VAB-Magazine januari-februari 2021

LAND VAN HERVE

Je moet in het landschap verdwalen om zijn vele lagen te ontwaren.

Fijn te doen! 1. Patisserie Jean-Pierre

Kleine appelɳauwte of zin in huisgemaakte speculaas, wafels, marsepein of macarons? Dit is de beste bakker van de streek. Ondertussen is de vierde generatie aan het bakken en kwamen er zes ɲlialen bij.

langs die omheinde weides slingeren. De ha- gen en heggen worden bovendien alleen maar talrijker, elk jaar komt er minstens tweehon- derd meter bij. En zo wordt de eigenheid van deze regio steeds krachtiger terwijl de valse noten verdwijnen. Wij zwerven uren rond. We zien hoe de kerktoren van Herve zowaar gedraaid lijkt, we bewonderen de vrolijke, Maaslandse renaissancestijl die allerlei loka- le materialen, zandsteen, baksteen, mergel, leien en blauwsteen frivool combineert en ko- men er achter dat het basisschooltje van Olne ‘Farand’Olne’ heet. Geen mens die daar niet vrolijk van wordt. In Soiron, samen met Olne en Clermont-sur-Berwinne een van de mooiste dorpen van Wallonië, treffen we een eeuwen- oude wasplaats, kabouterhuisjes die leunen te- gen de kerk en ontelbaar veel poezen. Peperkoekendorp Een dorp tot favoriet uitroepen is niet gemak- kelijk, maar we kunnen er niet omheen, het kleine Clermont-sur-Berwinne, hoop en al een handvol kasseistraten, bekoort ons het meest. Er is het stadhuis, dat meteen ook als stadspoort fungeert en dus boven de straatstenen zweeft, er is de Saint-Jacques le Majeurkerk, een stop op weg naar Compostella, die als kers op de taart omringdwordt door een charmant kiezel- kerkhof dat ook als uitzichtpunt dient. Sinds kort kijk je van hier uit over een wijngaard. De enthousiaste, kleine investeerders die de wijn- stokken sponsorden, worden binnen enkele jaren in essen uitbetaald. Pal op dat scheve plein ook een onopvallende bruine kroeg: Au Renouveau. Zonder veel verwachtingen stap- pen we binnen in een wereld van donker ge- beitste lambriseringen, afgesleten betontegels en een goed bemande toog om er, tot onze ver- bazing, een uitstekende tonijn met een curry van wintergroenten geserveerd te krijgen. Niet het soort gerecht dat je verwacht in een boeren- gat. We vernemen er dat het huis van de bur- gemeester vroeger met het stadhuis verbonden was en dat al wie hier trouwde wat smalend be- keken werd. Want doordat het stadhuis boven de straat zweeft, kreeg je te horen dat je op straat was getrouwd. Status, zelfs een boerenstreek is er gevoelig aan.

> Place Nicolaï 29, Aubel, patisseriejeanpierre.be

2. Abdij van Val-Dieu Deze abdij werd in 1216 gesticht door cisterciënzersmonniken en omvat een basiliek, een brouwerij, een klooster, diverse restaurants, een park en een museumshop waar je zowel noveenkaarsen als bier vindt. De verstilde kloostertuin en de imposante reɾer maken de meeste indruk, maar ook in het park kijk je je ogen uit. Bovendien starten van hieruit tal van bewegwijzerde wandelingen. Een orde huist hier niet meer, het klooster wordt bevolkt door een kleine, christelijke gemeenschap.

> Val-Dieu 227, Aubel, val-dieu.net

3. Amerikaanse begraafplaats 7989 Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden hier eeuwige rust. Het is een imposante plek met een al net zo indrukwekkende zuilengalerij waarop de namen van 450 vermiste soldaten te lezen zijn. Hier liggen ook 37 broers samen begraven, een keer zelfs drie broers op een rij. De vele bezoekers laten zich troosten door het Land van Herve, dat zich aan je voeten uitstrekt. [1]

> Rue due Mémorial Américain 159, Hombourg

4. Raph Cook’s Je hebt een zalmburger en een zalmburger. En die van Raph Cook’s is helemaal wat hij moet zijn: een mix van verse en gerookte zalm, twee vuisten dik, heerlijk smeuïg en bomvol smaak. Of comfortfood in laagjes. Kwestie van dagenlang geen honger meer te hebben.

> Place Nicolaï 31, Aubel, raphcooks.be

5. L’Aube des Saisons Zeggen dat Rachel haar B&B met hart en ziel uitbaat, doet haar te weinig eer aan. De kamers werden tot in het kleinste detail gedecoreerd, er zijn salons in overvloed en het 180°-panorama is simpelweg verbluɱend. Bij het ontbijt uitsluitend heerlijke lokale producten, van yoghurt tot gezouten karamel. Een perfecte uitvalsbasis dus.

> Rue Hansez 22, Olne, aube-des-saisons.be

6. D’Un coin à l’Autre De dochter van de lokale beenhouwer opende net na de eerste lockdown dit gezellige etablissement, pal in het centrum van het lieɳijke Soiron. Goed voor eenvoudige, maar lekkere streekgerechten en een ɲjn uitzicht. [2]

> Soiron Centre 3, Pepinster, duncoinalautre.eatbu.com

7. Toerisme Land van Herve In dit toerismekantoor start je met een korte ɲlm die je de geschiedenis van de streek vertelt. Daarnaast vind je hier ook een resem streekproducten en folders en passeert die befaamde 38, de voormalige spoorlijn die omgetoverd werd tot ɲetsstrook, pal achter de deur. Bovendien kun je ter plekke parkeren én ɲetsen huren. Redenen genoeg om binnen te springen.

> Place de la Gare 1, Herve, paysdeherve.be

> Au Renouveau Place de la Halle 4, Clermont

16

VAB MAGAZINE

Made with FlippingBook - Online catalogs