Referat af Byrådets møde d. 13.08.2007

246. Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Sagsbeh.: Per B. Christensen

Sagsnr.: 2007-10404

Sagsfremstilling Loven om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov er vedtaget. Loven indebærer, at der nu etableres uddannelses- og træningstilbud for unge inden for den i lovforslaget beskrevne målgruppe, dvs. alle unge, som ikke kan profitere af en almindelig ungdomsuddannelse med støtte. I forbindelse med ændringer i forhold til det første lovforslag blev det slået fast, at der er tale om et retskrav og et tilbud, der ligger langt ud over, hvad amterne tidligere har tilbudt. Der er tale om et 3- årigt, fleksibelt uddannelsesforløb, som ”ikke blot skal være en videreførelse af undervisningen i folkeskolen” og det fremgår tydeligt, at der ikke er tale om etablering af skoler, som udelukkende varetager denne opgave, hvilket er med til at understrege fleksibiliteten i forhold til de unge. I forbindelse med tilbudet etableres et op til 12 ugers afklaringsforløb, selvom det for de fleste kan gøres meget kortere, da det forudsættes, at der i folkeskolen er arbejdet grundigt med uddannelsesbog og uddannelsesplan. Samtidig er det afgørende, at Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), som nævnt i § 4 stk. 3 i loven, sikrer en fortløbende justering af uddannelsesplanen, hvilket kræver en øget vejledningsindsats fra UU med involvering af den unge og mange aktører i det 3-årige uddannelsesforløb. Uddannelsen afsluttes med et afgangsbevis for de opnåede færdigheder og kompetencer, hvilket kan være vigtigt i forbindelse med efterfølgende forløb f.eks. som adgang til ansættelse i fleksjob. I de forsøgsordninger, der hidtil er gennemført på området, har det vist sig at være vigtigt, at den funktionsuddannelse, der er etableret, har et sådant uddannelsesbevis. Uddannelsestilbuddet bør tilbydes til alle unge mennesker, hvor det giver mening, - uanset funktionsniveau (§ 3). Ved lignende tilsvarende eksisterende uddannelsesordninger har disse ført til, at deltagerne har fået større kommunikative kompetencer (alternativ kommunikation), bedre sociale færdigheder og en identitet som unge.

Der kan ifølge lovforslaget indgå elementer, der leveres af daghøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler, håndarbejdsskoler, højskoler, produktionsskoler, erhvervsskoler, værksteder og andre institutioner. (§ 4 stk. 2).

Det er Ungdommens Uddannelsesvejledning, der indstiller til kommunalbestyrelsen om den unge kan optages.

Ikrafttrædelsesdatoen er den 1. august 2007, hvilket giver problemer med hensyn til etablering af det relevante tilbud og i forhold til Ungdommens Uddannelsesvejledningens muligheder for at afholde samråd med den unge og forældrene, indhente udtalelser for andre sagkyndige og derefter etablere fleksible uddannelsesforløb på baggrund af den foreløbige uddannelsesplan og den unges kvalifikationer, modenhed og interesser (§ 3 og 4). For langt de fleste unge er der etableret et tilbud på nuværende tidspunkt som i ”gamle dage” inden ungdomsuddannelsen blev vedtaget. Ungdomsuddannelsen skal være startet inden den unge fylder 25 år.

Byrådet 13.08.2007

543

Made with FlippingBook - Online magazine maker