המילון האנציקלופדי הבין-אזורי של ה-IPA (Hebrew)

בחזרה לתוכן העניינים

החגיגה היפנית המסורתית שנקראת Shichi-Go-San מהווה דוגמא לדינמיקה הזו. ילדים בגילאי שנתיים-שלוש, ארבע-חמש ושש-שבע מולבשים בתלבושות מסורתיות ונלקחים למקדש המקומי, שם הם מקבלים ממתקים וצעצועים כחלק מחגיגה משותפת של מעברי תקופות בילדות.

ד. השלכות פסיכואנליטיות של המושג AMAE

כפי שצוין קודם לכן, בעוד שבאופנים רבים היא מדויקת ובעלת תובנה בהדגמת התופעה הספציפית של amae בקרב אנשים יפנים ואינטראקציות טיפוליות, ההגדרה הראשונה של דואי ) (1973 את המושג amae כ"צורך בתלות במצב חוסר אונים" ו"כמיהה להיות נאהב", עוררה מספר ויכוחים תיאורטיים וקליניים. מבחינה התפתחותית amae את שלב רכישת השפה. לדוגמא, היפנים נוהגים לומר על פעוט/ה המבטא/ת באופן אקטיבי את כמיהתו/ה לאמו/ה: "הילד/ה הזה/ו כבר כה תלוי/ה רגשית ) amaeru (". כאשר הפעוט/ה ממשיך/ה לחוות את הכמיהה לנוכחות של אמו/ה, התצורה הנפשית הזו הופכת להיות ממוקמת בליבת חייו/ה הרגשיים, באופן מודע ובלתי מודע. ניתן להשוות זאת למה שפרויד טען באשר למושג "מיניות", הבלעדי לפסיכואנליזה. "אנו משתמשים במילה sexualität ]'מיניות'[ באותו מובן שהשפה הגרמנית משתמשת במילה lieben ]'לאהוב'[" ) .(Freud, 1910 במובן זה, היפנים חושבים על תסביך אדיפוס כאהבה ומין ששלובים זה בזה, למרות שאין מילים בשפה היפנית המקבילות ל lieben או אהבה. באופן אנלוגי, ניתן לומר ש " amae " מהווה את הזרם המרכזי של החיים הנפשיים לאורך חיינו לפני תסביך אדיפוס, גם בעולם מחוץ ליפן, שבו המילה " amae " עדיין אינה קיימת. בעוד amae הוא מושג מילולי הדומה לאהבה, בניגוד לאהבה הוא מאופיין על ידי העובדה שאינו מכיל "מיניות" כשלעצמה. בנוסף, ישנן אינדיקציות לכך שמרכיבים של amae כלולים במצבים נפשיים שונים המאופיינים באמביוולנטיות. אם כך הדבר, יהיה זה מועיל להשוות בין amae למגוון מושגים פסיכואנליטיים מוכרים. פרויד טען כי יש שני ערוצים של אהבה: האחד של חיבה והשני חושני. "ערוץ החיבה הוא הקדום מבין השניים. מקורו בשנות הילדות הראשונות; הוא מבוסס על האינטרסים של הדחף לשימור עצמי ומכוון לבני המשפחה ולאלו המטפלים בילד…" ) .(Freud, 1912. p.180 זאת בדומה לדחפים לשימור עצמי הנמצאים בבסיס ה amae . זרם החיבה נטמע מאוחר יותר במושג נרקיסיזם ) .(Freud, 1914 בהקשר זה פרויד כתב שלמרות שלא ניתן לאשש את קיומו של נרקיסיזם ראשוני באמצעות התבוננות ישירה, ניתן ללקט אותו מתוך "עמדתם מלאת החיבה של הורים כלפי ילדיהם ]...[ שהינה החייאה ויצירה מחדש של הנרקיסיזם שלהם עצמם אותו נטשו זה משכבר" ) Freud, 1914 עמ' .( 90,91 בעוד פרויד ) (1930 נטש מאוחר יותר את ההמשגה של שימור עצמי ]ביחס לחיבה[ והגיע למסקנה שחיבה היא ביטוי לארוס )הדחף המיני(, אשר מטרתו המקורית מודחקת, דואי הציע ש amae תואם לדחף שימור עצמי כפי שתואר בתיאוריית הדחפים המוקדמת של פרויד ומגדיר amae כצורך תלות שמקורו בדחף. בנוסף, פרויד ) (1921 ראה בהזדהות את הביטוי המוקדם ביותר של הקשר הרגשי עם אדם אחר, שהינו אמביוולנטי מראשיתו. על פי הגדרה זו ניתן למצוא התאמה בין מושג ההזדהות של פרויד למאפיינים ההזדהותיים והאמביוולנטיים של amae .

דואי המשיך לפתח את המושג amae דרך המסגרת התיאורטית של יחסי אובייקט, ושב וחזר על כך ש amae מתקיים ביחס לאובייקט מלכתחילה ) Doi, 1989 עמ' .(350 במובן זה, המאפיינים הנרקיסיסטיים

7

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online