2020 har vært et vanskelig år. Et år der likepersonsarbeid har vært desto viktigere for de som har behov for det. Heldigvis har enkelte rutiner i hverdagen, som skole og barnehage, åpnet igjen. Men plutselige restriksjoner, både lokalt og nasjonalt kan være svært utfordrende for de som er avhengig av faste rutiner og forutsigbarhet. – For noen kan det se ut til at det å være litt isolert, og få ro og rutiner hjemme har fungert veldig fint. Men mange har hatt det tøft. For tøft. Jeg sitter ikke på noen fasit, men jeg tror det er viktig å være medmenneske, sier Helene. For Helene og Telemark fylkeslag skjer mye av likepersonsarbeidet og kontakten med medlemmene over telefon, men arrangementer er også en viktig arena forteller Helene. – Mange setter pris på den uformelle praten som skjer på de forskjellige arrangementene. Vi har også hatt noen gruppesamlinger og møter, men ser at oppslutningen på slike grupper ikke er så stor. Det viser bare hvor viktig de uformelle treffpunktene er.
Helene får mange ulike spørsmål fra de som tar kontakt blant annet når det gjelder retten til hjelp og avlastning. De siste årene har det også vært mange spørsmål knyttet til pubertet, endringer i oppførsel og søvnproblemer.
å snakke om, men noen ganger har man behov for å lufte seg, konstaterer Helene. – Det er viktig at våre medlemmer i fylkeslaget vet at det er OK å ringe meg for å ta en prat. Det er lov å si «at nå er jeg så sliten at ikke vet hva jeg skal gjøre». Jeg håper medlemmene våre tar kontakt når det er behov for det. Er jeg opptatt og ikke tar telefonen, ringer jeg opp igjen senere, forteller Helene. De fleste av foreningens likepersoner i de ulike fylkeslagene
er oppført med både e-post og telefonnummer, og er man usikker på om man forstyrrer, er det bare å sende en e-post for å avtale tid til en prat. Etter litt tyngre samtaler, tar Helene ofte kontakt med andre likepersoner, som også har taushetsplikt. Å snakke med noen hjelper, og både veiledningstelefonen og likepersonene er tilgjengelige for medlemmene våre som trenger en prat.
Lavterskeltilbud Det er liten tvil om at Helene
brenner for foreningens arbeid og det å hjelpe andre. Til daglig jobber hun i organisasjonen Mental Helse blant annet med å besvare deres hjelpetelefon. – Jeg tenker at min erfaring kan hjelpe andre. Det å være en som tar seg tid til å lytte, det betyr mye, forteller Helene. Som likeperson kan det noen ganger være vanskelig å forstå det konkrete problemet eller utfordringen til den som ringer. I slike tilfeller drar Helene god nytte av sine erfaringer fra arbeidslivet. Samtidig understreker hun at man ikke alltid må ha noe konkret å ta opp for å kunne slå på tråden til henne: – Å ringe en likeperson skal være et lavterskeltilbud. Det må ikke være en spesifikk sak man ønsker
Har du spørsmål om velferdsrettigheter og diskriminering?
FFOs Rettighetssenter er et lavterskeltilbud som tilbyr gratis rettshjelp til funksjonshemmede, kronisk syke og pårørende.
TA KONTAKT MED FFOS RETTIGHETSSENTER: FFO.NO/RETTIGHETSSENTRET TLF: 23 90 51 55 ( mandag – torsdag kl. 10 – 14 )
12
13
Made with FlippingBook Proposal Creator