Nordisk søvnkonferanse
Samlet nordiske søvnforskere Annethvert år samles søvnforskere fra de nordiske landene til Nordisk Søvnkonferanse. I år var den lagt til Tallinn. På konferansen presenteres forskning om alle sider av søvn. Samtidig hol- des det kurs om søvn for både forskere, leger, psykologer, sykepleiere, tannleger og teknikere.
V erdenmister ca 200.00mennesker i trafikken årlig fordi de er søvnige. Pasientermed søvnapné løper 2,6 ganger så stor risiko somandre for å havne i en trafikkulykke.Men CPAP redder liv.
200.000 trøtte Men CPAP redder liv i trafik ken
Georg Mathisen tekst og foto
– Søvnighet er innblandet i 15–20 prosent av alle dødsulykker på veien. Blant yrkessjåfører kan andelen være enda høyere, konstaterer han. Det vil si at et sted mellom 185.000 og 250.000 mennesker omkommer i trafikken fordi de er trøtte. Kecklund har tatt for seg yrkes- sjåførene. Flere og flere blir opp- tatt av å forske på søvn for å gjøre arbeidsplassene sikrere, konstaterer han.
Mer enn 1,2 millioner mennesker dør i trafikken hvert år og 15 - 20 % av disse dør fordi de sovner. – Trafikkulykker er den åttende vanligste dødsårsaken i verden, for- teller Göran Kecklund. Professoren er sjef for stressforskningsinstituttet ved Stockholms universitet. Han viser til 2013-tall fra Verdens helse- organisasjon, WHO.
I hver femte til hver sjette dødsulykke i trafikken er søvnighet innblandet, konstaterer Göran Kecklund.
Dårligere liv som søvnsyk Pasienter med obstruktiv søvnapné og insomni har lavere livskvalitet, sier Erla Björnsdóttir (bildet). Den islandske psykologen, forskeren og søvnbloggeren skiller mellom tidlig, middels og sen insomni – mellom dem som ikke sovner, dem som våkner midt på natten og dem som våkner for tidlig om morgenen. De som lider av søvnapné, har dobbelt så mange problemer som gjennomsnittet med at de våkner midt på natten. Samtidig påvirker tidlig og sen insom- ni hvor godt pasientene lykkes med CPAP-behandlingen.
4
SOMNUS NR 3 - 2017
Made with FlippingBook - Online magazine maker