Sønderjydsk Forening for Næstved og Omegn. Et vellykket Festmøde som Afslutning paa Dybbøklagen. solgtes et lille Tusind Mærker flere end i Fjor. — — O-------- Der
/ o &
herfor voksede der Mænd frem i Sles vig, der kæmpede for Danmarks Ret. Kort før Aårhundredskiftet bliver Græn seegnen saa lagt i en Spændetrøje, som varer ved til 1914, hvor saavel unge sem ældre Sønderjyder maatte med i. Krigen, og ca. 6000 af dem vendte ikke tilbage, men maatte blive ude i det fremmede. 1 1920 naar vi det store Ven depunkt, hvor Kongen ved Højsommer tid rider over Grænsen ind i det ved; Folkeafstemningen genvundne Land. I de sidste ti Aar til Dato har der været fuldt op af -mange Vanskeligheder, og netop derfor er det, at vi alle er med i Kampen for at værne om det danske. Under Forsamlingens Tilslutning mod tog Pastor Glenthøj en varmtfølt Takj for sin tankevækkende Tale. Forman den oplæste derefter Resultatet af Mær kesalget, der som meddelt var ovenud tilfredsstillende. ! Sang og Taler. i Medens Kaffen blev serveret, tog Schørring-Kvartetten fra København Plads foran Tæppet og underholdt Pu blikum med en Række Fædrelandssan ge og muntre Viser. Bifaldet var or- X kanagtigt, og de fire glade Gutter maatte give da capo- og Ekstranumre. Efter den første Sangafdeling gav Formanden Meddelelse om, hvad der indenfor Foreningen var sket, siden man sidst havde været samlet til en lignende Festlighed. Siden 1. Januar og til Dato har Foreningen holdt 24 Møder, og der af falder som -bekendt Størstedelen paa Sognemøderne, hvori har deltaget ca. 2100 Mennesker. Beretningen sluttede rned et kraftigt Leve for Sønderjylland. Efter at man havde sunget en i Dagens Anledning forfattet Sang, blev Ordet gi vet frit. Den gamle Hædersmand Adolf Christensen takkede Pastor Glenthøj for hans smukke Omtale af Krigen i 1864 cg fortalte selv et Par Oplevelser, han havde haft under Kampen med Tysker ne. Medens Forsamlingen stille rejste s.g, sluttede Adolf Christensen med et Ære være de Faldnes Minde.. Forinden Ordet blev givet frit, sang Kvartetten atter og høstede meget stærkt Bifald. Formanden rettede til Slut en Tak til Køberne og Sælgerne af Dybbølmærket og iøvrigt alle, der haveje bidraget til at gøre Dagen s a a ‘-festlig, som den havde været. Traditionen tro sang hele Forsam lingén staaende „Kongernes Kon- cre" \>cr; dermed sluttede Sammen- C d >,vro k o m s t e n .
tid; der vil være Brug for Jer, og gid I maa kæmpe i Tillid til Ordene: „End er der en Gud foroven, der raa- dcr for Danmarks Sag I" * Inspektør M ø l l e r rettede en smuk Tak til Pastor Glenthøj for det varmt følte Foredrag. (Forsamlingen rejste sig.) Man sang „Det haver saa nyeligen regnet", og Inspektør Møller med delte Resultatet af Mærkesalget. Der var solgt 17,589 Mærker eller en Fremgang fra i Fjor paa et lille Tusind. Derefter sang Schiørringkvartetten til stor Glæde for Forsamlingen en Række Sange, der alle høstede stærkt Bifald. Først „Slumrer sødt i Slesvigs Jord" og saa nogle dejlige Foraars- sange, en Belmann-Vise samt nogle .v • . . • . * Ekstranumre. Da Sangerne havde sluttet, gav In spektør M ø l l e r en kort Beretning fra Dagens Arbejde og takkede alle, der har medvirket til det fine Resul tat. De flinke Sælgere blev som tid- ' - >•' % ligere Aar belønnet med smaa Er kendtligheder. Senere sang Schiørring-Kvartetten i . 'Øj ,v ‘ atter adskillige Sange.
