VAB-Magazine januari-februari 2021

TEKST SOPHIE ALLEGAERT FOTO’S KARL BRUNINX

Land van Hve

Een streek vol ambacht

Een landschap van zachte heuvels en valleien, frisgroene weides en weelderige hoogstamboomgaarden. Normandië, maar dan in eigen land. Gezegend met stinkkazen, siropen, abdijen én bruine kroegen. Welkom in het ongerepte Land van Herve.

DICHTBIJ

O f je nu een halve globetrotter bent of al je hele leven rond de kerktoren blijft, waar je woont is je ijkpunt. De kern van je oriëntatiegevoel. Of het middelpunt van je bestaan en dus ook van je hele we- reld. En telkens als je dat ijkpunt voor meer- dere dagen verschuift, wordt ook je oriën- tatie gereset. Want door dat middelpunt te verleggen, kijk je anders om je heen en ont- dek je bijvoorbeeld dat het Land van Herve verrassend centraal ligt. Op 25 kilometer van jne steden als Luik, Aken en Maas- tricht. Alsof deze eenzame boerenstreek, die grossiert in groene, glooiende weides en hoogstammige fruitgaarden, nog meer troeven nodig had. Fotogenieke landschap - pen in overvloed hier, netjes omzoomdmet hagen en heggen en bevolkt met koeien die lieijk grazen onder maretakken. Het Land van Herve is dan ook zowat de Waalse te- genhanger van onze eigenWesthoek. Twee bescheiden uithoeken, bengelend tegen de grens, die traagmaar gestaag hun eigen ver- haal schrijven. En dat al eeuwenlang. Je be- landt er niet zomaar, maar eens gearriveerd, krijg je een instant vakantiegevoel. Dit his- Al sinds halfweg de zeventiende eeuw wordt hier de befaamde Hervekaas bereid.

torische heggenlandschap is dan ook door- spekt met oude boerderijen, vaak opgetrok- ken in de zeventiende en achttiende eeuw, en wordt begrensd door natuurelementen en landsgrenzen. Links deMaas, bovenNe- derland, rechts Duitsland en onderaan de Vesder die van de Hoge Venen tot in Luik kabbelt. Of 450 vierkante kilometer simpel plateaugeluk, verspreid over twaalf dorpen. Drie daarvan, Olne, Clermont-sur-Berwinne en Soiron, behoren bovendien tot de mooi- ste dorpen van Wallonië. Belgische karakterkaas Opwat grijs rond de snelwegafritten na, telt dit land van melk en honing amper indus- trie. Er wordt trouw gefocust op het culinai- re erfgoed dat deze regio eeuwen geleden al op de kaart zette en dat heeft, sinds men- senheugenis, vooral een artisanaal karakter. De rijke bodem van deze contreien, gecom- bineerd met het vette gras, levert immers kwaliteitsweides op, wat tot verwende dik- bilkoeien leidt die op hun beurt voor uitste- kende melk zorgen, waar dan weer eerste- klas boter en kaas van gemaakt wordt. Een heerlijke, vicieuze cirkel. In Aubel wordt al sinds 1630 wekelijks een zondagsmarkt georganiseerd, van acht tot één. Hier werd voor het eerst boter verhandeld. En al net zo lang, sinds halfweg de zeventiende eeuw, wordt met de rest van de melk kaas bereid. De befaamde Hervekaas, een halfzachte kaas met gewassen korst en een uitgespro- ken smaak, is niet alleen een kaasmet karak-

5

13

JANUARI-FEBRUARI 2021 REIZEN

Made with FlippingBook - Online catalogs