Årsberetning 2015

Den 19. november 2015 kunne Rådhuset fejre 75 år jubilæum. Rådhuset blev opført i årene 1939-1940, og det har lige siden lagt hus til byrådets og administrationens arbejde. Dagen blev fejret med rundvisninger på rådhuset, udstilling og naturligvis rådhuspandekager. Arkivet udarbejdede en lille folder om rådhusets historie, og på filmkanalen har vi lagt en lille sammenklippet film med optagelser inde- og udefra rådhuset. I december var Næstved vært for VM i damehåndbold, og i den anledning producerede NæstvedArkiverne informationsmateriale, som blev opstillet i Næstved Arena. I begyndelsen troede vi, at der ikke var nogen damehåndboldhistorie i Næstved Kommune, men det viste sig heldigvis at være forkert. Som det ofte sker, når man arbejder med historisk kildemateriale, udkrystalliserede håndboldhistorien sig gennem arbejdet med kilderne. Vi var heldige at få lov til at låne scrapbogsmateriale om vores egen stjerne, Jette Madsen, der spillede på kvindelandsholdet i 1970’erne. Håndboldhistorierne ligger stadig på naestvedarkiverne.dk sammen med et udpluk af de sjove karikaturtegninger, som freelancetegneren Mikael Nielsen tegnede af Næstved Herlufsholm håndboldklub i begyndelsen af 1990’erne.

Året sluttede af med overtagelsen af en anden spændende formidlingsopgave, nemlig at finde materiale til den historiske klumme i Sjællandske: ”Det stod der i…”

Digitalisering og tilgængeliggørelse Alle NæstvedArkivernes arkivalier kan søges og bestilles online. Hvis bestillingen kræver særlig ansøgning om adgang, adviseres bestilleren om det, ligesom der modtages en bekræftende mail, når arkivalierne er klar på arkivets læsesal. Det betyder med andre ord, at alle arkivalier i NæstvedArkiverne, både offentlige og private, nu er gjort tilgængelige i databasen naesbas.dk. Alle nye indkomster bliver registreret løbende, og brugerne kan enten hjemmefra eller på læsesalen søge i samlingerne online. I 2015 fik arkivet indleveret en række spolefilm og VHS bånd fra 1980-1990’erne fra børnehaven Humlebien. De bliver i øjeblikket digitaliseret med tilskud fra Center for Dagtilbud. Filmene udgør et enestående indblik i, hvordan børnehavebørns liv foregik på bl.a. koloni og til sommerfester for omkring 30 år siden. En anden digitaliseringsopgave i 2015 bestod af tilgængeliggørelse af afgangsbeviser på mikrokort fra kommunens skoler fra 1980’erne. Digitaliseringen blev mulig med tilskud fra Center for Uddannelse, og arkivet er glade for at kunne hjælpe borgere, der har fået forlagt deres eksamensbevis, med at fremskaffe en kopi. Selv om afgangsbeviserne har mange år på bagen, sker det ofte, at arkivet får den slags henvendelser. Samarbejde og videndeling NæstvedArkiverne deltager i både lokale, regionale og nationale samarbejder, hvor vi deler viden. Vi repræsenterer vores arkivforening ODA i Landsforeningen til bevaring af Film og Foto, og vi deltager aktivt på Historisk Atlas, der er et fælles digitalt projekt for museer, arkiver og biblioteker, der gør vores lokale historie levende, når som helst og hvor som helst. Historisk Atlas er en alternativ indgang til materiale, som normalt kræver besøg på det lokale arkiv, bibliotek eller museum. Vi samarbejder også med 25 andre sjællandske kommuner om arkiveringen af kommunernes bevaringspligtige data gennem NEA, der står for Netværket Elektronisk Arkivering.

Side 4 af 5

Made with FlippingBook - Online magazine maker