Sønderjydsk Forening for Næstved og Omegn plejer at afslutte Dybbøl- dagen med et Festmøde paa Industri bygningen. Mødet i Gaar havde faaet stor Tilslutning, idet hver en Plads ved Kaffebordene i Teatersalen var besat, d. v. s., at der var ca. 265 Mennesker til Stede. Mødet blev et Fe s t mø d e , takket være, at Forenin gens Mærkesalg var gaaet særdeles tilfredsstillende. Man sang til Indledning „Jeg vil værge mit Land", og derefter bød Sønderjydsk Forenings Formand, Sy gehusinspektør M ø l l e r velkommen, idet han under Forsamlingens Til slutning rettede en særlig Velkomst til Foreningens Æresmedlem, Vetera- 9 nen fra Mysunde, Smed A d o l f C h r i s t e n s e n , Sandstræde, samt til Schiørring-Kvartetten og Pastor G l e n t h ø j , Næstelsø, som derpaa straks fik Ordet. •• ny Sønder]ydske Aarstal. Pastor G l e n t h ø j s Foredrag var en Række skiftende, livfulde Billeder * •v’ , fra den sønderjydske Kamp, og Præ sten tegnede første Billede i Tilknyt ning til Aaret 1842. Det var det Aar, Peter Hjort Lorentzen d. 11. Novbr. fattede Beslutningen om at tale Dansk, ikke af Trang til Demonstra tion, men af Kærlighed til sit Fædre lands Sprog. Næste Billede var hentet fra Skam- lingsbanken, hvor det store, berømme lige Møde fandt Sted d. 4. Juli 1844, og ved hvilket der blev talt bevingede Ord af Skands, Grundtvig, Lchmann og Goldschmidt. Aaret 1850 maner Ordene frem: . % „Det var paa Isted Hede og saa 1 Øvre Stolk", og Aaret 1864 kende tegnes i Ordet „Lemlæstelsen". 1878 er i Sønderjyllands Historie Troløshedens Aar, det Aar, da Pra- gerfredens § 5 blev strøget, Bestem melsen om, at Sønderjylland kunde stemme sig hjem. Men nu rejste der sig en Række af modige Mænd, der førte Kampen for Danskheden: Ahl- man („Vi er Danske, og vi vil for blive Danske"), Kr i i g c r , A. D. Jør gensen, Redaktør Nissen og H. P. Hanssen-Nørremølle m. fl. Med Køller-Regimentet fra 1898 tog Tyskerne Spændetrøjen 1 Anvendelse, men formaaede ikke at knægte vore Landsmænds Mod. 1914 bragte det store Slægtoffer, 6000 af vore Landsmænd, der faldt paa Slagmarkerne i Flandern, ved Verdun og i Rusland. Endelig bragte 1920 Genforeningen, og nu har vi Aar 1933. Ja, hvad Aaret 1933 skal betyde, véd vi endnu ikke, men vi véd, at i det forløbne Aar har der været Brug for Hjælp til Arbejdet dernede. Det er en Nødvendighed, at vi kender vor folkelige Forpligtelse over for dem, der bor i Grænseegnene. Gid I unge rigtig maa samle Jer og være meÆat kæmDe for vort f t u t , pvPnl.
;
•
m
Stillingen dernede. Inspektør M ø l l e r gav dernæst et lille Uddrag af, hvad der er sket i den senere Tid og dvælede navnlig ved Valget Syd for Grænsen, hvor der var en glædelig Fremgang for Danskhe den. Hr. Møller omtalte fremdeles de udæskende Taler fra tysk Side, Taler, der maner til fortsat at mindes Orde ne „I skal ikke blive glemt!" I « O* Inden for Foreningens egne Rammer har Arbejdet været livligt. Siden Nyt- aar er saaledes holdt 24 Møder, der ialt har været besøgt af 2100 Menne sker. Navnlig Ungdomsmødet forleden, der bragte en stor Tilgang af unge, havde været til Glæde for Ledelsen og vil blive til Gavn for Foreningen. Formanden sluttede med at udbrin ge et Leve for Sønderjylland og gav saa Ordet til Smed A d o lf C h r i s t e n s e n , Sandstræde, der i korte Rids fortalte om Krigen 1864, som han jo gjorde med fra Sejren ved Mysunde og til Tabet af AIs. Den gamle Veterans Tale var fængslende og man har Lov til at sige ungdommelig, og blev paahørt med stor Interesse. Veteranen sluttede med et: „Æret være de faldnes Min de". (Forsamlingen rejste sig). Inspektør M ø l l e r takkede endnu en Gang alle, der havde bidraget til Dagens og Aftenens gode Forløb, og Forsamlingen sang „Kongernes Kon ge" som Afslutning paa det smukke og stemnings fuide Mød
Made with FlippingBook - Online magazine maker