EOC Info november 2017

In hartje Rotterdam in de Oude Haven zit de scheepshelling Koningspoort. Een scheepswerf rijk aan ge­ schiedenis en gespecialiseerd in, hoe kan het ook anders, historische schepen. Vlak bij het Witte Huis en omringd door varend erfgoed is het een sfeervol en uniek stukje Rotterdam. Toeristen denken dat het een museumopstelling is, maar aan de prachtige Friese klipper “Zuiderzee” die droog op de helling staat, wordt serieus gewerkt. ZUIDERZEE: EEN HISTORISCH SCHIP IN DE MODERNE TIJD “Erfgoedhavens geven steden betekenis”

“Heb je de schroef gezien?”, vraagt eigenaar Guido Zuijdgeest aan EOC expert Derck de Bock. Die blijkt beschadigd en voordat Zuijd- geest ermee naar de reparateur gaat, moet de verzekeraar de schade hebben opgenomen. Ondertussen gaat de keuring van het vlak door. “Kom even kijken, ik heb wat gevonden”, roept De Bock vanonder de klipper. Zuijdgeest kijkt zorgelijk. Het schip was 4 jaar geleden dik in orde en hij had verwacht dat dit nu ook het geval zou zijn. “Maar goed, met een schip als de “Zuiderzee” ben je natuurlijk nooit helemaal klaar.” Het valt mee, een klein plat plaatje, ver- der hoeft er niet veel te gebeuren. Wel op een onhandige plaats, vlak bij een kar. Daar heeft Zuijdgeest een oplossing voor. “Door de sterke constructie kan er zonder problemen eentje tussenuit gehaald worden.” De klipper is ge- bouwd in 1911 bij De Boer in Lemmer. Toen een jong zeilschip terwijl de motorisering al gaande was. Tijdens de werfbeurt in 1922 is besloten om alsnog een motor in te bouwen, te verlengen en de constructie te versterken. Zuijdgeest wijst op de kattensporen op het vlak. “Geen probleem”, zegt hij zelfverzekerd. Over de staat van het onderwaterschip is de expert dik tevreden. De Bock: “Ik kom regel- matig schepen van deze leeftijd tegen die in veel minder goede staat zijn.”

De Zuiderzee heeft een vaste ligplaats in het Haringvliet, vlak bij de werf. Samen met zijn vrouw en 3 dochters van 7, 11 en 13 jaar wonen ze alweer 10 jaar op de klipper. “Stoer!”, vinden de dames. Ze komen net terug van een rondje zwemmen in de Oude Haven. “Er wonen veel gezinnen op de schepen hier, heel gezellig. We trekken graag samen op.” Zuijd- geest is leraar op een middelbare school in Rotterdam. Ze hebben een vakantiewoning, woning en hobby in één. Dat maakt deze levenswijze aantrekkelijk, het water heeft altijd wel getrokken. Stoer!

12

Made with <A HREF="https://flippingbook.com/pdf-to-html" TITLE="Learn about HTML5 publications powered by FlippingBook">FlippingBook</A> HTML5