Sønderjysk Forening - Forhandlingsprotokol, 1931-35

Den sønderjydske Uge. o Et Møde i Næstelsø Præstegaard. -o

Tyskland, medregnet de første Krigs- dages Begejstring, som den er nu, og naturligvis har det ogsaa smittet nord- <^, paa. Den ideelle Begejstring kan vi V 2- . udmærket godt tage som et smukt Eksempel. Det gælder nu mere end * nogen Sinde om at gøre sig beredt. Og man maa heller ikke glemme, at Nord­ slesvig er i Dag trængt ogsaa paa an­ der, Vis; vi kæmper nu med store øko­ nomiske Vanskeligheder.

En aandelig Bevægelse har til Baggrund

Peter Grau.

Tilstedeværelsen af et vist materielt Grundlag, ellers kan den ikke øve sin Indsats. ? Den 10. Februar vil der blive holdt Møder i hver eneste nordslesvigsk Kommune, og de vil fra alle disse Møder høre en enstemmig Bekendelse ti! Danmark. Og jeg kan uden Over- * • drivelse sige, at d.rt er fra den Del af Danmark, der er daarligst økonomisk ^ stillet. Nordslesvig er en fattig Ud- mark i Danmarks Gaard. * For mig er der ingen Tvivl om, at ^ * er. effektiv Sikring af Grænsen er nødvendig, og den vil virke beroligen- ^ de, og denne Sikring skabes ikke blot ved Oprettelsen af et Politimesterem­ bede eller Forøgelse af nogle Politi­ styrker. Danmark har i sin Tid taget mod os med aabne Hænder, og det forpligter Danmark til at sørge f o r , ^ ^ at det tilbagevundne Land faar de samme gode Vilkaar som det øvrige Land. Vi ønsker at vide, at vi hører sammen med Moderlandet, og at vi e r ^ * * ^ ) beskyttet og skærmet. *

Sønderjydsk Forening- for Næstved og Omegn havde i Aftes Mode i Næ­ stelsø Præstegaard. 120—130 Menne­ sker havde givet Møde, da Pastor G l e n t h ø j bød velkommen ti „dem, dei sluttede op, naar der blev kaldt", og et særligt Velkommen til Aftenens Taler, Gdr. Peter Grau, Pøl. Pastor Glenthøj udtalte sin Glæde over Ini­ tiativet til den sønderjydske Uge, der skulde vække en Bølge af Danskhed ovei hele Landet. Efter Sangen „Du skønne Land", fik P. Gr a u Ordet og holdt en ild- nende Tale om Opelskning af den dan­ ske Nationalitetsfølelse, idet Taleren Gang efter Gang pegede paa Tysk­ land som det Land, hvor vi kunde læ­ re meget, hvad Nationalitetsfølelsen angaar. Vi gengiver kort Hovedpunkterne i ^ Peter Graus Foredrag. Den 5. Februar, altsaa i Dag, ind­ ledede P. Grau, er det 70-Aarsdagen foi en meget alvorlig Begivenhed. I Dag er det nemlig 70 Aar, siden den danske Generalstab besluttede at træk­ ke den danske Hær nordpaa fra Dan- nevirke. Ud fra denne Sætning tegnede P. Grau nogle meget realistiske Krigs­ billeder fra 1S64 og fortsatte med en Skildring af den kulturelle Kamp, der fortsattes gennem ^0 Aar, indtil 1914. Grænsen i Dag er ikke saa truet C som for 70 Aar siden, hævdede Tale­ ren. men den er i Dag mere truet, end den har været siden 1864. Hvad hele Spørgsmaalet Tyskland angaar, siger jeg, vi maa roli.T afven­ te, bl. a. af den Grund, at det ikke staar i vor Magt at forandre noget dernede. Taleren dvælede ved det ny Tyskland og erklærede, at efter at Hitler var kommen til Magten, havde Røsten lydt dernedefra: „Denne Græn- se vil vi rende over Ende!" Denne Røst kom dog ikke fra Berlin, men S kun fra Eckernforde. Det gamle Had var atter blusset op. Taleren omtalte den tyske Propaganda i Nordslesvig l samt D e t u n g e G r æ n s e v æ r n , •Z1der var det første Udslag af Ungdom­ mens aktive Deltagelse i det nationale Grænsearbejde. Aldrig har Bevidstheden om tysk Samhørighed været saa stærk i ) •.

Peter Grau sluttede med at sige: Der er en anden stor Opgave i den­ ne nationale Uge. Det er Kravet til hele den danske Befolkning om Støtte. Hver Mand og hver Kvinde i dette^? Land og alle I unge kan støtte os ; vor Kamp dernede ved at melde Jert ind i Grænseforeningen. Det koster kun 2 Kr. om Aaret. Kan nogen dansk Mand eller Kvinde undslaa at give os denne hjælpende Haand? Jeg lægger dette som en Forpligtelse paa hver og en. og jeg spørger, jeg spørger?------- Med disse sidste Ord gik Peter Grau stilfærdigt hen til sin Plads, og et kraftigt Bifald hilste den trofaste Forpost fra Grænselandet, et Bifald, ^ der vidnede om, at han havde t a l t" } lige ind i sine Tilhøreres Hjerter. Pastor G l e n t h ø j takkede Peter Grau. Aftenen forløb iovrigt med fæl- r les Kaffebord, Ungdommen sang for- skellige Sange til Akkompagnement af Pastor Glenthojs „Fiol". Ind imel­ lem blev der talt bl. a. af Lektor G ø t z s c h e , Herlufsholm, der takke- de for Velkomsten, Inspektor Mø l - 1e r, der takkede Pastor Glenthøj og Frue for den store Gæstfrihed, og P e t e r Gr au , der udbragte et Leve for Danmark, det unge Danmark! Et smukt Mode i et gæstfrit Hjem!

"O

I

O £ s

-

Made with FlippingBook - Online magazine maker