Den sønderjydske Uge. o Et Møde i Næstelsø Præstegaard. -o
Tyskland, medregnet de første Krigs- dages Begejstring, som den er nu, og naturligvis har det ogsaa smittet nord- <^, paa. Den ideelle Begejstring kan vi V 2- . udmærket godt tage som et smukt Eksempel. Det gælder nu mere end * nogen Sinde om at gøre sig beredt. Og man maa heller ikke glemme, at Nord slesvig er i Dag trængt ogsaa paa an der, Vis; vi kæmper nu med store øko nomiske Vanskeligheder.
En aandelig Bevægelse har til Baggrund
Peter Grau.
Tilstedeværelsen af et vist materielt Grundlag, ellers kan den ikke øve sin Indsats. ? Den 10. Februar vil der blive holdt Møder i hver eneste nordslesvigsk Kommune, og de vil fra alle disse Møder høre en enstemmig Bekendelse ti! Danmark. Og jeg kan uden Over- * • drivelse sige, at d.rt er fra den Del af Danmark, der er daarligst økonomisk ^ stillet. Nordslesvig er en fattig Ud- mark i Danmarks Gaard. * For mig er der ingen Tvivl om, at ^ * er. effektiv Sikring af Grænsen er nødvendig, og den vil virke beroligen- ^ de, og denne Sikring skabes ikke blot ved Oprettelsen af et Politimesterem bede eller Forøgelse af nogle Politi styrker. Danmark har i sin Tid taget mod os med aabne Hænder, og det forpligter Danmark til at sørge f o r , ^ ^ at det tilbagevundne Land faar de samme gode Vilkaar som det øvrige Land. Vi ønsker at vide, at vi hører sammen med Moderlandet, og at vi e r ^ * * ^ ) beskyttet og skærmet. *
Sønderjydsk Forening- for Næstved og Omegn havde i Aftes Mode i Næ stelsø Præstegaard. 120—130 Menne sker havde givet Møde, da Pastor G l e n t h ø j bød velkommen ti „dem, dei sluttede op, naar der blev kaldt", og et særligt Velkommen til Aftenens Taler, Gdr. Peter Grau, Pøl. Pastor Glenthøj udtalte sin Glæde over Ini tiativet til den sønderjydske Uge, der skulde vække en Bølge af Danskhed ovei hele Landet. Efter Sangen „Du skønne Land", fik P. Gr a u Ordet og holdt en ild- nende Tale om Opelskning af den dan ske Nationalitetsfølelse, idet Taleren Gang efter Gang pegede paa Tysk land som det Land, hvor vi kunde læ re meget, hvad Nationalitetsfølelsen angaar. Vi gengiver kort Hovedpunkterne i ^ Peter Graus Foredrag. Den 5. Februar, altsaa i Dag, ind ledede P. Grau, er det 70-Aarsdagen foi en meget alvorlig Begivenhed. I Dag er det nemlig 70 Aar, siden den danske Generalstab besluttede at træk ke den danske Hær nordpaa fra Dan- nevirke. Ud fra denne Sætning tegnede P. Grau nogle meget realistiske Krigs billeder fra 1S64 og fortsatte med en Skildring af den kulturelle Kamp, der fortsattes gennem ^0 Aar, indtil 1914. Grænsen i Dag er ikke saa truet C som for 70 Aar siden, hævdede Tale ren. men den er i Dag mere truet, end den har været siden 1864. Hvad hele Spørgsmaalet Tyskland angaar, siger jeg, vi maa roli.T afven te, bl. a. af den Grund, at det ikke staar i vor Magt at forandre noget dernede. Taleren dvælede ved det ny Tyskland og erklærede, at efter at Hitler var kommen til Magten, havde Røsten lydt dernedefra: „Denne Græn- se vil vi rende over Ende!" Denne Røst kom dog ikke fra Berlin, men S kun fra Eckernforde. Det gamle Had var atter blusset op. Taleren omtalte den tyske Propaganda i Nordslesvig l samt D e t u n g e G r æ n s e v æ r n , •Z1der var det første Udslag af Ungdom mens aktive Deltagelse i det nationale Grænsearbejde. Aldrig har Bevidstheden om tysk Samhørighed været saa stærk i ) •.
Peter Grau sluttede med at sige: Der er en anden stor Opgave i den ne nationale Uge. Det er Kravet til hele den danske Befolkning om Støtte. Hver Mand og hver Kvinde i dette^? Land og alle I unge kan støtte os ; vor Kamp dernede ved at melde Jert ind i Grænseforeningen. Det koster kun 2 Kr. om Aaret. Kan nogen dansk Mand eller Kvinde undslaa at give os denne hjælpende Haand? Jeg lægger dette som en Forpligtelse paa hver og en. og jeg spørger, jeg spørger?------- Med disse sidste Ord gik Peter Grau stilfærdigt hen til sin Plads, og et kraftigt Bifald hilste den trofaste Forpost fra Grænselandet, et Bifald, ^ der vidnede om, at han havde t a l t" } lige ind i sine Tilhøreres Hjerter. Pastor G l e n t h ø j takkede Peter Grau. Aftenen forløb iovrigt med fæl- r les Kaffebord, Ungdommen sang for- skellige Sange til Akkompagnement af Pastor Glenthojs „Fiol". Ind imel lem blev der talt bl. a. af Lektor G ø t z s c h e , Herlufsholm, der takke- de for Velkomsten, Inspektor Mø l - 1e r, der takkede Pastor Glenthøj og Frue for den store Gæstfrihed, og P e t e r Gr au , der udbragte et Leve for Danmark, det unge Danmark! Et smukt Mode i et gæstfrit Hjem!
"O
I
O £ s
-
Made with FlippingBook - Online magazine maker