CNB magazine 100 jaar nr 3

Wat? De arbeidsmarkt wordt krapper, de arbeidsuitstroom neemt toe

Top (KR)ACHT

voor het werven en behouden van jonge medewerkers

kan iemand de werkzaamheden wel aan, maar is de ‘fit’ in de groep een eerste te behalen milestone. Zorg ook voor snuffelstages of meeloopdagen met andere collega’s. Ze leren daardoor collega’s beter kennen, en hebben ook snel door wat er ‘nog meer te halen is’. 2. Stimuleer, inspireer, daag uit en ontwikkel. De jeugd van tegenwoordig is snel, mede dankzij de digitale middelen die zij tot hun beschikking hebben. Maar dat maakt ook dat ze snel verveeld zijn. Zorg voor voldoende uitdaging en blijf aandacht hebben voor hun ontwikkeling. 3. Laat hen inzien dat hun werk van betekenis is bij bijvoorbeeld de strategie, klanten, duurzaamheid of in het grotere plaatje van onze maatschappij. Het werk dat zij doen moet in hun ogen ergens aan bijdragen. Dat gaat veel verder dan hippe arbeidsvoorwaarden of een populaire bedrijfsnaam. 4. Jongeren zijn wars van procedures en hiërarchie, dus als jouw organisatie daar wel goed op functioneert, zorg dan dat de verwachtingen over en weer helder zijn. Maar daag daarbij jezelf ook uit om na te denken over de haalbaarheid en houdbaarheid van de gekozen structuur/ cultuur in de toekomst: sta open voor verandering als je wilt verjongen. 5. Geef aandacht! Al geldt dit eigenlijk voor alle medewerkers, jong en oud. Medewerkers vinden het heel belangrijk om te ervaren dat hun leidinggevende er echt voor hen is. Geef complimenten, maar spreek iemand ook direct aan als het niet goed gaat. Creëer een sfeer waarin (bijna) alles besproken kan worden. 6. Als de wegen toch scheiden omdat het toch niet was wat beide partijen er van hadden verwacht: blijf netjes. Je wilt niet dat er een slechte review over Facebook of LinkedIn gaat omdat de medewerker zich onjuist behandeld voelt.

Voorbereiding voor de instroom:

1. Stel jezelf de vraag: wat voor bedrijf zijn wij of willen wij zijn? Zijn wij een leerbedrijf, hebben wij een duidelijke feedbackcultuur, of is hiërarchie heel belangrijk? Dit wordt de bepalende matchmaker als je kandidaten hebt geworven. Match dus niet alleen met het functie- profiel, maar ook met de bedrijfscultuur. 2. Zorg dat dit beeld goed neergezet wordt door middel van moderne arbeidsmarktcommunicatie en zorg dat sollici- teren laagdrempelig is (vooral via een mobiel apparaat!). Tip Maak het beeld niet mooier dan het in werkelijkheid is. Wees eerlijk: jongeren prikken tegenwoordig overal doorheen. Ze vinden alles op internet en zijn gebekt genoeg om feiten boven tafel te krijgen. Benoem ook zaken die wellicht kunnen afschrikken, het kan maar beter duidelijk zijn. Niets is erger dan een medewerker met veel bombarie binnen halen en deze na zes maanden horen zeggen ‘dat het niet helemaal was wat ik er van verwacht had …’.

Dan heb je een ster gevonden en met een marktconform arbeids- voorwaardenpakket aangenomen:

1. Zorg voor een goed doordacht persoonlijk inwerktraject. Als je nieuw bent is het fijn als je een mentor of contactpersoon hebt, vooral om je te helpen de gebruiken en cultuur van het bedrijf te leren kennen. Als het goed is

CNB 100 magazine

76

Made with FlippingBook - Online magazine maker