREN & ONTWIKKELEN VEILIGHEID MEER OP DE VOORGROND Veiligheid is en blijft een topprioriteit. In 2024 hebben we een structureel Om leren en veiligheid beter te combineren, hebben we in 2024 e-learnings ontwikkeld voor de thema’s veiligheid en voedselveiligheid. Medewerkers kunnen de training nu volgen op een moment dat het voor hen uitkomt, wat leidt tot meer eigenaarschap en betrokkenheid, en minder druk op de planning. Het interne trainingsaanbod blijven we De Fan Scan is onze jaarlijkse medewerkerstevredenheidsmeting. Dit blijft een waardevol hulpmiddel om de stem van onze mensen te horen. Afgelopen jaar hebben we een score van 7,8 behaald als werkgever. Extra opvallend: het responspercentage lag op een recordhoogte met 90% bij Market Food Group en 69% bij Bakkerij Faber. Dit bevestigt dat medewerkers zich betrokken voelen en hun mening willen delen. De inzichten uit de Fan Scan vormen de basis voor gerichte actieplannen per afdeling. Zo blijven we verbeteren op punten die er echt toe doen. AANTREKKELIJK WERKGEVERSCHAP Om onze werving verder te professionaliseren, zijn we gestart met de ontwikkeling van een Applicant Tracking System (ATS). Dit systeem maakt het mogelijk om vanuit één platform alle bakkerijen te coördineren. Dat betekent minder versnippering, betere kandidatenervaring en meer grip op het proces. Ondanks onze inspanningen zijn niet alle doelen behaald. Het ziekteverzuim is iets gestegen en de medewerkerstevredenheid licht gedaald. De lopende samenvoeging van bakkerijen brengt bovendien extra uitdagingen met zich mee. We blijven daarom inzetten op duidelijke communicatie en betrokkenheid, juist nu. En we blijven bouwen aan een omgeving waar mensen met plezier werken. ook in 2025 doorontwikkelen. BETROKKENHEID & FEEDBACK
30
31
TERUGBLIK & DOELEN IN CIJFERS
Market Food Group score als werkgever: 8 IN 2023
7,8 IN 2024
DOEL: 8 MIN. IN 2025
Responspercentage Fan Scan:
80% IN 2024
73% IN 2023
DOEL: 80% MIN. IN 2025
Ziekteverzuim Market Food Group (excl. Bakkerij Faber): Bakkerij Faber is in loop van 2024 overgegaan op het personeelssysteem van MFG en per 2025 zullen we MFG en Bakkerij Faber gezamenlijk rapporteren
5,31% 2024
4,8% 2023
< 4% 2025
WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP? Waar ik het meest trots op ben, is mijn team. De inzet en samenwerking die ik dagelijks zie, bewijzen dat we samen elk doel kunnen behalen! we het deden en door samen stap voor stap te verbeteren, maakten we echt verschil. ...De grootste verandering in het terugdringen van verspilling kwam door die mentaliteitsverandering binnen het team. We wisten waarvoor “Het zijn soms kleine veranderingen, maar de impact op afvalreductie is merkbaar.”
Wist je dat wij op social media TIPS & TRICKS delen in de vorm van recepten om voedselverspilling te voorkomen
32
33
ONZE DUURZAME HELD Duurzaamheid begint niet alleen bij beleid, maar vooral bij mensen op de vloer. Bij collega’s die processen durven aanpassen, data gebruiken om patronen te doorbreken en anderen meenemen in een nieuwe manier van werken. In onze bakkerijen in Spakenburg heeft Daiana zich hier volledig voor ingezet. Zij zet zich actief in om uitval aan de lijn terug te dringen en daarmee verspilling te voorkomen. Dit heeft gerealiseerd in een reductie van 45% organisch afval t.o.v. 2023 in de bakkerijen in Spakenburg. Maak kennis met Daiana:
IN WELKE ROL BEN JIJ GESTART BIJ MARKET FOOD GROUP EN WAT IS JOUW ROL NU? Ik ben begonnen als inpakmedewerker bij Market Food Group en ben nu locatieverantwoordelijke voor de twee bakkerijen in Spakenburg. Inmiddels ben ik 6 jaar werkzaam bij Market Food Group. WELKE PROCES AANPASSINGEN ZIJN ER DOORGEVOERD IN DE AFGELOPEN JAREN? Sinds 2023 zijn we dagelijks gaan kijken naar uitval in onze processen. Door uitval per artikel, lijn en soort te registreren en zichtbaar te maken op dag- en hartslagborden, kregen we veel meer grip. Vanuit die inzichten zijn we gaan verbeteren. We hergebruiken nu restdeeg, passen de planning aan voor grotere runs, tellen na elke productie de voorraad degen, zodat bedrijfsbureau de degen meteen kan inplannen. Ook hebben we de receptuur aangepast met stevigere degen, zodat we het restdeeg tijdens productie direct kunnen hergebruiken zonder kwaliteitsverlies. Het zijn soms kleine veranderingen, maar de impact op afvalreductie is merkbaar. WELKE VERANDERING HEEFT VOLGENS JOU HET MEESTE VERSCHIL GEMAAKT IN HET TERUGDRINGEN VAN VERSPILLING? Nieuwe processen worden in de praktijk niet altijd meteen perfect uitgevoerd. Soms betekent het dat je onderweg moet bijsturen en toch nog andere aanpassingen door moet voeren om tot het beste resultaat te komen. Maar met elke verbetering groeide ook de motivatie van het team...
OVERGEBLEVEN HAVERKOEKEN? MAAK ER EEN LEKKERE CAKE VAN! INGREDIËNTEN •
Overgebleven Haverkoeken (maakt niet uit welke smaak)
• • • •
150 g boter 450 g bloem
3 eieren
50 g suiker INSTRUCTIES • Verkruimel de haverkoeken. Een deel fijn, een deel in grove stukjes voor extra bite. • Mix de boter luchtig in een grote kom. • Voeg de bloem, eieren en suiker toe en mix tot een glad beslag. • Roer de fijngemaakte haverkoek en de grove stukjes erdoorheen. • Giet het beslag in een ingevette cakevorm. • Bak de cake 40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). • Laat even afkoelen, snijd aan en... genieten maar!
Naam: Daiana Beleiu Leeftijd: 26 jaar Functie: Locatieverantwoordelijke bakkerijen Spakenburg Hobby: Voetbal bij VVIJV Lekkerste MFG product: Heel veel producten maar op dit moment de Haverkoeken!
Bekijk de video
Volg ons!
35
Volg ons!
Market Food Group B.V. Postbus 94 3750 GB Spakenburg www.marketfoodgroup.nl
HOOFDKANTOOR: Palingweg 16 3751 BJ Spakenburg info@marketfoodgroup.nl +31(0)33–2993333
Bakkerij ‘t Stoepje bakkerijtstoepje bakkerijtstoepje
Page 1 Page 2-3 Page 4-5 Page 6-7 Page 8-9 Page 10-11 Page 12-13 Page 14-15 Page 16-17 Page 18-19 Page 20-21 Page 22-23 Page 24-25 Page 26-27 Page 28-29 Page 30-31 Page 32-33 Page 34-35 Page 36Made with FlippingBook Ebook Creator