somnus beta

Harald Hrubos- Strøm er kritisk til at førerkort- reglene ikke tar hensyn til om pasientene faktisk er trøtte.

Vanskeligere å gi kvinner diagnose Menn snorker, er trøtte om dagen og det merkes godt at de slutter å puste. Kvinner med søvnapné er det vanskeligere å stille diagnose på. Det fastslår Anne Cathrine Lønnerød. Hun er sykepleier på øre- nese-halsavdelingen på Sørlandet sykehus i Kristiansand. – Historisk er søvnapné en manns- sykdom. Blant kvinner er det mindre informasjon om observerte apnéer eller snorking. De presenterer min- dre tydelige symptomer, forteller Lønnerød, som mener mye handler om hvor stor kunnskap fastlegen har om søvn. Typiske symptomer hos kvinner er at de er utslitte og trøtte om dagen, insomni, hodepine, muskelsmerter, at de er nedstemte og at de må stå opp og late vannet om nettene. Anne Cathrine Lønnerød snakker varmt for CPAP-modell tilpasset kvinner. – Den er bedre enn stan- dardutgaven. Den reagerer lang- sommere med lavere trykkstigning, og den responderer etter bare ett pust, sier hun.

– Ubrukelige tester Det finnes pasienter med 40 puste- stopp i timen som utmerket godt kan styres utenom «attestløpet», der de må ha ny legeattest hvert år for å få fortsette å kjøre bil. Det eneste som skal til, er at legen journalfører helt klart at søvnigheten ikke er noe pro- blem. AHI henger ikke direkte sam- men med søvnighet, sier han. Problemet er at alle andre tester egentlig er ubrukelige for å vurdere om pasienten er søvnig, mener han. Enten bygger de på spørreskjema som pasienten kan svare feil på, eller de måler ikke under de riktige for- holdene. – Nøkkelbudskapet mitt er at fører- kortforskriften tvinger alle leger til å journalføre at de har tatt stilling til søvnighet. Men jeg har hørt kolleger bruker sjablong og gir forbud hvis pasienten har 15 pustestopp, forteller Harald Hrubos-Strøm.

dem som får førerkort for første gang eller som fornyer det på grunn av alder eller fordi de har førerkort i klasse C, D eller E. Men også pasi- enter der legen mistenker at helse- kravene ikke oppfylles. 15 pustestopp – Før forskriftene kom, har det vært leger som ikke har tatt førerkortet fra pasientene selv om de har sovnet på veien, sier han. Problemet er at grensen går ved 15 pustestopp i timen, helt uten hen- syn til om du faktisk er trøtt. – Jeg har skrevet utallige ganger for å få inn søvnighet i forskriften. Av juridiske grunner er ikke det mulig, selv om det er omtalt veldig mye i forklaringen. Det fører til at leger begynner å gi muntlig kjøreforbud med en AHI på 15 uten å ta stilling til søvnighet, forteller Hrubos-Strøm.

Ekspertene vil teleovervåke sjåfører Teleovervåking. Det kan være beviset på at du bruker CPAP og kan beholde førerkortet, mener de som behandler deg. Resmed inviterer leger, sykepleiere, teknikere og andre som arbeider med søvnapne, til seminar hvert år. I år fikk alle som kom, si sitt i en uhøytidelig meningsmåling. De færreste har noe å fortelle om den nye førerkortforskriften, men noen melder at de tar førerkortet fra enten alle sjåfører eller bare yrkessjåfører inntil de får vellykket behandling. Derimot tror nesten alle at telemonitorering kan være et verktøy for å vise at sjåførene bruker CPAP-en sin. Ellers viser den uhøytidelige undersøkelsen at de fleste ser på apnésk- inne som et alternativ til CPAP, først og fremst for dem som ikke takler CPAP-behandlingen. Og når skinnen er tilpasset, gjør de fleste ny søvn- registrering.

De sliter med å sovne, men de snorker ikke like tydelig – Anne Cathrine Lønnerød forteller om at det er vanskeligere å gi kvinner søvnapné-diagnose.

15

SOMNUS NR 1 - 2017

Made with FlippingBook flipbook maker