המילון האנציקלופדי הבין-אזורי של ה-IPA (Hebrew)

בחזרה לתוכן העניינים

בסיטואציה הקלינית, לתהליך ההכלה משמעות מיוחדת בהבנת התהליכים הפסיכואנליטיים וההתפתחות של החשיבה/הסימול. טכנית, משמעות הדבר היא יותר מאשר לשאת בדממה את הצרחות, או ביטויים אחרים של כאב, מצד התינוק/המטופל. כאשר מתאפשר הדבר, התמודדות מכילה עם כאב מערבת הזדהות, הטמרה ופירוש.

ההגדרה הרב מימדית הנ"ל משקפת, מרחיבה ובנויה על ההגדרות באנציקלופדיות ומילונים בשלוש יבשות ) .(Lopez-Corvo, 2003; Skelton, 2006; Auchincloss and Samberg, 2012

ב. מקורות המושג

שורשי המושג במחקר הקליני על סכיזופרניה )הפרעת חשיבה פסיכוטית(, שהתרחש באנגליה בשנות הארבעים על-ידי מלאני קליין וממשיכיה - הרברט רוזנפלד, חנה סגל וווילפרד ביון. )ייתכן כי יש למושג קשר גם לניסיונו הקרבי של וו. ר. ביון כמפקד טנק. המושג הצבאי 'הכלה' משמעו צימצום ומיזעור של החיכוך בשדה הקרב, ללא ביטולו בהכרח, והפיכתו בכך לניתן יותר לשליטה.( מאמרה של קליין "הערות לגבי מנגנונים סכיזואידיים" ) (1946 הבהיר את השקפתה לגבי נקודות הקיבעון הפתולוגיות של סכיזופרניה בשלב פרימיטיבי מוקדם בחיי התינוק, מהלידה ועד שלושה חודשים, אותו היא כינתה עמדה "פרנואידית-סכיזואידית". בעמדה זו פעילים יחסי אובייקט-חלקי, חרדות רדיפה ואיון ומנגנוני הגנה פרימיטיביים כפיצול, הזדהות-השלכתית, הכחשה וכל-יכולות. היה זה בעיקר רוזנפלד ) ,1959 (1969 במחקריו הקליניים ) ,(1950-1970 שהעמיק בהבנת ההזדהות ההשלכתית. הוא חשף את התהליך בעולמו הינקותי הפרימיטיבי של המטופל: מטופלים משליכים את האובייקט הפנימי, חלקי אובייקט ואת החלקים הקונפליקטואליים של העצמי אל-תוך האובייקט – השד והגוף של האם/המטפל – כדי להתמודד איתם באמצעות האובייקט, ולהפוך אותם בעקבות הפנמתם החוזרת וההזדהות עמם לחלק מהעצמי. תהליכי ההשלכה וההפנמה החוזרת האלה, הפכו לחלק יסודי בחקר המיכל-מוכל של ביון. התייחסויותיו ההתחלתיות של ביון לנושא התיאוריה של המיכל-מוכל הופיעו בכתביו משנות החמישים, בעיקר במאמריו "התפתחות החשיבה הסכיזופרנית" ) " ;(1956 הבחנת האישיות הפסיכוטית מן הלא- פסיכוטית" ) " ;(1957 על ההזיה" ) ;(1958 ו"התקפות על חיבורים" ) .(1959 בהתייחסו ליחס של התינוק לשד של אימו במסגרת תיאוריית ההזדהות ההשלכתית של מלאני קליין ) ,(1946 הוא מדגיש את חשיבות ההסתגלות בין האם/השד שלה לבין התינוק בהתמודדות עם חרדות הפירוק והמוות אותן התינוק חווה. נוכחותו המספקת של השד/מיכל הוא תנאי מפתח להתמודדות עם רגשות ולשינוי שלהם, תוך יצירת אפשרות ללמידה רגשית. לפיכך, המשגותיו של ביון לגבי מושג ההזדהות ההשלכתית כהגנה פרימיטיבית של האני, השתכללו לכלל תיאור של הזדהות השלכתית נורמטיבית ומציאותית מבחינה התפתחותית שמובלעת במודל של מיכל-מוכל.

ג. מיכל-מוכל )הכלה(: השתכללות התפתחות המושג אצל ביון

16

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online